Svētdiena, 12.maijs

redeem Ina, Ināra, Inārs, Valija

arrow_right_alt Kā Būt Laimīgai

KBL. 7 ieteikumi, lai savestu kārtībā tavu finanšu veselību

© Depositphotos.com

5.lapa

5. Vai šis ir īstais laiks veikt lielus pirkumus (izmantojot kredītu vai bez tā)?

Varbūt tu esi viena no laimīgajām, kuras ienākumus šī krīze nav ietekmējusi, un līdz šim esi regulāri uzkrājusi? Tad, ļoti iespējams, esi situācijā, kur apsver - vai ir vērts šobrīd iegādāties kādu pamatīgāku īpašumu (izmantojot kredītu vai bez tā) vai iepirkties akciju tirgos?

Brīdī, kad pasaule saprata, ka vīruss nav tikai īslaicīga Ķīnas problēma, reaģēja arī pasaules finanšu tirgi un ekonomika kopumā. Jau pašlaik, pavasarī, ekonomisti prognozē, ka tas atstās iespaidu arī uz nekustamā īpašuma cenām (tās, visticamāk, kritīsies). Tas savukārt rada pievilcīgu vidi tiem, kuri ir taupīgi dzīvojuši labajos laikos un vēlas izmantot šo izpārdošanas laiku.

Ja esi šajās kurpēs un apsver iespēju ieguldīt, vispirms iesaku pārbaudīt:

Cik biezs pašlaik ir tavs drošības spilvens, un cik tas būs biezs pēc pirkuma veikšanas? Noteikti rūpīgi saskaiti visus ar plānoto iegādi saistītos papildu izdevumus un izskaitļo, ar cik mīkstu drošības spilvenu pamodīsies nedēļu pēc pirkuma. Tā kā vīruss plosās negausīgi un izskatās, ka tas būs ilgstoši, neiesaku iztērēt visus uzkrājumus, neko neatstājot nebaltai dienai.
Vai tev pašlaik jau nav kādu lielu patēriņa kredītu ar augstām likmēm? Pirms palielināt savas saistības, noteikti iesaku nomaksāt šī tipa saistības, lai sliktākajā scenārijā nepaliec ar ļoti augstas likmes saistībām.
Visbeidzot - cik ļoti impulsīvs vai izsvērts ir šis pirkuma lēmums? Vai esi jau ilgi meklējusi jaunu mājvietu un rūpīgi apsvērusi visus par un pret, salīdzinot dažādus projektus un izmaksas kopumā? Vai šī ideja radusies no pastiprināta piedāvājuma saukļiem, ka lētāk vairs nebūs un šobrīd ir pēc iespējas ātrāk jāpērk, jo labāka ieguldījuma nebūs? Ja esi desmit reižu nomērījusi un izsvērusi pirkumu arī kontekstā ar savu budžetu, tad virzies uz priekšu. Bet, ja šaubies un pirkums nozīmētu 0 atlikumu tavā kontā, šis nebūs īstais mirklis tādam lēmumam.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā