Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Kā Būt Laimīgai

KBL. 7 ieteikumi, lai savestu kārtībā tavu finanšu veselību

© Depositphotos.com

2.lapa

2. Izveido savu personisko budžetu!

Tā ir klasika, pirmais ieteikums visās gudrajās personisko finanšu grāmatās. Bet, būsim godīgas, šo ieteikumu ieraugot, mazliet kaut kas iekšēji nodreb un visas tās gudrās grāmatas tiek noliktas malā līdz... nu, jā, līdz brīdim, kad budžets ir jāveido piespiedu kārtā. Nav nemaz jāsāk ar kādām ārkārtīgi sarežģītām ekseļu formulām - ja būsi izpildījusi šī raksta ieteikumu pirmo soli, tad zilonim jau būsi pārkāpusi. Tas, kas atliks, būs saprast, cik daudz katru mēnesi ir neobligāto izdevumu un vai vari nonākt līdz zelta griezumam uzkrājumos - ik mēnesi regulāri uzkrāt 10-­20 procentus ienākumu.

Savām sekotājām un dāmām, kuras privāti konsultēju finanšu jautājumos, iesaku izmantot ļoti vienkāršu formulu. Tā ir: 70/10/20

Ko nozīmē šie formulas norādījumi? Tas ir ienākumu sadalījums šādās pozīcijās:

  • Ik mēnesi 70 procentus savu ienākumu velti obligātajiem maksājumiem - īre/hipotekārais maksājums, izdevumi par pārtiku, transportu, komunālie maksājumi! Respektīvi, šajā kategorijā ir visi must-have izdevumiem. Iesaku te nepiemirst arī par tādiem tēriņiem kā, piemēram, par auto stāvvietu vai kāda vidēja mēneša summa par auto remontu.
  • Ik mēnesi 10 procenti tavu ienākumu lai aiziet vēlmju pirkumiem! Tam, kas nav obligātajā sarakstā, bet ko ļoti gribas neracionāli (lasi - tavam wish-list). Te vari likt iekšā vasaras festivālus, salmu cepuri pludmalei vai restorānu nedēļu ar draudzenēm.
  • Ik mēnesi 20 procentus savu ienākumu novirzi uzkrājumam! Jā, tas ir daudz, bet tas ir tavs nākotnes drošības fonds, kas nepieciešams lielākam mieram.

Ļoti iespējams, ka šodien tava budžeta formula vairāk izskatās pēc 70/30 -vispār bez uzkrājumu sadaļas, vai labākajā gadījumā uzkrājumam aiziet 10 procenti, bet 20 procenti - vēlmju pirkumiem. Tad nu tavs uzdevums būs šo proporciju sākt izlīdzināt līdz 70/10/20. Zini, kāds ir mazais profesionālais triks? Ja būsi izveidojusi ieradumu ik mēnesi uzkrāt 10 procentus ienākumu, pāriet uz 15 vai 20 procentiem būs jau krietni vieglāk. Tāpēc, ja līdz šim nebiji vēl uzkrājusi neko, sāc ar 10 procentiem, bet pakāpeniski šo summu ik mēnesi pieaudzē.

Šīs vienkāršās formulas spožums ir tāds, ka tā nav īpaši jāpiemēro ienākumu palielinājumam vai samazinājumam - galvenais ir saglabāt proporciju. Piemēram, tavi ienākumi šīs krīzes iespaidā ir samazinājušies no 1200 uz 1000 eiro. 70/10/20 pirms krīzes tev izskatījās šādi: 840 eiro obligātajiem maksājumiem, 120 eiro - vēlmēm, 240 eiro - uzkrājumiem, tad pēc krīzes: 700 eiro - obligātajiem maksājumiem, 100 eiro - vēlmēm, 200 eiro - uzkrājumiem.

pexels.com

Turpinājumu lasi nākamajā lapā