Piektdiena, 3.maijs

redeem Gints, Uvis

arrow_right_alt Kā Būt Laimīgai

Katrīna Puriņa: Mēģinu cilvēkus nenosodīt, neesmu paštaisna, esmu cilvēkus mīloša

© LIENE PĒTERSONE

3.lapa

Katrīnas ieteikumi

1. Mans pēdējā laika burvīgākais ieguvums pašanalīzē un sevis sajušanā ir dienasgrāmatas rakstīšana. Būtiskākais, ko iemācījos, - nav svarīgi rakstīt faktus, daudz būtiskāk ir piefiksēt sajūtas un domas, kas tevī dzīvo tieši šobrīd. Tagad man ir divas kladītes - viena parasta rūtiņu klade, kurā diezgan impulsīvi pierakstu domas un sajūtas, un otra ir Mišelas Obamas grāmatas Izaugt pielikuma klade, kurā intervēju sevi un atbildu uz daudziem man svarīgiem dzīves jautājumiem.

LIENE PĒTERSONE

2. Īpaša pieredze var būt arī pierakstīt naktī redzētos sapņus. Tiem mūsu dzīvē var būt liela nozīme, īpaši, ja jāpieņem kādi lēmumi. Zemapziņā slēpjas tik daudz nepateiktā un dienas laikā neapzinātā, kas atklājas tieši sapņos. Iesaku tos pierakstīt un izprast, ko tie vēlas mums teikt.

3. Lai arī ļoti mīlu laiku, ko pavadu vienatnē ar sevi, manai pašizaugsmei tikpat būtisks ir laiks ar skolotājiem. Esmu atradusi un izveidojusi atbalsta komandu ar, manuprāt, viediem cilvēkiem, pie kuriem varu vērsties pēc padoma vai vienkārši reflektēt par izlasītajām grāmatām vai piedzīvotajām dzīves situācijām. Kad jāpieņem lieli lēmumi, es vienmēr dodu sev laiku, pārrunāju iespējamos scenārijus ar šiem cilvēkiem un tikai tad nobriestu galalēmumam. Laika došana sev un nesasteigšana, lai uz lietām paskatītos no dažādām pusēm, man ir ļoti svarīga.

4. Pēdējā laikā mans aktuālākais meklējums ir atrast autentisko Katrīnu, ieraudzīt viņu bez maskām un sabiedrības uzliktajām lomām. Ļoti daudz analizēju sevi un teikto. Pārlasu domas un sajūtas un analizēju, cik ļoti manī rezonē mans kodols un kur sākas kas lieks un nevajadzīgs. Esmu sapratusi, ka autentiskajai Katrīnai būtiskākais vārds un sajūta ir mīlestība - šo vārdu kā meditāciju atkārtoju bieži, un mīlestības izjūtu sevī spēju atrast visātrāk. Iesaku katram atrast savu meditācijas vārdu un savu šī brīža svarīgāko sajūtu, pie kuras gribas atgriezties.

5. Runājot par mūsu fizisko ķermeni, es kā mediķe uzskatu - profilakse ir veselīgas un ilgas dzīves pamatā. Domāju, mums katram sava veselība ir jāizvirza kā prioritāte nevis tad, kad slimība jau piemeklējusi, bet tad, kad vēl ne par ko nesūdzamies. Iesaku savu ģimenes ārstu apmeklēt reizi pusgadā, zobārstu un ginekologu - vismaz reizi gadā.

6. Uzskatu, ka ir svarīgi atgādināt sievietēm par krūšu veselību. Krūts vēzis kļūst arvien jaunāks, tāpēc krūšu pašpārbaudi iesaku veikt jau no pusaudžu vecuma. Tai jākļūst par tādu pašu rutīnas procedūru kā zobu tīrīšana. Iesaku iemācīties veikt krūšu pašpārbaudi un darīt to reizi mēnesī - cikla vidū. Jaunām sievietēm ieteiktu reizi gadā veikt krūšu ultrasonogrāfiju, savukārt sievietēm pēc 40 gadu vecuma - mamogrāfiju.

7. Sociālajos tīklos daudz runāju par to, ka sabiedrībai vajadzētu vairāk atsaukties uz valsts apmaksātajiem skrīningiem. Mani ļoti satrauc zemā aktivitāte šajos profilaktiskajos pasākumos. Aicinu atrast zinošu un ieinteresētu ārstu, kas izskaidros skrīningu nozīmi un iedrošinās regulāri pārbaudīt savu veselību. Vienmēr esmu uzsvērusi, ka labākā dzimšanas dienas dāvana ir uzdāvināt sev rūpes par veselību - kad tuvojas tava dzimšanas diena, pieraksties pie uzticamiem ārstiem un veic veselības pārbaudi galvas līdz kājām.