Auto līzings kļūst arvien populārāks, bet jāizpēta visas iespējas

© Publicitātes foto

Mūsdienās pieejami vairāki veidi, kā iegūt finansējumu, kas nepieciešams vēlamās automašīnas iegādei. Katrs var izvēlēties risinājumu, kas vislabāk atbilst viņa vajadzībām un situācijai. Līzinga iespējas Latvijā ir populāras jau daudzus gadus.

Tālāk apskatīsim šo auto aizņēmuma veidu, lai jūs varētu izvērtēt šīs transportlīdzekļa iegādes metodes priekšrocības un trūkumus, ja vēlaties iegādāties jaunu vai lietotu auto.

Līzings - galvenokārt jauniem un mazlietotiem auto

Auto līzings ir aizdevuma veids, kurš paredz ikmēneša maksājumus, kas vienādi ar daļu no transportlīdzekļa vērtības. Dažādu uzņēmumu piedāvātajam līzingam ir atšķirīgas procentu likmes un noteikumi. Noteikti tos izpētiet, lai noslēgtu iespējami izdevīgāko līgumu!

Līzingu visbiežāk izvēlas pircēji, kuri vēlas iegādāties jaunu transportlīdzekli. Auto līzings ļauj atdot pārdevējam esošo transportlīdzekli, parakstot līgumu par jaunāka modeļa iegādi, vai arī iegūt auto savā īpašumā.

Svarīgs auto vecums

Ja jāmin biežāk uzdotie jautājumi, viens no svarīgiem faktoriem ir izvēlētā automobiļa vecums, lai arī nereti līzingā tiek piedāvāti arī lietoti auto. Šis aizdevuma veids paredz, ka atmaksas termiņa beigās transportlīdzekļa vecums nedrīkst pārsniegt 10-15 gadus. Proti, automašīnai jābūt pietiekami "svaigai", lai tā būtu pieprasīta otrreizējā tirgū.

Ir arī uzņēmumi, kas pievērš uzmanību tam, kādu automašīnu vēlaties iegādāties. Ļoti reti šāda veida kreditēšanā ir pieejami reti modeļi. Arī retro automobiļi nebūs piemēroti līzingam to vecuma dēļ. Organizācijas - transportlīdzekļa īpašnieki vienmēr iepriekš aprēķina automašīnas tirgus vērtību.

Kritēriji pieteikuma izskatīšanai

Līdzīgi kā auto kredīta gadījumā, patērētājiem, kas vēlas iegādāties spēkratu līzingā, ir jāiesniedz pieteikumu, kuram jāatbilst vairākiem stingriem nosacījumiem - tikai tad tiks piešķirts finansējums auto iegādei. Uzņēmumam ir svarīgi pārliecināties, vai klients spēj nodrošināt maksājuma saistību izpildi.

Personas vecums. Līzings pieejams tikai pilngadīgām personām. Taču arī ar to ne vienmēr pietiek. Bieži vien minimālais vecums šāda finansējuma saņemšanai ir 20 gadi.

Dzīvesvieta. Līzinga uzņēmumu pakalpojumus Latvijā var izmantot personas, kas legāli uzturas valstī.

Kredītvēsture. Svarīgs ir klienta iepriekšējo un pašreizējo kredītsaistību statuss. Vairumā gadījumu pozitīva kredītvēsture ir nosacījums, lai varētu iegādāties automašīnu līzingā.

Oficiāli ienākumi. Lai pretendētu uz auto līzingu, jums ir jāpierāda, ka esat oficiāli nodarbināts un saņemat pietiekamus ienākumus. Uzņēmumam ir svarīgi pārliecināties, ka tā klienti var veiksmīgi pildīt savas līgumsaistības.

Kā tiek aprēķināta gada procentu likme (GPL)?

Katrs uzņēmums šo parametru nosaka individuāli. Procentu likmes lielums tiek izvēlēts, ņemot vērā vairākus svarīgus faktorus. Pirmkārt, tas ir automašīnas modelis un tās ražošanas gads.

Pēc tam seko automašīnas kopējās izmaksas un pirmās iemaksas summa, ko klients ir gatavs maksāt. Tiek ņemta vērā arī aizņēmēja kredītvēsture, nomas termiņš un izmantotā valūta. Ņemot vērā šos kritērijus, tiek aprēķināts arī ikmēneša maksājums.

Kas jāpatur prātā līzinga periodā?

Jebkurš auto kredīts vai līzings nozīmē saistības uz noteiktu laiku. Tāpēc pirms šāda līguma noslēgšanas izvērtējiet savu spēju veiksmīgi segt maksājumus.

Svarīgi ņemt vērā, ka automašīnas lietotājam ir pienākums papildus iegādāties korpusa apdrošināšanas polisi, kā to pieprasa līzinga sabiedrība. Vienlaikus ir jāievēro vispārīgie transportlīdzekļa lietošanas noteikumi.

Izplatītākie auto līzinga veidi

Mūsdienās līzinga uzņēmumi piedāvā vairākus kreditēšanas veidus, lai katrs pircējs varētu izvēlēties to, kas vislabāk atbilst viņa vajadzībām un iespējām. Katra situācija tiek izvērtēta individuāli.

Finanšu līzings. Šo līzinga veidu bieži vien izvēlas gan mazlietotu, gan jaunu automašīnu iegādei. Svarīgi saprast, ka pēc līzinga termiņa beigām un dokumentu iesniegšanas pārreģistrācijai klients kļūst par transportlīdzekļa īpašnieku. Turpmāk bijušais līzinga ņēmējs automašīnu izmanto pēc saviem ieskatiem.

Operatīvais līzings. Klientam, kurš ir izvēlējies šādu finansēšanas metodi, nav jāizpērk transporta līdzeklis pilnā apmērā - auto pārdevējs garantē līzinga devējam atlikušās vērtības atmaksu. Proti, persona izvēlas sev tīkamu automašīnu, kuru lietos noteiktu laiku. Tas var būt jebkurš automobilis, daudzi izvēlas arī elektromobili. Viena no priekšrocībām, izvēloties operatīvo līzingu, ir tā, ka varat baudīt dārgāku auto, veicot salīdzinoši mazāku maksājumu.

Pirmā iemaksa un apdrošināšana

Vairumā gadījumu ir nepieciešama pirmā iemaksa, tomēr daži uzņēmumi piedāvā līzingu arī bez pirmās iemaksas. Visas organizācijas izvirza KASKO apdrošināšanas iegādi kā obligātu nosacījumu automašīnas iegādei, jo tā sedz vairāk risku.

Pārdošana pirms termiņa beigām

Ja pašreizējais transportlīdzekļa lietotājs ir atradis personu, kas vēlas iegādāties automašīnu, parasti ir atļauts veikt pārdošanu. Vispirms jāsazinās ar līzinga kompāniju, kas palīdzēs noformēt visus nepieciešamos dokumentus, lai nodotu automašīnu jaunajam pircējam.

Kā redzat, auto līzings atšķiras no auto kredīta, kurš vairāk līdzinās patēriņa kredītam, kas izsniegts ar noteiktu mērķi. Svarīgi zināt katra finansēšanas veida izdevīgās puses, lai izvēlētos labāko variantu!

Svarīgākais