Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Kā Būt Laimīgai

KBL. 7 ieteikumi, lai savestu kārtībā tavu finanšu veselību

© Depositphotos.com

4.lapa

4. Ja ir jāgriež. Ar ko sākt?

Saprotams, ka samazināt vēlmju izdevumus labajos laikos neviens īsti nevēlas, bet krīzes periodos tas ir pirmais, kur visvieglāk nogriezt, un ar to arī būtu jāsāk. Izpētot konta pārskatu, tu manīsi, vai neesi nejauši pārtērējusi uz tā rēķina, ka ēd ārpus mājām vai esi nopirkusi vairākas jaunas jaciņas šīs sezonas krāsās.

Viens ārkārtīgi būtisks finanšu veselības likums - lūdzu, nemazini uzkrājumus uz wish-list izdevumu rēķina. Zinu, ka vilinoši šķiet tieši krīzes laikā iepauzēt ar uzkrājumu veidošanu, lai saglabātu līdzšinējo dzīves līmeni un paturētu šķietami svarīgos ekstru tēriņus. Tomēr neiekrīti šajā slazdā, jo uzkrājumu mazināšanās tikai saasinās tavu spriedzi par finansēm, turklāt arī mazās summas, ilgāk krājot, sakrājas lielākas.

Grūtākā sadaļa tavā finanšu vienādojumā - pat nogriežot visus ekstru izdevumus, neizdosies nosegt obligāto izmaksu daļu. Ko darīt tad? Tavs plānoto ienākumu un izdevumu saraksts labi parādīs, cik tev pietrūkst cik ilgā laika periodā. Kā nākamo soli tev vajadzēs salikt prioritāšu sarakstu tam:
  • ko tu nevari atļauties īslaicīgi (esi gatava sākt sarunas par maksājumu atlikšanu!);
  • ko tu nevari vairs atļauties ilgā laikā (esi iegādājusies kredītā milzu māju, kuras kopējie izdevumi jau bija spiedīgi pat labajos laikos, kur nu vēl krīzes situācijā) - un kā risināt šo jautājumu.

Gribu īpaši uzsvērt, ka šis ir brīdis, kad nevajadzētu izvēlēties strausa taktiku. Esi proaktīva ar saviem partneriem un vērsies pie tiem, lai vienotos par maksājumu atlikšanu un iespējamu jaunu grafiku izveidošanu, kas tev ļaus pārdzīvot šo trauksmaino laiku. Ārkārtējā situācijā gan bankas, gan valsts arvien vairāk izziņo par dažādu maksājumu atlikšanas iespēju. Šis nav laiks, kad jākautrējas lūgt palīdzību un izmantot iespējas, ja jūti, ka tā varētu labāk pārdzīvot šīs pārmaiņas.

Otra lieta - īpašu uzmanību vērs uz saviem kredītiem/esošajām saistību izmaksām. Šajos gadījumos tu vēlēsies pārskatīt, ko darīt ar katru no saviem kredīta devējiem individuāli: vai spēsi vienoties par atlikto maksājumu, un ko tas tev nozīmēs finansiāli. Īpaši uzmanīga esi attiecībā uz ātrajiem patēriņa kredītiem, kuru likmes ir būtiski augstas un pat šķietami īslaicīgs maksājumu traucējums var tavu parāda summu paaugstināt astronomiski.

Depositphotos.com

Turpinājumu lasi nākamajā lapā