Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Komercziņas

Kur meklēt papildu finansējumu biznesa attīstībai?

© Freepik

Uzņēmējiem ir svarīgi būt informētiem par dažādām finanšu iespējām un jaunākajiem tirgus notikumiem, lai pieņemtu labi pamatotus lēmumus par uzņēmuma finanšu plānošanu. Nereti uzņēmumi saskaras ar nepieciešamību pēc papildu finansējuma, lai veicinātu izaugsmi, ieviestu jauninājumus vai apmaksātu neplānotus izdevumus.

Kredīts uzņēmumiem, piemēram, var palīdzēt īstenot lielus projektus vai iegādāties jaunu tehniku. Aplūkosim, kur meklēt aizdevumu biznesa attīstībai, balstoties uz pašreizējiem notikumiem un banku sektora izmaiņām Latvijā.

Brīdī, kad uzņēmējs apzinās, ka ar esošo naudas plūsmu nepietiek, lai segtu visas uzņēmuma vajadzības, tiek izskatītas dažādas citas finansējuma piesaistes iespējas, kā kredīts uzņēmumiem bez ķīlas. Visbiežāk sākotnēji uzņēmumi vēršas tieši pie komercbankām. Tradicionāli uzņēmējdarbības finansēšanas un banku kapitāla pieejamības modelis galvenokārt ir veidojies, pamatojoties uz četru lielāko banku dominējošo lomu. Un saskaņā ar Finanšu nozares asociācijas datiem šīs iestādes pārvalda aptuveni 78 % no kopējā komercbanku aizdevumu kreditēšanas portfeļa, kas paredzēts uzņēmumiem.

Tomēr, svarīgi atzīmēt, ka tikai divas no vadošajām bankām 2022. gadā ir palielinājušas savu uzņēmumu kredītu portfeli, un pērnā gada notikumu iespaidā banku sektors ir kļuvis vēl konservatīvāks attiecībā uz biznesa finansēšanu. Šāda banku piesardzība nebūt nemazina finansējuma nepieciešamību uzņēmējdarbībā. Līdz ar to uzņēmēji vēršas pēc finansējuma arī pie bankām, kuras nav tik plaši pazīstamas vai izvēlas alternatīvas finansējuma iespējas.

Līderpozīcijās notikušās izmaiņas

Pēdējos gados ir notikušas ievērojamas izmaiņas līderpozīcijās komercbanku vidū. SEB un Swedbank portfeļi ir samazinājušies, savukārt Citadele ir pierādījusi iespaidīgu kāpumu, palielinot savu biznesa kredītu portfeli par 98%. Citadele šobrīd ir kļuvusi par otro lielāko portfeļa īpašnieci, pārņemot līderpozīcijas no SEB bankas un Swedbankas.

Šīs izmaiņas iezīmē banku tendences biznesa finansēšanā. Kamēr lielās bankas varētu piedāvāt zemākas procentu likmes, tās samazina finansēšanas apjomus, savukārt, mazākās bankas ir aktīvākas un elastīgākas. Mazāko banku konkurence veicina zemākas nodrošinājuma prasības un augstāku risku toleranci.

Mazāko banku piedāvājumi

Papildus tradicionālajiem banku finanšu piedāvājumiem, uzņēmējiem ir vērts izvērtēt arī mazāko banku piedāvājumus. BluOr banka, Industra bank, Signet bank un Reģionālā Investīciju banka piedāvā uzņēmumu kreditēšanu un ir palielinājušas savus portfeļus par vairāk nekā 10%. Šīs bankas varētu būt ideāli piemērotas uzņēmumiem, kuri vēlas izmantot elastīgākus nosacījumus.

Nereti uzņēmumi, saskaroties ar finansējuma atteikumu lielajās bankās, vēršas pie mazajām bankām ar cerību atrast finansējuma risinājumus. Lielāko tirgus dalībnieku piesardzība veicina mazo banku aktivitāti un radošumu, piedāvājot uzņēmējiem plašākas iespējas.

Alternatīvais finansējums kā papildu resurss

Situācijās, kad tradicionālā banka nevar piedāvāt piemērotu finansējumu biznesam vai arī klientam ir nepieciešams ātrs risinājums, ir vērts vērsties pie alternatīvajiem finansētājiem, kas lieliski papildina banku sniegto kredītu produktu klāstu.

Neatkarīgi no tā, vai Jums ir nepieciešams aizdevums mazam uzņēmumam vai aizdevums jaunam uzņēmumam, alternatīvais finansējums var būt lielisks variants. Uzņēmums Capitalia, piemēram, ir lielākais Latvijas alternatīvā finansējuma sniedzējs, kas piedāvā zemākas nodrošinājuma prasības, ātru finansējuma saņemšanu un augstu elastību.

Capitalia aktīvi strādā ar vairākām bankām, piemēram, Industra banku, Citadele un Signet banku, piedāvājot klientiem iespēju kombinēt finansējumu gan no bankas, gan Capitalia, tajā skaitā līzinga finansējumu, faktoringu un standarta aizdevumus. Šādas sadarbības liecina par to, ka bankas aizdevumi un alternatīvais finansējums var dzīvot līdzās un pat papildināt viens otru, piedāvājot uzņēmējiem plašu finanšu instrumentu klāstu.

Meklējot aizdevumu biznesa attīstībai, uzņēmējiem ir jāpatur prātā, ka tirgus piedāvā daudzveidīgas iespējas. Aizdevums uzņēmumam ir lielisks rīks, lai attīstītos un lai nākotnē pelnītu vairāk.