Sestdiena, 4.maijs

redeem Vijolīte, Viola, Vizbulīte

arrow_right_alt Komercziņas

Kādu televizoru izvēlēties?

© Publicitātes foto

Televizori tika izgudroti 20. gadsimta sākumā un ātri kļuva par mājas izklaides pamatu, pārveidojot mūsu dzīvojamās istabas un veidu, kādā mēs patērējam informāciju un izklaides saturu. Ceļš no 20. gadsimta 20. gadu apjomīgajiem, melnbaltajiem televizoriem līdz mūsdienu elegantajiem viedtelevizoriem ir ievērības cienīgs.

Pirmie televizori reprezentēja mehāniskas sistēmas, taču pakāpeniski tie attīstījās elektroniskajās ierīcēs, kuras mēs pazīstam šodien. 1960. gados notika revolucionārs lēciens - parādījās krāsu televīzija, kurai sekoja tālvadības pults, plakanie ekrāni, augstas izšķirtspējas (HD) un viedie televizori, kas ir kļuvuši par mūsu digitālās dzīves neatņemamu sastāvdaļu.

Mūsdienu televizori ir kas vairāk par ekrāniem - tās ir viedierīces, kas piedāvā plašu funkciju klāstu un pārsteidzošu skatīšanās pieredzi. Pateicoties 4K izšķirtspējai, spilgtiem OLED displejiem un interneta piekļuvei, mūsdienu televizori ir mainījuši veidu, kā mēs skatāmies un baudām saturu.

Ideāla televizora izvēle mēdz būt aizraujošs, taču nedaudz izaicinošs process. Ņemot vērā, ka tirgū ir pieejams ļoti plašs televizoru piedāvājums, lai izdarītu pareizu izvēli, Tev ir jāizvērtē savas vajadzības un jānosaka budžets. Tas palīdzēs Tev sašaurināt meklēšanas loku un atrast labāko variantu. Lai atbildētu uz jautājumu “Kā izvēlēties televizoru?”, centīsimies izcelt svarīgākos parametrus, kas palīdzēs Tev meklēšanas procesā.

Televizoru izmēri

Viens no svarīgākajiem parametriem, protams, ir ierīces izmērs. Televizora izmērs ir attālums pa diagonāli no viena ekrāna stūra līdz otram. Optimāls ekrāna izmērs ir tiešā veidā atkarīgs no Tavas istabas lieluma un skatīšanās vietas attāluma līdz ierīcei.

Ir vispārpieņemts, ka ideālajam skatīšanās attālumam ir jābūt 1,5 reizes lielākam par ekrāna izmēru. Tātad, ja vēlies iegādāties 60 collu jeb 152 centimetru televizoru, Tev vajadzētu sēdēt aptuveni 2,30 metru attālumā, lai nodrošinātu vislabāko skatīšanās pieredzi.

Mazākām telpām vai istabām, piemēram, guļamistabai vai mazam dzīvoklim, ir piemērots televizors ar ekrānu diapazonā no 32 līdz 43 collām. Vidējām istabām un lielām dzīvojamām telpām vērts izvēlēties 49 collu vai pat lielāku televizoru, atkarībā no attāluma līdz ekrānam. Un, lai gan izmērs ir izšķirošs faktors, tas ir obligāti jāsabalansē ar kvalitāti. Lielāks televizors ar lielāku izšķirtspēju (piemēram, 4K) nodrošinās augstāku attēla detalizāciju pat tuvākā skatīšanās attālumā, uzlabojot kopējo pieredzi.

Kurš televizora ekrāna veids ir labākais?

Izvēloties piemērotāko televizora ekrāna veidu, ir jābalstās uz savu budžetu un vajadzībām. Ja Tu meklē vislabāko iespējamo attēla kvalitāti un esi gatavs piemaksāt, izvēlies starp OLED vai QLED televizoriem. Tomēr, ja Tev ir mazāks budžets vai Tev nepieciešams televizors ar lielu ekrāna izmēru, LCD ekrāns būs piemērotāks risinājums.

Lai padarītu lietas skaidrākas un palīdzētu Tev lēmumu pieņemšanas procesā, pastāstīsim vairāk par LCD, OLED un QLED ekrāniem. Televizori ar LCD jeb šķidro kristālu ekrāniem izmanto šķidro kristālu slāni, caur kuru ar LED diožu paneli tiek apgaismoti pikseļi. LCD televizori parasti ir lētāki par OLED modeļiem, taču tiem ir daži trūkumi. Piemēram, LCD televizoriem mēdz būt šaurāks skata leņķis un zemākas kontrasta attiecības.

Savukārt televizori ar QLED ekrāniem ir nedaudz dārgāki, taču piedāvā labāku attēla kvalitāti. QLED būtībā ir uzlabota LCD tehnoloģija ar papildu nano izmēra punktu slāni, kas nodrošina košāku un dzīvīgāku attēlu.

Televizori ar OLED (organiskas gaismas diodes) ekrāniem parasti ir visdārgākie. OLED ekrānos, atšķirībā no LCD, pikseļi nevis tiek apgaismoti, bet paši izstaro gaismu, kas nodrošina platāku skata lenķi un augstākas kontrasta attiecības. OLED televizoriem ir arī augstāks reakcijas ātrums, tāpēc tie ir ideāli piemēroti videospēlēm un dinamisku filmu skatīšanai.

Citi televizoru tehniskie parametri

Kad esi izvēlējies piemērotāko ekrāna izmēru un tehnoloģiju, pievērs uzmanību citiem svarīgiem parametriem.

Televizora izšķirtspēja tiešā veidā ietekmē attēla detalizācijas līmeni. Jo augstāka ir izšķirtspēja, jo kvalitatīvāks un skaidrāks ir attēls. Visizplatītākās mūsdienu televizoru izšķirtspējas ir 1080p (full HD), 4K Ultra HD un 8K Ultra HD.

Otrs nozīmīgs kritērijs televizora izvēlē ir atjaunošanas frekvence, kas norāda, cik reižu sekundē ekrānā redzamais attēls tiek atjaunināts. Jo augstāka ir ekrāna atjaunošanas frekvence, jo vienmērīgāks ir attēls. Jauna televizora minimālā atjaunošanas frekvence ir 60 Hz, bet dažiem televizoriem tā ir 120 Hz vai pat 240 Hz. Ja uz televizora vēlies ne tikai skatīties saturu, bet arī spēlēt spēles, tad noteikti izvēlies modeli ar augstāko frekvenci.

Iespējams, meklējot televizoru, kādreiz pamanīji burtus HDR. Televizori ar HDR jeb augstu dinamisko diapazonu var attēlot atšķirīgus spilgtuma līmeņus un daudz vairāk krāsu nekā parastie televizori, piešķirot attēlam īpašu skaidrumu un reālismu.

Viedie jeb “gudrie” televizori

Protams, mūsdienu pasaulē mēs nevaram aizmirst par viedierīcēm. Daudziem jauniem televizoriem ir viedās funkcijas, kas padara to lietošanu vienkāršu un ērtu. No filmu un šovu straumēšanas līdz interneta pārlūkošanai, videospēļu spēlēšanai un pat video tērzēšanai, viedie televizori ir kluvuši par pulcēšanās vietu ģimenēm un draugu kompānijām, mainot mūsu izklaides paradumus.

Nesteidzies, izvēloties sev piemērotāko televizoru

Jauna televizora meklēšana ir interesants process, taču tas prasa laiku un iedziļināšanos. Šajā rakstā iezīmējām, kā ir mainījušies televizori, kādi ir to veidi un kādas foršas funkcijas tiem piemīt. Neatkarīgi no izmēra, izšķirtspējas un citiem sistēmas parametriem, televizori mūsdienās var paveikt ļoti daudz.

Izvēloties, kādu televizoru pirkt, ir jādomā par to, kādu saturu vēlies skatīties, cik liela ir telpa, kurā atradīsies televizors, un kāds ir budžets. Tāpēc velti šim jautājumam laiku, padomā par visiem šajā rakstā minētajiem kritērijiem un Tu atradīsi sev piemērotāku televizoru. Un neaizmirsti - Bite piedāvā daudz dažādu televizoru par lieliskām cenām.

Izbaudi savu jauno televizoru un visas aizraujošās pārraides un filmas, ko skatīsies!

APMAKSĀTA REKLĀMA