Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Komercziņas

Bitcoin un Ethereum konsensa mehānismu salīdzināšana

© Unsplash

Bitcoin un Ethereum, divas no vispazīstamākajām kriptovalūtām šobrīd, par ko arī liecina abu šo digitālo vērtību glabātāju popularitāte un tirgus cena. Tās izmanto dažādus konsensusa mehānismus, lai apstiprinātu darījumus un pievienotu jaunus blokus savām blokķēdēm. Šeit ir abu šo digitālo valūtu vienprātības mehānismu salīdzinājums:

Bitcoin: Darba apliecinājums (PoW)

  • Mehānisms: Bitcoin izmanto darba apliecinājuma (PoW) sistēmu. Programmā PoW maineri sacenšas, lai atrisinātu sarežģītus kriptogrāfijas vienādojumjus. Pirmais kalnracis, kurš atrisina mīklu, iegūst tiesības pievienot blokķēdei jaunu bloku.

  • Enerģijas patēriņš: Šis process ir skaitļošanas ziņā ietilpīgs un prasa ievērojamu elektrības jaudu, padarot to par vides problēmu pieturpunktu.

  • Drošība: PoW piedāvā stabilu drošību pret uzbrukumiem, jo, lai mainītu jebkuru blokķēdes daļu, ir jāpārstrādā nākamo bloku darbs.

  • Decentralizācija: Sākotnēji Bitcoin ieguve bija pieejama daudziem, taču laika gaitā arvien sarežģītāki vienādojumi ir noveduši pie to maineru dominēšanas, kuriem ir pieejama specializētu un ļoti jaudīga aparatūra.

  • Mērogojamība: Bitcoin PoW ierobežo darījumu apstrādes ātrumu un mērogojamību. Tas var apstrādāt tikai ierobežotu skaitu darījumu sekundē.

Bitkoina PoW ir pārbaudīts un drošs, bet energoietilpīgs un mazāk mērogojams, kas rada ievērojamas vides problēmas un veicina maininga darbību centralizāciju, kas var būt pretrunā ar Bitcoin decentralizēto ētiku. Tomēr tā galvenā priekšrocība ir spēcīgā drošība, ko tas nodrošina tīklam, padarot to ļoti izturīgu pret uzbrukumiem un nodrošinot blokķēdes integritāti un nemainīgumu.

Ethereum: Pāreja no Darba apliecinājuma uz Likmju apliecinājumu (PoS)

  • Sākotnējais mehānisms (PoW): Tāpat kā Bitcoin, arī Ethereum sākotnēji izmantoja PoW, saskaroties ar līdzīgām problēmām ar enerģijas patēriņu un mērogojamību.

  • Pašreizējais mehānisms (PoS): Ethereum ir pārgājis uz Proof of Stake (PoS) ar Ethereum 2.0 atjauninājumu. Sistēmā PoS validatori tiek izvēlēti, lai izveidotu jaunus blokus, pamatojoties uz to rīcībā esošo ETH monētu skaitu, ko viņi ir gatavi "dot" kā nodrošinājumu.

  • Energoefektivitāte: PoS ir daudz energoefektīvāks nekā PoW, jo tas novērš nepieciešamību pēc energoietilpīgas atlīdzības ieguves par nodrošinātiem darījumeim blokķēdē.

  • Drošība: Lai gan PoS tiek uzskatīts par drošu, tas parasti tiek uzskatīts par mazāk pierādāmu nekā PoW. Drošība lielā mērā ir atkarīga no monētas bagātības sadalījuma.

  • Bažas par decentralizāciju: PoS gadījumā pastāv bažas, ka tiem, kuriem ir lielāka bagātība (vairāk monētu), tīklā ir lielāka jauda.

  • Mērogojamība: PoS nodrošina lielāku transakciju caurlaidspēju vienā sekundē, uzlabojot mērogojamību.

Unsplash

Ethereum galvenā vājība, jo īpaši sākotnējā darba apliecinājuma (PoW) modelī, atspoguļo Bitcoin: augsts enerģijas patēriņš, kas rada ievērojamas vides problēmas, kā arī mērogojamības problēmas ierobežotās darījumu apstrādes jaudas dēļ. Tomēr, pārejot uz Proof of Stake (PoS) Ethereum 2.0, tā galvenā vājība ir kļuvusi par iespējamām drošības problēmām, jo ​​PoS ir mazāk pārbaudīts salīdzinājumā ar PoW, un centralizācijas risks, ja indivīdiem ir liels valūtas daudzums varētu nesamērīgi kontrolēt tīklu.

Ethereum galvenā priekšrocība, īpaši pēc pārejas uz PoS, ir tā paaugstinātā energoefektivitāte un mērogojamība, kas ļauj ātrāk apstrādāt darījumus ar ievērojami samazinātu ietekmi uz vidi. Turklāt Ethereum atbalsts viedajiem līgumiem un decentralizētām lietojumprogrammām pozicionē to kā daudzpusīgu un novatorisku platformu blokķēdes ekosistēmā.

ETH vērtība pēc Ethereum 2.0

Gadu pēc Ethereum pārejas no Proof of Work (PoW) uz Proof of Stake (PoS) vienprātības mehānisma izmaiņas ir izraisījušas ievērojamas izmaiņas Ethereum tīklā, taču tās nav būtiski palielinājušas Ethereum monētas ETH cenu. Pāreja, kas pazīstama kā The Merge, ir dramatiski samazinājusi Ethereum enerģijas patēriņu par vairāk nekā 99%, padarot tīklu videi draudzīgāku un ekonomiski izdevīgāku. Kopējais ETH piedāvājums gada laikā ir samazinājies par 0,25%, jo kopš pārejas uz PoS ir sadedzināti aptuveni 300 000 ETH monētu.

Neskatoties uz šīm pozitīvajām izmaiņām, ETH cena pēc Apvienošanās nav piedzīvojusi būtisku pieaugumu. Faktiski aktīva vērtība gada laikā nedaudz samazinājās par 0,5%. Analītiķi bija gaidījuši būtisku ETH cenas pieaugumu pēc apvienošanās, taču faktiskā tirgus reakcija ir bijusi klusāka. Tas liecina, ka, lai gan PoS pāreja ir radījusi būtiskus vides un tīkla darbības uzlabojumus, tā nav tieši izpaudusies kā augstāks ETH tirgus novērtējums.

APMAKSĀTA REKLĀMA