Sestdiena, 4.maijs

redeem Vijolīte, Viola, Vizbulīte

arrow_right_alt Komercziņas

Ko sabiedrība ir pārpratusi par saules paneļiem

© Publicitātes foto

Redzam, ka diezgan tālu sabiedrībā ir izskanējušas ļoti pārprastas ziņas par neto norēķinu sistēmu saules paneļiem. Patiesībā ir pavisam citādāk.

Tāpēc šajā rakstā uzzināsiet, kas tieši ir pārprasts, un kā ir īstenībā.

Kas ir neto sistēma

Taču sākumā īsi paskaidrosim, kas vispār ir neto sistēma.

Vasarā saules paneļu ražība ir ļoti augsta un ar saražoto patiesi var pietikt visam gadam.

Taču akumulatori vismaz pagaidām nespēj uzkrāt elektrību tik ilgi, kā vajadzētu. Nav iespējams jūnijā saražoto elektrību akumulatoros uzkrāt līdz februārim. Tādu tehnoloģiju vēl nav.

Līdz ar to, neto sistēma ir veids, kā ar saules paneļu saražoto elektrību nodrošināt savu privātmāju ar elektrību naktīs un ziemas mēnešos, kad saules paneļi neražo.

Neto sistēma ļauj ar vasarā ar saules paneļiem saražoto elektrību nosūtīt uz kopējo tīklu, veidojot saimniekam “uzkrājumu”. Par “uzkrājumu” to saucam simboliski, jo elektrība nekur burtiski neuzkrājas - tā vienmēr ir jāpārvada un jāpatērē uzreiz.

Vakaros, nakīs, ziemas mēnešos, kad elektrību vajag, taču paneļi to neražo, sistēma automātiski to ņem no tīkla.

Šobrīd ir zināmi divi veidi, kā veidojas “uzkrājums”.

Neto norēķinu sistēmā, kas būs no 2024. gada, tas veidosies EUR izteiksmē, un elektrība būs jāpārdod un jāpērk.

Neto uzskaites sistēmā, kas vēl ir pieejama līdz gada beigām un izmantojama līdz 2029. gada 28. februārim, uzkrājums veidojas kilovatstundās (kWh). Tā reizi gadā “neitralizējas” un uzkrājums sākas no jauna (katra gada 1.martā). Ņemot elektrību atpakaļ, jāmaksā tikai par sadali (sadale ir katra elektrības rēķina sastāvdaļa).

Kur ir pārpratums par neto norēķinu sistēmu saules paneļiem?

Esat nonākuši pie galvenās daļas - kur sabiedrībā ir pārpratums?

Daudzi uzskata, ka ar neto norēķinu sistēmu (to, kurā uzkrājums veidojas EUR) tīklā drīkstēs nodot tikai 20% no saražotās elektroenerģijas.

Cilvēki uzskata, ka pārējais “izkūpēs gaisā”.

Taču tā nav tiesa.

20%, par kuriem diskutē, ir saražotās elektrības pārpalikums 12 mēnešu griezumā, ko saimnieks neiztērēs pats.

Citiem vārdiem sakot, 12 mēnešu laikā vismaz 80% no tīklā nodotās elektrības būs jāiztērē pašu vajadzībām.

“Pašu vajadzībām” ir arī, piem., elektrības rēķinu apmaksa citos īpašumos, kā arī iesaistīšanās energokopienās.

Ja būs vēlme pārdot tīklā vairāk, nekā 20% no 12 mēnešu patēriņa, arī to varēs darīt, tas nebūs aizliegts. Tikai būs jāreģistrējas kā komersantam.

Būtiski pieminēt, ka visa šajā sadaļā aprakstītā informācija šobrīd nav pieņemta kā gala lēmums un tikai tiek virzīta grozījumiem Saeimā, kā arī attieksies tikai uz neto norēķinu sistēmu.

Ko no tā var secināt?

Neto norēķinu sistēma būs daudz izdevīgāka, nekā sabiedrībā šobrīd ir sapratusi ļoti liela sabiedrības daļa.

Daudziem saimniekiem īpaši noderīga būs iespēja, ko nodrošina neto norēķinu sistēma - ar uzstādīto saules paneļu sistēmu apmaksāt elektrības rēķinus citos īpašumos.

Taču, protams, grozījumi un likumi vēl tikai tiek pieņemti, kā arī Latvijā vēl nav pieredzes tieši ar šo sistēmu privātmāju īpašniekiem. Ir daudz nezināmo.

Tāpēc izdevīgākais veids, kā izmantot saules paneļu enerģiju, neatkarīgi no neto sistēmas, ir - to patērēt tad, kad saules paneļi ražo.

Piemēram, lādēt elektroauto, uzstādīt elektrību vairāk patērējošo ierīču darba laiku uz gaišajām dienas stundām.

To visu zinot, tiem saimniekiem, kuriem saules paneļi atmaksājas, ir pat ļoti ieteicams tos uzstādīt līdz gada beigām, 2023.gada 31. decembrim. Neto uzskaiti varēs izmantot līdz 2029. gada 28. februārim.

Kāpēc tas ir ieteicams?

Neto uzskaites sistēma saimniekiem ir izdevīgākā. Tā piedāvā stabilāku, prognozējamāku elektrības rēķinu nākošos 5 gadus un lielāku atdevi no investīcijām. Būs jāmaksā tikai par sadali, ņemot atpakaļ elektroenerģiju no tīkla.

Tikai, lai izmantotu šādu iespēju, saules paneļi ir jāuzstāda tagad. Laika nav palicis daudz.

Kam īpaši ieteiktu izmantot neto uzskaites priekšrocības?

Pēc saulesparki.lv pieredzes, saules paneļi ļoti labi atmaksājas saimniekiem, kuru mājsaimniecību ikmēneša elektrības rēķini ir lielāki par 100 EUR mēnesī (vidēji), vai patēriņš ir lielāks, nekā 300 kWh mēnesī (vidēji).

Ja tas ir par Jums un steidzaties izmantot neto uzskaites priekšrocības, ceļakājai atgādinām - saules paneļi paši par sevi nenodrošina izdevīgumu.

Vieni un tie paši paneļi var saražot krietni vairāk, ja ir veikti precīzi saules sistēmas aprēķini mājai, ir uzstādītas kvalitatīvas komponentes, un to dara zinoši uzstādītāji, kas māk projektēt un uzstādīt tā, lai efektivitāte no saules paneļiem ir vislielākā un tie kalpo visilgāk.

Izvēlieties uzticamu saules paneļu uzstādītāju. Tikai tad saules paneļi ļaus priecāties par elektrības rēķiniem, nevis radīt vēl kādu pārpratumu saules enerģijas nozarē.

SaulesParki.lv bez starpniekiem sadarbojas ar pasaules vadošajiem saules paneļu un komponenšu ražotājiem. Kā arī ik dienu uzstāda saules paneļu sistēmas gan privātmājām, gan uzņēmumiem Latvijā. Uzņēmums stabili ir TOP3 EKII oficiālajā statistikā to privātmāju īpašnieku vidū, kam uzstādīti saules paneļi ar valsts atbalstu.

APMAKSĀTA REKLĀMA