Garciemā noteiktais aizliegums novietot auto krietni samazinājis atpūtnieku skaitu

Jūnija sākumā Garciemā uzstādītas zīmes, kas aizliedz automašīnām stāvēt visā tā teritorijā, kas pilnībā iztukšojis šo piekrastes ciemu un graujot jebkuru ar tūrismu saistītu biznesu, tādēļ par šī lēmuma atcelšanu tiek vākti paraksti, trešdien vēsta laikraksts "Dienas bizness".

Lai atpūtnieki, novietojot automašīnas ielu malās, netraucētu iedzīvotāju izbraukšanai no mājām, kā arī operatīvajam transportam un miskastes mašīnām, pašvaldība pieņēmusi lēmumu aizliegt stāvēt uz ielām visā Garciema teritorijā. Pašvaldības policija aktīvi uzmana, lai tas tā arī notiktu, un visi, kas atstājuši auto neatļautās vietās, atgriežoties logā atrod soda kvīti.

Tomēr aizliegums radījis problēmas gan uzņēmējiem, gan iedzīvotājiem. Jūnija sākumā uzliktās zīmes burtiski iztukšojušas citkārt pārpildītās pludmales kafejnīcas un turpat aiz kāpām esošo viesu nama restorānu. Reti kurš vairs ir gatavs mērot garo ceļu un labprātāk izvēlas kaimiņu ciemus, kur ar auto iespējams piebraukt daudz tuvāk jūrai. Šajās brīvdienās paredzēta arī pludmales kafejnīcu oficiālā atklāšana, bet tagad pastāv lielas bažas, ka pasākumus apmeklēs ļoti maz cilvēku

"Mēs apzināmies Garciema šauro ielu problēmu, kas apgrūtina pārvietošanos karstākās vasaras dienās, jo arī kafejnīcas piegādātājiem ir bijušas problēmas brīvi piebraukt, lai piegādātu preci, taču vienlaikus esam nesaprašanā par šādu spontānu problēmas risinājumu, kur no viena grāvja tiek braukts citā, vēl lielākā," norāda Garciema pludmales krodziņa "Runā Kaijas" īpašnieks Renārs Tverijons.

Viņaprāt, ja lēmuma pamatā ir iedzīvotāju sūdzības, tad šobrīd to skaits nebūs mazinājies, bet gan tikai mainījušies to autori, tādēļ neesot skaidrs, kāda ir šī lēmuma efektivitāte. Pašlaik tiekot vākti paraksti, lai stāvēšanas aizliegumu atceltu.

Carnikavas domes priekšsēdētāja Daiga Jurevica lēmumu motivāciju skaidro ar daudzajām iedzīvotāju sūdzībām. Garciemā gan ieplānota ielas rekonstrukcija, kur tikšot izbūvēts gājēju celiņš un arī stāvvietas – kabatas. Kopā ieplānotas 80 stāvvietas. Tomēr tam vēl jāsaņem Eiropas atbalsts un situācija neuzlabosies tuvākajā laikā.

Patlaban vienīgā iespēja atstāt auto pie Garciema stacijas ir stāvlaukumā, kur ir vieta 80 spēkratiem, bet plānots to palielināt vēl par 100 vietām.

Uzņēmēji pašvaldībai piedāvājuši atļaut novietot automašīnas stāvēšanai tikai vienā ielas pusē, tādējādi krietni uzlabojot pārvietošanās iespējas salīdzinājumā ar citiem gadiem, taču vienlaikus neapgrūtinot iedzīvotājus ar aizliegumu turēt savus auto pie saviem īpašumiem, kā arī neaizslēdzot vārtus uz Garciema pludmali visiem citiem atpūtniekiem, kuri šo vietu bija iecienījuši tieši ērtās piebraukšanas un ģeogrāfiski tuvā attāluma dēļ no galvaspilsētas. Lai netiktu pārkāptas atsevišķu iedzīvotāju intereses, ierosināts izvietot ceļa zīmes, kas paredz mainīgu stāvēšanas aizliegumu vienā vai otrā ielas pusē atkarībā no mēneša pāra vai nepāra datumiem.

"Šīs stāvvietas varētu būt pat maksas, kā rezultātā pašvaldībai būtu iespēja gūt papildu ienākumus ikgadējiem ceļu uzturēšanas pasākumiem, bet nevis izvēlēties visnesaprotamāko lēmumu – pirms tam neveicot ne uzņēmēju, ne iedzīvotāju aptauju par šāda lēmuma nepieciešamību, bet vienkārši aizliedzot stāvēt itin visur, tādējādi pilnībā apstādinot ciema attīstības iespējas," norāda Tverijons.

Ierosināts arī pašvaldībai piederošos zemes gabalos, kas pašlaik netiek izmantoti, izveidot stāvlaukumus. Uzņēmēji uzsver, ka viņu klienti būtu gatavi maksāt par stāvēšanu, jo pašlaik izveidojusies situācija, ka Garciemā ar mašīnu nav iespējas uzturēties.

Uzņēmēji arī pauž neizpratni par to, ka vēl nesen ticis izsludināts konkurss par tiesībām pludmalē izvietot kafejnīcas, bijušas stingras prasības un daudz ierobežojumu no pašvaldības puses, kas prasījis ne mazums līdzekļu, bet šajā laikā neesot ne ar vārdu pieminēts, ka pašvaldība plānotu aizliegt stāvēt visā ciema teritorijā.

Arī pašvaldības deputāte un uzņēmēja Ilze Tjarve piebilst, ka domes sēdēs šis jautājums nav apspriests, turklāt viņa uzsver, ka par to neesot bijusi informēta ne būvvalde, ne teritorijas plānotājs. Tjarve uzskata, ka lēmumu par šādu zīmju uzstādīšanu vienpersoniski pieņēmusi pašvaldības vadītāja.

Turklāt kafejnīcas, viesu nams un veikals ir galvenie darba devēji Garciemā. Ja tajos nebūs klientu, arī šo darbavietu drīzumā vairs nebūs. Kā stāsta bārmene pludmales krodziņā, tik tukšs kā pašlaik pludmalē nav bijis vismaz desmit gadus. Arī viesu nama "Siroko" vadītāja Inga Linde atzīst, ka bijuši lieli plāni šogad vasaras sezonā nodarbināt ap 20 cilvēkiem, bet svētdien darbiniekiem nav bijis, ko apkalpot, un pirmdienā uzņēmumā ir tikai trīs cilvēki, kas ir tieši par trim vairāk nekā apmeklētāju. Tāpat viesu namā vairs nav iespējams rīkot seminārus vai banketus, jo tā stāvvietā var novietot tikai dažus auto, bet pārējo īpašnieki tiek sodīti, līdz ar to klientiem rodas problēmas.

Par šo tēmu sākušās arī asas diskusijas interneta portālos.

Izklaide

Latvijas Radio 1. studijā rudens koncertsērijā “Art of Riga Jazz” 8. novembrī uzstāsies poļu-kanādiešu pianiste Aleksandra Streliski, kura tiek uzskatīta par modernās klasiskās mūzikas celmlauzi. Viņas minimālistiskā, emocionālā mūzika savaldzinājusi klausītājus visā pasaulē, kā arī guvusi kritiķu atzinību un komerciālus panākumus.

Svarīgākais