Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Komercziņas

Kad ir viszemākie elektroenerģijas tarifi?

© Publicitātes foto

Elektrības tirgus cenas ietekmē dažādi faktori, galvenokārt pieprasījuma un enerģijas patēriņa modeļu kombinācijas. Taču ir arī daudzi citi faktori, kas piedalās elektrības cenu noteikšanā, ieskaitot degvielas veidu un atrašanās vietu, kā arī elektrostaciju darbības izmaksas, izplatīšanas sistēmas un regulējumus. Zinot elektrības cenu ietekmējošos faktorus, jūs varat pieņemt labākus lēmumus, it īpaši izvēloties enerģijas plānu.

Kā laika apstākļi ietekmē elektrības tarifus?

Elektrības cena paaugstinās, kad pieprasījums pēc elektrības palielinās. Vai jums kādreiz ir radies jautājums, kura gadalaika elektrības tarifi ir viszemāki? Tā kā elektrības pieprasījums ir viszemākais pavasarī un rudenī, šajās sezonās elektrība var būt lētāka. Elektrības tirgus cenas ir augstākas vasarā un ziemā, jo cilvēki lieto vairāk elektrības gaisa kondicionēšanai un apkurei. Ja jūs izmantojat mainīgo plānu, elektroenerģijas lietošanas plānošana gadalaikam, kad elektrības tarifi ir zemāki, var ietekmēt jūsu rēķinu.

Vai elektrības tarifi ir augstāki vasarā vai ziemā?

Vasarā pieprasījums parasti ir augstāks nekā ziemā, tāpēc elektrības tarifi parasti būs augstāki siltākos mēnešos. Bet precīzi noteikt, kad ir augsts un zems elektrības patēriņš, patiesībā atkarīgs no jūsu dzīves vietas un konkrētiem laika apstākļiem.

Jūs vienmēr varat palīdzēt samazināt savas mājas enerģijas patēriņu, izmantojot enerģiju taupošus griestu ventilatorus, gaisa kondicionierus un apkures katlus. Par laimi, vasarā ir daudz padomu, kā ietaupīt enerģiju.

Kāds ir labākais laiks gadā, lai fiksētu elektrības tarifus?

Daudzi enerģijas piegādātāji ir gatavi noslēgt ar jums līgumu par fiksētu elektrības cenu. Kad jūs "noslēdzat" savu elektrības tarifu, tas ir tas tarifs, ko jūs maksājat līguma ilguma laikā. Nav svarīgi, kas notiek ar tirgus cenām, kas mainās atkarībā no sezonas, diennakts laika un citiem faktoriem. Fiksētas cenas priekšrocība ir tāda, ka jums ir stabila un paredzama cena budžetēšanai.

Triks ir pirkt elektrību tad, kad tā ir lētāka. Labākais laiks gadā, lai fiksētu elektrības tarifus, ir rudens vai pavasaris, kad elektrības tarifi parasti samazinās. Jums varētu būt vērts izpētīt ilgtermiņa tirgus cenas tendences. Vai analītiķi uzskata, ka jūsu reģionā cenas samazināsies? Ja tā, jums varētu būt vērts pagaidīt, pirms noslēdzat tarifu.

Kā diennakts laiks ietekmē elektrības cenas?

Sezonas un laika apstākļi nav vienīgie iemesli, kas ietekmē zemākās enerģijas likmes. Tas var būt atkarīgs arī no diennakts laika. Šī iemesla dēļ daži elektrības piegādātāji piedāvā diennakts laika plānus. Ar šiem plāniem jūs maksājat dažādas likmes dažādos diennakts laika posmos. Kad pieprasījums ir augsts, jūs maksājat augstu cenu. Stundās, kad pieprasījums ir zems, jūsu likme ir zemāka vai pat bez maksas.

Kā elektrības izmaksas mainās ar klienta veidu?

Ne katrs klients maksā vienādu cenu par elektrību. Dažos gadījumos klienta veids faktiski var būt tas, kas visvairāk ietekmē elektrības cenas. Rūpnieciskie klienti, kuri lieto lielas elektrības daudzumus, var maksāt zemākas likmes nekā dzīvojamām mājām, lai gan tiem var būt jāmaksā papildu pieprasījuma maksa, ko dzīvojamām mājām nav.

Kā degvielas veids ietekmē enerģijas pieejamību un tarifus?

Degvielas izmaksas, dabasgāze un ogles, kas tiek izmantotas enerģijas ražošanai, var ietekmēt elektrības cenas noteikšanu konkrētā laikā. Degvielas pieprasījums mainās kā jebkura cita prece. Kad dabasgāzes pieprasījums ir liels, tā cena ir augstāka. Tas nozīmē, ka arī elektrības cena, ko iegūst no dabasgāzes, palielinās. Degvielas pārvadāšana no avota uz elektrostaciju arī ietekmē degvielas cenu.

Alternatīvās enerģijas avoti ir vēlami vides apsvērumu dēļ, bet tie var būt dārgi. Elektroenerģijas ražošanas uzņēmumi reaģē uz šiem izaicinājumiem, diversificējot degvielas veidus un enerģijas avotus, lai izlīdzinātu izmaksas un iegūtu lielāku elastību.

Kā jūsu ģeogrāfiskais novietojums ietekmē enerģijas tarifus?

Tikpat svarīgi kā tad, kad ir zemākie elektrības tarifi, ir tas, kur tie ir zemākie. Cenas atšķiras pēc valsts un pat tajā, kur jūs dzīvojat noteiktā valsts teritorijā. Ja jūs dzīvojat tuvu elektrostacijai, elektroenerģijas piegāde jums būs lētāka. Citi elektrostacijas ir izvietotas tuvu lētiem degvielas avotiem, kas var samazināt izmaksas apkārtējiem reģioniem.

Kā pašreizēji notikumi ietekmē enerģijas izmaksas?

Pašreizējie notikumi, ārvalstu aktivitātes un regulējuma izmaiņas visi ietekmē elektrības cenas. Mazāk prognozējami un kontrolējami ir dabas katastrofas un politiskā nestabilitāte, kas var bojāt infrastruktūru vai traucēt tās darbību. Pat notikumi citās valstīs var ietekmēt degvielas ražošanu un piegādi, tādējādi arī mūsu elektrības cenas.

Kad ir vislētākā elektrība?

Ar labāku izpratni par enerģiju - kad elektrības tarifi pazeminās un kad enerģijas tarifi ir viszemākie - jums būs lielāka iespēja pārvaldīt savu patēriņu un izmaksas. Enerģijas izmantošana tad, kad elektrība ir vislētāka, prasa mazu plānošanu, bet tas var būt piepūles vērts.

Vērojiet, kura gadalaikā jūsu reģionā ir zemākie elektrības tarifi. Ja enerģijas cenas pazeminās pavasarī vai rudenī, tas varētu būt labākais laiks, lai noslēgtu savus elektrības tarifus. Tas viss ir par pareiza plāna izvēli jums.

APMAKSĀTA REKLĀMA