Skaists iedegums bez riska: vai tas ir iespējams?

© Publicitātes foto

Beidzot vasara mūs ir sākusi lutināt ar patiesi saulainām, pat karstām un svelmīgām dienām. Saules glāsti mūs sasniedz jau agri no rīta līdz pat vēlai pievakarei. Un ir tikai dabiski, ka rodas vēlme ļaut ķermenim izbaudīt mums tuvākās zvaigznes dāvāto enerģiju un iegūt mirdzoši brūnu ķermeni.

Beidzot vasara mūs ir sākusi lutināt ar patiesi saulainām, pat karstām un svelmīgām dienām. Saules glāsti mūs sasniedz jau agri no rīta līdz pat vēlai pievakarei. Un ir tikai dabiski, ka rodas vēlme ļaut ķermenim izbaudīt mums tuvākās zvaigznes dāvāto enerģiju un iegūt mirdzoši brūnu ķermeni.

Tomēr dermatologu brīdinājumi par saules kaitīgo dabu un risku tikt pie pavisam negribētas onkoloģiskas saslimšanas liek aizdomāties, vai saules peldes nedraud pārvērsties par mokošu traģēdiju.

Klīnikas Era Esthetic dermatologs Dmitrijs Malošiks mierina - skaistu saules iedegumu iespējams iegūt arī nekaitējot ādai un neriskējot iedzīvoties melanomā vai karciomā.

Taču par to, ka āda jāpasargā no saules kaitīgās iedarbības, jāatceras ne tikai tad, kad dodas uz pludmali sauļoties, bet arī ikdienā, ja nākas zem saules stariem pavadīt vairāk nekā 20 minūtes kaut vai pastaigājoties, ejot uz darbu, veikalu vai citur.

Dermatologs atgādina, ka saules aizsargkrēms jāuzklāj ne tikai uz sejas, bet gan uz visām ķermeņa daļām, kuras nav apklātas ar apģērbu. "Ļoti bieži cilvēki aizmirst, ka saules aizsargkrēms jāuzklāj ne tikai uz sejas, bet arī uz ausīm, kur ļoti patīk ieperināties bazālo šūnu karciomai. Saules aizsargkrēmam ar vismaz SPF 30+, labāk SPF 50+ jābūt arī uz rokām, ja ir apģērbs ar īsām piedurknēm, apakšstilbiem, ja ir īsi svārki vai šorti utt.," norāda mediķis.

Sauļojoties, noteikti jāatceras, ka saules aizsargkrēms jāuzklāj ik pēc divām, trim stundām, uzsver Malošiks. Tad arī skaists iedegums parādīsies pakāpeniski un tas nebūs ādai kaitīgs un neradīs risku iegūt ādas vēzi. "Nevajag baidīties no saules, bet iegūt iedegumu veselīgi, sargājot ādu no apdegumiem un izvēloties drošu aizsargkrēmu. Azsargkrēms neliedz iegūt skaistu iedegumu," uzsver mediķis.

Viņš atgādina, ka vecākiem cilvēkiem vēl vairāk jāuzmanās no saules kaitīgās iedarbības, jo pēc 50 gadu sliekšņa ādas ļaunveidojumi var parādīties biežāk nekā jaunībā.

Turklāt ādas atmiņa par apdegumiem saglabājas ilgstoši. Ķermenis un audi to, ka saņemts par daudz ultravioletā starojuma, neaizmirst gadiem, apliecina dermatologs.

Svarīgi ir arī sekot līdzi ultravioletā starojuma līmenim. Sauļoties vajadzētu tad, kad UV indekss nepārsniedz 3, bet, ja tas ir lielāks, tomēr izvēlēties pabūt ēnā. Ja starojums ir 7 un vairāk, vislabāk būtu palikt telpās, jo pat ēnā tas var izrādīties ādai kaitīgs un nodarīt lielu postu, izraisot grūti ārstējamas onkoloģiskas saslimšanas.

Komercziņas

Šomēnes viena no vadošajām Latvijas privātajām augstskolām, Transporta un sakaru institūts (TSI), svin savu 25. jubileju. Kas ļāva augstskolai izveidoties, pārdzīvot visas krīzes un sagaidīt savu gadadienu ar ievērojamiem sasniegumiem un nemitīgas attīstības plāniem? Stāsta TSI dibinātāji un vadība.

Svarīgākais