Silta jauka istabiņa jebkurā gadalaikā

© Publicitātes foto

Rudens ir tas gadalaiks, kad rīti kļūst dzestrāki, un vakaros arvien biežāk gribas satīties siltā segā, lai justos ērti un mājīgi. Lai arī dienas joprojām var būt saulainas un samērā siltas, vakari un agrie rīti bieži nāk ar jau piemirstu vēsumu. Tajā pašā laikā centrālā apkure daudzos mājokļos vēl nav ieslēgta, istabas ir vēsas un nav vairs tālu no saaukstēšanās.

Šādos brīžos, kas Latvijas apstākļos var ilgt arī vairākas nedēļas un pat mēnešus, sildītāji ir īsts glābiņš. Savā mājā vai dzīvoklī vairums no mums dos priekšroku elektriskajiem nevis gāzes sildītājiem un tieši tos arī apskatīsim nedaudz detalizētāk.

Elektrisko sildītāju veidi mājai un darbam

Latvijā nopērkami dažādu elektrisko sildītāju veidi - konvektori (elektriskie radiatori), eļļas radiatori, ventilatori un infrasarkanie sildītāji. Katram no tiem ir savs pielietojums un vieta un, lai saprastu, kurš būs īstais, vajag nedaudz iedziļināties to darbības īpatnībās un funkcionalitātē.

Eļļas radiatori ir radiatora formas metāla ierīce, kas darbojas uz elektrību. Eļļai sakarstot tā darbojas kā akumulators un saglabā siltumu vēl kādu laiku pēc ierīces izslēgšanas. Eļļas radiatori ir klusi un to apakšpusē parasti ir ritentiņi, kas atvieglo pārvietošanu, taču uzkaršana ir lēna. Ja vēlaties sajust siltumu ātrāk, jāizvēlas cits sildītājs. Visādi citādi šis nav slikts variants, taču ir arī labāki.

Elektriskie radiatori (konvektori) reizēm tiek jaukti ar eļļas radiatoriem, taču tās ir divas atšķirīgas ierīces. Konvektors darbojas, izmantojot dabisko gaisa cirkulācijas principu, kas nosaka, ka siltais gaiss ceļas uz augšu, bet vēsais grimst zemāk. Tas iesūc istabas auksto vai vēso gaisu, uzsilda to ar saviem sildelementiem un izlaiž telpā caur korpusa virspusi. Šādi darbojoties konvektors pakāpeniski sasilda visu istabu.

Lai elektriskais radiators darbotos efektīvi, ir svarīgi neapklāt to ar drēbēm, dvieļiem vai citām mantām, kas varētu ierobežot siltā gaisa izplūšanu. Konvektors darbojas klusi (bez ventilatora) un ir piemērots bērnistabām, guļamistabām vai jebkurai citai telpai, kur trokšņi nav vēlami.

Infrasarkanie sildītāji darbojas bez skaņas un izstaro siltumu līdzīgi kā saule, kas ar saviem stariem sasilda Zemi. Ar infrasarkanajiem stariem tiek sildītas virsmas, objekti un cilvēki nevis gaiss, kā to dara citi sildītāji. Šo apsvērumu dēļ internetveikala Gaisa1 infrasarkanie sildītāji īpaši piemēroti lielām telpā ar augstiem griestiem, kur citu sildītāju izmantošana nav lietderīga, darbnīcām, āra terasēm, garāžām un nojumēm. Tajā pašā laikā infrasarkanais sildītājs var lieliski kalpot arī mājās darbistabā vai guļamistabā. Novietojiet to sev blakus, ieslēdziet ierīci un izbaudiet tūlītēju siltumu.

Viena no šo sildītāju papildus priekšrocībām ir energoefektivitāte. Jums vairs nebūs lieki jātērē elektrība, lai sasildītu visu istabu, lai arī, darbojoties ilgāku laiku, infrasarkanais sildītājs paveiks arī to. Sildītāja dizains ļauj to novietot jebkurā telpā, montēt pie sienas, griestiem vai novietot uz tam paredzētā statīva.

Ventilatora sildītāji ir piemēroti nelielām telpām, kuras vajag uzsildīt samērā ātri. Ierīces sildelementi uzsilda gaisu un ventilators to izpūš apkārtējā telpā. Ierīce ir viegla, samērā lētā un viegli pārvietojama. Sildītāju ar ventilatoru galvenie trūkumi ir radītais troksnis, zemā efektivitāte lielāka izmēra telpās, kā arī putekļu un citu alergēnu rotācija sildītāja darbības laikā. Pēdējais faktors ir īpaši svarīgs ģimenēm, kurās aug mazi bērni vai kādam no mājiniekiem ir hroniskas slimības vai alerģijas.

Kā izvēlēties sildītāju?

Izvēloties elektrisko sildītāju, jāvērtē vairāki faktori - telpas lielums, sildītāja jauda, energofektivitāte, mobilitāte, dizains un, protams, cena.

Sāciet ar to, ka izdomājiet, kuru istabu vēlaties sildīt un pārbaudiet tās lielumu. Mazākām telpām var pietikt ar kompaktu ventilatora sildītāju, savukārt lielākām telpām labāk derēs konvektors vai infrasarkanais sildītājs.

Dodiet priekšroku modeļiem, kuru jauda atbilst telpas izmēram. Ļoti vēlams, lai ierīce būtu aprīkota ar termostatu, kas ļauj tai darboties noteiktu laiku un/vai uzturēt telpā fiksētu temperatūru. Pašas modernākās ierīces var būt aprīkotas ar iespēju kontrolēt tās, pieslēdzoties attālināti caur internetu.

Neaizmirstiet arī par sildītāja izskatu un pārvietošanas iespējām. Nebūtu prātīgi pirkt ierīci, kuru ieraugot tā vien gribas to pastumt kaut kur tālāk. Ja vēlaties izmantot sildītāju vairāku telpu apsildei, izvēlieties tādu, kas ir viegla, aprīkot vai riteņiem vai citā veidā spēj nodrošināt mobilitāti. Ierīci ir jāvar novietot uz kājiņām, ritentiņiem vai statīva. Šis faktors ir īpaši svarīgs attiecībā uz konvektoriem un infrasarkanajiem sildītājiem, jo tie reizēm ir paredzēti tikai skrūvēšanai pie sienas.

Neaizmirstiet par drošību

Gandrīz visi mūsdienu elektriskie sildītāji ir energoefektīvi, aprīkoti ar termostatu un ir aizsargāti pret pārkaršanu. Tajā pašā laikā, lietojot elektriskos sildītājus, ir jāievēro zināma piesardzība.

Sildītāju nevajag novietot tuvu mēbelēm, aizkariem, segām, apģērbiem vai citiem priekšmetiem, kas var veicināt tā pārkaršanu un aizdegšanos. Lai izvairītos no problēmām vēlam turēt sildītāju vismaz vienu metru no šādiem bīstamiem materiāliem.

Ļoti ieteicams neizmantot pagarinātājus vai sadalītājus. Ja tomēr izmantojat, pievērsiet uzmanību, lai tie būtu piemēroti sildītāja jaudai. Līdzīgi kā sildītājs arī pagarinātājs, to nepareizi lietojot, var tikt pārslogots un aizdegties

Īpaša piesardzība jāievēro vannas istabā vai dušas telpās, kur ir paaugstināts mitrums. Šeit vēlams izmantot tikai tādas ierīces, kas marķētas ar atbilstošu mitruma aizsardzību (IP) un tiek pieslēgtas kontaktligzdai pa tiešo bez pagarinātāja vai sadalītāja. Ja tomēr nopirkts sildītājs, kam nav mitruma aizsardzība, vismaz sargājiet to no ūdens šļakatām un nodrošiniet, ka telpā ir atbilstoša ventilācija.

Ievērojot šos nelielos ieteikumus, pagarināsiet sava sildītāja ekspluatācijas termiņu un būsiet parūpējušies par savas ģimenes un mājokļa drošību.

Komercziņas

Rudens ir tas gadalaiks, kad rīti kļūst dzestrāki, un vakaros arvien biežāk gribas satīties siltā segā, lai justos ērti un mājīgi. Lai arī dienas joprojām var būt saulainas un samērā siltas, vakari un agrie rīti bieži nāk ar jau piemirstu vēsumu. Tajā pašā laikā centrālā apkure daudzos mājokļos vēl nav ieslēgta, istabas ir vēsas un nav vairs tālu no saaukstēšanās.

Svarīgākais