Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Komercziņas

Auto paneļa simboli un to nozīme

© Publicitātes foto

Mūsdienu automašīnas ir aprīkotas ar neskaitāmām progresīvām tehnoloģijām un funkcijām. Gadu gaitā automašīnas ir krasi attīstījušās, un līdz ar to ir mainījies arī instrumentu panelis jeb displejs, kas autovadītājam nodod svarīgu informāciju.

Mūsdienīgs transportlīdzeklis sastāv no dažādiem instrumentu paneļa simboliem un brīdinājuma lampiņām, kas brīdina, ja rodas problēmas ar automašīnas iekšējām detaļām vai ieslēgtām funkcijām. Aplūkosim automobiļa instrumentu paneļa simbolus un to nozīmi.

Kādi ir auto paneļa simboli un to nozīme?

Automobiļa instrumentu panelis ir būtiska salona daļa. Tas autovadītājam nodod svarīgu informāciju, piemēram, par transportlīdzekļa ātrumu, apgriezienu skaitu minūtē (RPM), pārnesumu stāvokli, degvielas līmeni, kopējo nobraukto attālumu, motora temperatūru, vai jaunas vasara riepas ir ar optimālu spiedienu utt. Papildus šiem parametriem uz instrumentu paneļa ir redzami arī vairāki citi simboli, kas iedegas, lai norādītu uz konkrētu funkciju vai brīdinātu vadītāju par kādu darbības traucējumu.

Daži simboli var būt pazīstami, jo Jūs tos redzat katru dienu, bet daži brīdinājuma signāli var būt nesaprotami un tādi, kurus redzat pirmo reizi. Zināšanas par automobiļa instrumentu paneļa signālzīmēm vara novērst iespējamus draudus auto braukšanas laikā.

Automašīnas brīdinājuma gaismas

Šeit ir norādītas visbiežāk sastopamās brīdinājuma zīmes:

1. Akumulatora uzlādes brīdinājuma indikators

Ja uz instrumentu paneļa redzat akumulatora simbolu (ar + un - zīmēm), tas nozīmē, ka ir problēmas ar akumulatora uzlādi. Tiklīdz parādās šī zīme, nekavējoties pārbaudiet akumulatoru.

2. Brīdinājuma signāllampiņa par rokas bremzi

Kad noraujat rokas bremzi, uz paneļa var parādīties ikona (aplis ar izsaukuma zīmi vai burtu P). Ja šī lampiņa paliek ieslēgta arī pēc rokas bremzes atlaišanas, sistēmai ir problēmas. Apmeklējiet servisu.

3. Vējstikla mazgāšanas šķidruma indikators

Tas iedegsies, ja tvernē drīz izbeigsies šķidrums. Ja lampiņa joprojām deg pat pēc šķidruma uzpildīšanas, iespējams, ir problēmas ar sensoru. Ja sensors ir bojāts, pārbaudiet to servisa centrā.

4. Zema degvielas daudzuma indikatora gaisma

Ja automašīnā ir maz degvielas, var parādīties ikona, kas atgādina degvielas sūkni ar šļūteni. Ja redzat zema degvielas daudzuma brīdinājuma indikatoru, nekavējoties uzpildiet degvielu.

Dzinēja brīdinājuma simboli

5. Dzinēja temperatūras brīdinājuma simbols

Ja motors pārkarst, uz paneļa redzēsiet dzinēja temperatūras brīdinājuma signāllampiņu. Šo brīdinājuma signālu var izraisīt bojāta dzesēšanas sistēma, zems dzesēšanas šķidruma līmenis, zems eļļas līmenis, bojāts termostats, dzesēšanas šķidruma noplūde utt. Ja temperatūras brīdinājuma zīme iedegas, nekavējoties jāaptur transportlīdzeklis un jāizslēdz motors. Ja iespējams, atveriet motora pārsegu un pārbaudiet problēmu tikai pēc tam, kad motors ir atdzisis. Tomēr, lai noteiktu un novērstu problēmu, labāk izmantot mehāniķa palīdzību.

6. Dzinēja eļļas spiediena brīdinājuma simbols

Ja ir problēmas ar motora eļļas cirkulāciju, uz instrumentu paneļa var parādīties eļļas kannas zīme. Šī brīdinājuma zīme parādās zema eļļas līmeņa, bojāta eļļas sūkņa, lielāka eļļas patēriņa, aizsērējuša eļļas filtra vai bojāta sensora gadījumā. Vispirms ir jāpārbauda eļļas līmenis un, ja nepieciešams, jāpapildina.

7. Dzinēja brīdinājuma simbols

Ja ir problēmas ar dzinēja vadības sistēmu, uz instrumentu paneļa var parādīties neliela dzinēja ikona. To var izraisīt problēmas ar transportlīdzekļa izmešu sistēmu vai nepareizi uzstādīts gaisa plūsmas sensors. Dažkārt brīdinājuma zīmi var izraisīt arī vaļīgs degvielas vāciņš, jo degvielas sistēmā var būt nonācis gaiss.

8. Dzinēja apkopes simbols

Dažos transportlīdzekļos tas var nozīmēt nelielu problēmu ar dzinēju. Dažos automobiļu modeļos tas var nozīmēt arī to, ka ir pienācis laiks veikt automobiļa apkopi. Ja parādās šī lampiņa, dodieties uz servisu.

Bremžu brīdinājuma signāllampiņu simboli

9. Bremžu pretbloķēšanas sistēmas (ABS) indikators

Bremžu pretbloķēšanas sistēmas indikators iedegas, kad ieslēdzat aizdedzi. Tomēr šī gaismiņa pazūd, kad automašīna ir kustībā. Ja šī lampiņa paliek iedegta, tad, iespējams, ABS sistēma nedarbojas. Tā kā ABS ir drošības funkcija, nav droši vadīt transportlīdzekli ar bojātu sistēmu.

10. Bremžu šķidruma zema līmeņa brīdinājuma indikators

Šis brīdinājuma signāls uz instrumentu paneļa parādās, ja bremžu šķidruma līmenis ir zems. Zems šķidruma līmenis var izraisīt bremžu darbības traucējumus. Ja parādās šis simbols, šķidrums nekavējoties jāpapildina.

11. Bremžu kluču brīdinājuma indikators

Bremžu kluču brīdinājuma indikators nozīmē, ka ir laiks mainīt bremžu klučus. Nodiluši bremžu kluči var pasliktināt bremzēšanas veiktspēju, un tas var būt bīstami avārijas bremzēšanas laikā.

Citi drošības simboli

12. Drošības jostas atgādinājuma brīdinājuma simbols

Ja autovadītājs vai pasažieris nepiesprādzējas automašīnas kustības laikā, uz instrumentu paneļa parādās brīdinājuma signāls par drošības jostas lietošanas atgādinājumu. Dažos automobiļos līdztekus brīdinājuma lampiņai sistēma atskaņo brīdinājuma skaņu, lai brīdinātu pasažierus.

13. Gaisa spilvena brīdinājuma simbols

Gaisa spilvens ir svarīgs drošības aprīkojums, kas var glābt jūsu dzīvību negadījuma laikā. Gaisa spilvena brīdinājuma signāls nozīmē, ka sistēma nedarbojas pareizi. Jāizvairās no braukšanas ar automašīnu, kurā ir gaisa spilvena brīdinājuma indikators, jo sadursmes gadījumā gaisa spilveni var nedarboties.

14. Riepu spiediena brīdinājuma simbols

Automašīnām var parādīties TPMS brīdinājuma zīme uz instrumentu paneļa, ja riepu spiediens ir zems. Dažos transportlīdzekļos pat tiek rādīts katras riepas spiediens. Brīdinājums var ieslēgties arī sistēmas defekta dēļ. Taču variet to pārbaudīt, piepumpējot riepas.

15. Atvērtu durvju brīdinājuma simbols

Šī brīdinājuma zīme iedegas, ja ir atvērtas vienas vai vairākas durvis. Dažos automobiļos brīdinājuma zīme norāda arī to, kuras durvis ir atvērtas. Aizveriet durvis, ja simbols nepazūd - apmeklējiet servisu.

16. Automātiskās pārnesumkārbas brīdinājuma simbols

Šī brīdinājuma zīme iedegas, ja ir problēmas ar automātisko pārnesumkārbu. Ja parādās šis simbols, labāk nebraukt ar transportlīdzekli.

Stabilitātes un vilces kontroles simboli

17. Vilces kontroles simbols

Kad sistēma ir ieslēgta, var redzēt transportlīdzekļa ikonu ar slīdēšanas zīmēm. Parasti TCS ir ieslēgta pēc noklusējuma drošības apsvērumu dēļ. Jums nav jāuztraucas, ja šī zīme parādās uz instrumentu paneļa.

18. Vilces kontroles izslēgšanas simbols

Simbols parādās, kad TCS sistēma ir izslēgta. To var uzskatīt arī par brīdinājuma zīmi, jo braukšana bez vilces kontroles nav droša.

19. Visu riteņu/četru riteņu piedziņas simbols

Pilnpiedziņas vai 4WD simbols ieslēdzas, ja transportlīdzekļa piedziņā ir traucējumi. Dažos transportlīdzekļos šis indikators nozīmē, ka ir aktivizēta AWD vai 4WD sistēma.

Uzlaboto funkciju simboli

20. Salona gaisa cirkulācijas indikators

Norāda, ka ventilācijas sistēma nodrošina gaisa cirkulāciju salonā. Šī funkcija ir noderīga, ja ārējā temperatūra ir pārāk zema.

21. Kruīza kontroles indikators

Šis simbols iedegas, kad ir ieslēgta kruīza kontroles sistēma. Zīme izslēdzas, tiklīdz Jūs uzspiežat bremzes vai deaktivizējat kruīza kontroli.

22. Joslu asistenta gaisma

Ja šī lampiņa iedegas, joslu asistenta sistēma ir aktīva. Tā var noteikt joslas/ceļa marķējumu, lai palīdzētu vadītājam braukt pa joslu.

23. Sadursmes brīdinājuma indikators

Šī brīdinājuma zīme parādās, ja transportlīdzeklis atrodas pārāk tuvu citam automobilim, šķērslim vai gājējiem. Dažiem transportlīdzekļiem ir priekšējās, sānu un aizmugurējās sadursmes sensori.

24. Ātruma ierobežotāja indikators

Tas ir simbols, kas iedegas, kad ir ieslēgta ātruma ierobežotāja funkcija. Vadītājs var iestatīt ātruma ierobežojumu, lai nebrauktu ar lielāku ātrumu par noteiktu.

APMAKSĀTA REKLĀMA