Zobu implanti mūsdienās - iespējas un risinājumi

© Publicitātes foto

Uz jautājumiem atbild Zobārstniecības klīnikas SIROWA Rīga mutes, sejas un žokļu ķirurgs, Dr.Mārtiņš Lauskis.

Dakter, sakiet, kas tad īsti ir tie zobu implanti, kā tie strādā un no kā tos izgatavo?

Lai gan pacienti bieži uzskata, ka zobu implants ir tas pats kas zobs, tomēr zobārstniecības klīnikā SIROWA Rīga par zobu implantu mēs saucam tikai skrūvi, kas aizstāj zoba sakni. Tos visbiežāk, izgatavo no titāna, kas ir bioloģiski saderīgs materiāls, un cilvēka organisms to labi pieņem. Implanti darbojas kā stiprs un stabils pamats kronim vai protēzei, nodrošinot dabisku izskatu un funkcionalitāti.

Vai ikviens no cilvēkiem ir labs kandidāts zobu implantu ievietošanai? Kurš nē?

Lielākā daļa cilvēku ir labi kandidāti zobu implantu ievietošanai. Tomēr ir daži izņēmumi, piemēram, cilvēki ar nopietnām veselības problēmām, kā nekontrolēts diabēts vai sirds slimības, kā arī pacienti kuriem sākotnēji jāveic citu zobu ārstēšana. Visos iepriekš uzskaitītajos gadījumos nepieciešama individuāla konsultācija, kuras laikā iespējams izvērtēt iespējas un risinājumus. Situācijas mēdz būt dažadās, pirmreizēji šķiet, ka pacients atbilst visām klīniskajām indikācijām, bet izvērtējot padziļinātāk, saskaramies ar kaulu defektiem. Tas nozīmē, ka pacientam nepieciešams veikt kaulu augmentācijas pirms iespējams ievietot implantus.

Kāds ir lielākais ieguvums izvēloties zobu implantus?

Ir divu veidu ieguvumu grupas-funkcionālās un estētiskās, taču, manuprāt, lielākais ieguvums ir to stabilitāte un ilgmūžība. Zobu implanti nodrošina dabisku izskatu un sajūtu, atjaunojot pilnu mutes funkcionalitāti. Tāpat, tie palīdz saglabāt arī žokļa kaula struktūru un novērš blakus esošo zobu pārvietošanos.

Kā notiek zobu implanta ievietošana? Ar ko pacientam būtu jārēķinās? Cik daudz laika aizņem procedūra?

Zobārstniecības klīnikā SIROWA Rīga, esam izstrādājuši algoritmu pēc kura vadoties process ir skaidrs ne tikai ārstam, bet arī pacientam. Pirms jebkuras manipulācijas, veicam rūpīgu izmeklēšanu, kas turpinās ar plānošanu/ārstēšanas plāna sastādīšanu. Plāns tiek pielāgots katra pacienta vajadzībām, un to sastāda speciālistu komanda, kuriem ir pieredze mutes ķirurģijā un restauratīvajā zobārstniecībā. Šī daudznozaru pieeja nodrošina, ka ikviens saņem pareizo aprūpi atkarībā no piemērotā implanta varianta. Kad ārstēšanas plāns ir saskaņots ar pacientu, seko zoba saknes implantu, nelielu titāna stabiņu ievietošana zaudētā zoba vietā. Žokļa kauls aug ap implantēto stabiņu, nostiprinot to. Pēc tam, kad implants ir piestiprināts žokļa kaulam, tam tiek pievienots abatments, lai tas noturētu jauno zobu. Nākošais solis ir izveidot zobus, kas tiks piestiprināti pie zobu implanta. Pēc tam implantu ķirurģiski ievieto žokļa kaulā. Jāatzīst, ka implantu ķirurģiju varam uzskatīt par maigu ķirurģiju. Pie šāda secinājuma esam nonākuši, jo implantu ievietot ir vieglāk kā veikt zoba ekstrakciju. Implantu ievietošanas procedūra ierasti ilgst no 30 minūtēm līdz pat 2 stundām. Zobārstniecības klīnika SIROWA Rīga ir viena no pirmajām Latvijā, kura uzsāka pakalpojumu sniegšanu anestēzijā, tāpat arī implanti tiek ievietoti vietējā anestēzijā vai ar papildus intravenozu sedāciju.

Ar ko jārēķinās atlabšanas periodā? Cik ilgs tas ir?

Lai gan vairums pacientu cer, ka aizstājot zobu, vai vairākus ar implantiem, tūlītēji var atsākt dzīvot pilnvērtīgu dzīvi, jāatgādina, ka atlabšanas periods var ilgt no dažām dienām līdz pat vairākām nedēļām. Tas atkarīgs no pacienta veselības stāvokļa, implanta skaita un atrašanās vietas. Audu dzīšanas periodā ir ļoti svarīgi rūpēties par vispārējo mutes dobuma higiēnu, izvairīties no smēķēšanas un sekot citiem ārsta norādījumiem, lai nodrošinātu veiksmīgu implanta integrāciju organismā.

Kā rūpēties par implantiem, lai tie kalpotu maksimāli ilgi? Ko visbiežāk Jūs iesakāt saviem pacientiem?

Tāpat kā dabīgos zobus, tā arī zobu implantus un uz tiem uzliktās konstrukcijas ir jākopj, izmantojot zobu birsti un pastu, zobi jādiego un vismaz reizi gadā jāapmeklē zobu higiēnists. Lai gan sākotnēji varētu šķist, ka tam nav nozīmes, tomēr vienmēr aicinu savus pacientus izvēlēties zobu birsti ar mīkstākiem sariņiem, lai tas netraumētu smaganas. Pacientiem, kuriem ievietoti zobu implanti nav nekādu īpašu norādījumu attiecībā uz uzturu, taču aicinu piedomāt pie īpaši cietu produktu ēšanas, jo tie var sabojāt konstrukcijas.

Ar kādām izmaksām būtu jārēķinās izvēloties zobu implantus?

Zobu implantu cenas var atšķirties atkarībā no implantu skaita, materiāliem un nepieciešamajiem papildus procedūrām. Vidēji viena implanta ievietošanas cena ir 900 EUR. Neskatoties uz to, ka nozarē pieejami dažādi risinājumi, praksē novērots, ka implanta ievietošana atmaksājas.

Apmeklējot Zobārstniecības klīniku SIROWA Rīga, pacients jau pirms procedūru veikšanas zina, ar kādām pakalpojuma izmaksām ir jārēķinās. Pakalpojumu cenas SIROWA zobārstniecības klīnikā ir vienkāršas, saprotamas un bez slēptām piemaksām.

Kāds ir Jūsu viedoklis par mūsdienu praksi-steigt pēc lētākā, izmantojot medicīnas tūrisma pakalpojumus tādās valstīs kā, Turcija? Par ko Jūs aicinātu aizdomāties Jūsu topošajiem pacientiem?

Izvēloties medicīnas tūrisma pakalpojumus, pacienti bieži vien domā tikai par izmaksām, bet ir ļoti svarīgi izvērtēt konkrētās medicīnas iestādes kvalitāti un drošību.

Jāatzīst, ka katras valsts medicīnas prakse un standarti var atšķirties, it īpaši, ja runājam par tām, kuras atrodas ārpus Eiropas savienības. Plašsaziņas līdzekļos šobrīd īpaši aktīvi noris pacientu aģitācija, izvēlēties medicīnas tūrisma pakalpojumus, piemēram, Turcijā. Katrs cilvēks drīkst pieņemt lēmumus par savu veselību, tomēr aicinu apdomāt, kā rīkoties iespējamu komplikāciju gadījumā, kādas grūtības var rasties saņemt nepieciešamo pēcoperācijas aprūpi.

Pirms pieņemt šādu atbildīgu lēmumu, es aicinātu visus pacientus rūpīgi izvērtēt ne tikai izmaksas, bet arī klīnikas un ārstu reputāciju, nodrošinot, ka saņem augstas kvalitātes un drošu aprūpi. Tas attiecas ne tikai uz medicīnu ārzemēs, bet arī Latvijā!

Aicinām pieteikties konsultācijai pie speciālistiem zobārstniecības klīnikā SIROWA Rīga:

  • Zvanot +371 670 982 60

  • Rakstot vēstuli sociālo tīklu platformās, vai uz e-pastu klinika@sirowa.com;

  • Mājaslapā www.sirowaclinic.com



Rūpēs par Jūsu smaidu jau 30 gadus!

Komercziņas

Zobu zaudēšana ir ne tikai estētiska problēma, bet tā arī būtiski ietekmē dzīves kvalitāti. Taču mūsdienu zobārstniecība piedāvā risinājumus, kas ir gan ātri, gan efektīvi. Viena no šādām metodēm ir All-on-4 implanti – progresīva tehnoloģija, kas ļauj pacientiem atgūt pilnvērtīgu smaidu un dzīves kvalitāti tikai dažu dienu laikā.

Svarīgākais