Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Komercziņas

3 veidi, kā uzņēmumam samazināt kredīta izmaksas

© Shutterstock

Izmaksu samazināšana ilgtermiņā ir jebkura uzņēmuma veiksmes atslēga. Zemākas kredīta izmaksas ne tikai uzlabo uzņēmuma stabilitāti, bet arī sniedz labu pamatu izaugsmei. Lūk, trīs stratēģijas, kā samazināt kredīta izmaksas, padarot uzņēmumu efektīvāku un konkurētspējīgāku.

1. Kredīta nosacījumu pārrunāšana ar kredītdevēju

Sarunas ar aizdevēju par kredīta nosacījumiem reizēm var šķist biedējošas, bet tās ir būtiskas, lai nodrošinātu labvēlīgākus nosacījumus. Uzņēmumam saskaroties ar finanšu grūtībām, esošais aizdevējs var nākt pretim ar īstermiņa risinājumu, kas palīdzētu sasniegt uzņēmuma nospraustos attīstības mērķus un vēlāk saņemt vēl izdevīgākus nosacījumus. Pirms pārrunām:

  • rūpīgi sagatavojieties. Izpētiet tirgu, lai iegūtu informāciju par konkurentu piedāvājumiem.
  • skaidri definējiet mērķus. Vai vēlaties zemāku procentu likmi? Varbūt elastīgākus atmaksas nosacījumus?
  • sagatavojiet pārskatus par uzņēmumu. Bankām ir svarīgi pārliecināties, ka spējat uzņemties, kā arī turpināt saistības. Gatavojieties sniegt finanšu pārskatus un plānus par uzņēmuma nākotnes attīstību, lai, iespējams, vienotos par izdevīgākiem kredīta nosacījumiem.

Ar līdzšinējo banku ir iespējams vienoties par pagarinātu kredīta atmaksas periodu, samazinot ikmēneša maksājumu, kredīta brīvdienām, uz laiku atliekot pamatsummas maksājumus, tādējādi iegūstot laiku, lai varētu nonākt līdz ilgtermiņa kredīta izmaksu samazināšanas risinājumam, piemēram, pārkreditējot saistības pie cita aizdevēja.

2. Pārkreditācija - solis uz izdevīgākiem nosacījumiem

Ja ar līdzšinējo aizdevēju neizdodas vienoties par labākiem kredīta nosacījumiem, pārkreditācija var kalpot kā efektīvs veids, kā samazināt izmaksas. Ar šo pieeju esošais kredīts vai pat vairāki aizdevumi tiek aizstāti ar jaunu līgumu, kas piedāvā izdevīgākus nosacījumus.

Daži padomi, pirms pārkreditācijas līguma parakstīšanas pie cita aizdevēja.

  • Izvērtējiet visas izmaksas. Kredīta likme nav vienīgais rādījums, pēc kura izvērtēt aizdevumu nosacījumu. Tikpat svarīga ir arī iespējamā komisijas maksa līguma izmaiņām, iespēju priekšlaicīgi noslēgt kredītsaistības.
  • Salīdziniet piedāvājumus. Neapstājieties pie pirmā piedāvājuma. Izpētiet dažādu aizdevēju sniegtos piedāvājumus, lai atrastu izdevīgāko.
  • Apsveriet ilgtermiņa ietekmi. Pagarināts atmaksas periods īstermiņā var būt vilinošs, jo samazinās ikmēneša maksājums, taču ilgtermiņā par kredītu maksājat vairāk.

3. Alternatīvu finansēšanas avotu izmantošana

Ja jauns kredīts pie esošā vai cita aizdevēja būtiski nemaina līdzšinējās aizdevuma izmaksas, iespējams, kā risinājums var noderēt alternatīvs finansēšanas avots, ar kuru palīdzību iespējams kā segt daļu kredītsummas, samazinot procentos maksājumo summu, tā arī iegūt jaunu, labāku aizdevumu, balstoties uz uzņēmumā esošo papildu finansējumu. Atkarībā no uzņēmuma attīstības pakāpes, pieejami dažādi finansēšanas veidi.

1. Riska kapitāls

Investori var sniegt ievērojamu finansējumu apmaiņā pret kapitāldaļām jūsu uzņēmumā. Iegūto naudu iespējams izmantot kredītsaistību segšanai, jaunu attīstības projektu veicināšanai, kas ilgtermiņā var ienest vairāk naudas.

La iarī riska kapitāla piesaistīšana nozīmē uzņēmuma daļas pārdošanu, tā var nodrošināt nepieciešamo kapitālu bez tradicionālajām procentu likmēm, kas piemīt banku aizdevumiem.

Turklāt, investori bieži sniedz ne tikai finansiālo, bet arī stratēģisko atbalstu un padomus, kas var palīdzēt uzņēmuma attīstībai.

2. Valsts atbalsta programmas

Dažādas valsts atbalsta programmas piedāvā zemas procentu likmes vai pat bezprocentu aizdevumus uzņēmumiem, kas atbilst noteiktiem kritērijiem, piemēram, jaunuzņēmumiem, inovatīviem projektiem vai uzņēmumiem, kas darbojas prioritārās nozarēs. Šādi aizdevumi var būtiski samazināt jūsu uzņēmuma finanšu slogu.

3. Akciju emisija biržā

Viena no iespējām vidēja vai liela līmeņa uzņēmumam piesaistīt finansējumu, lai samazinātu kredītu izmaksas, ir akciju emisija un to kotēšana biržā. Šādi uzņēmums kļūst par publisku, piedāvājot akcijas plašākam investoru pulkam. Taču šāda veida finansēšana arī prasa nopietnu sagatavošanos, atklātību un atbilstību akciju biržas prasībām.

Kopsavilkums

Efektīva kredīta izmaksu optimizācija ir būtiska jebkura uzņēmuma finansiālajai veselībai un ilgtspējīgai izaugsmei. Izmantojot kādu no rakstā minētajām stratēģijām, varat ne tikai samazināt savas izmaksas, bet arī pavērt jaunas iespējas savam biznesam.

Katrs uzņēmums ir unikāls, tāpēc ir svarīgi rūpīgi izvērtēt, kuras no stratēģijām vislabāk atbilst uzņēmuma profilam un vajadzībām. Ar pareizu pieeju un stratēģisku plānošanu, uzņēmējdarbība var sasniegt jaunus apgriezienus, samazinot kredīta izmaksas un veicinot turpmāku attīstību.

APMAKSĀTA REKLĀMA