"Tez Tour": Ēģiptes kūrortos situācija mierīga; tūristu evakuācija pašlaik nav plānota

Tūrisma operators "Tez Tour" pašreizējo situāciju Ēģiptes kūrortos raksturo kā mierīgu un evakuēt tūristus neplāno, aģentūrai BNS sacīja tūrisma operatora "Tez Tour" direktors Baltijas valstīs Konstantīns Paļgovs.

Pēc viņa teiktā, pašlaik Ēģiptes kūrortos - Šarmelšeihā un Hurgadā - atrodas aptuveni 300 Latvijas tūristu. "No kūrortiem tiek saņemtas ziņas, ka situācija tur ir mierīga, turklāt no nemieru epicentra līdz kūrortiem ir aptuveni 500 kilometru ar kontrolpunktiem uz ceļiem, tāpēc esam mierīgi," atzina Paļgovs.

Viņš norādīja, ja tomēr tiks saņemtas ziņas, ka nemieri varētu skart tūristu kūrortu pilsētas, "Tez Tour" uzreiz norīkos lidmašīnas uz Ēģipti, un dienas laikā visi tūristi tiktu evakuēti.

"Pašlaik vēl piedāvājam ceļojumus uz Ēģipti, taču, protams, vērosim situāciju, un tas būs noteicošais, vai lidosim nedēļas nogalē, kad ir paredzēti reisi, vai ne, jo galvenā ir tūristu drošība," pastāstīja "Tez Tour" direktors Baltijas valstīs.

Viņš arī piebilda, ka tūroperators saņem zvanus no ceļotājiem, kas ir iegādājušies ceļojumus, lai noskaidrotu, vai lidojumi nedēļas nogalē uz Ēģipti ir paredzēti.

Savukārt tūroperatora "Novatours" pārstāve aģentūrai BNS pavēstīja, ka pašlaik tūroperators komentāru par esošo situāciju Ēģiptē un plāniem, ko iecerēts darīt, nesniedz, jo tiekot gatavots oficiāls paziņojums.

"Novatours" solījās komentāru sniegt vēlāk.

Latvijas vēstnieks Ēģiptē Māris Selga aģentūru BNS informēja, ka, par spīti Ārlietu ministrijas aicinājumam rūpīgi izvērtēt došanos uz Ēģipti, svētdien Ēģiptē atlidojusi pilna čartera lidmašīna ar tūristiem no Latvijas.

Latvijas Tūrisma aģentu un operatoru asociācijas (ALTA) preses paziņojumā teikts, ka, pēc ALTA apkopotās informācijas, Ēģiptes kūrortos Šarmelšeihā un Hurgadā patlaban atrodas aptuveni 600 tūristu no Latvijas.

ALTA pavēstīja, ka esošā informācija liecina, ka kūrorti Ēģiptē funkcionē ierastajā režīmā, nodrošinot plānoto servisu. Tūristi no Latvijas līdz šim nav izteikuši vēlēšanos pārtraukt atpūtu un priekšlaicīgi atgriezties mājās. Taču ALTA piebilda, ka Latvijas tūrisma operatori ir atcēluši visas ekskursijas ārpus kūrortu zonas.

Tūrisma operatori nepārtraukti kontaktējas ar savu pārstāvniecību darbiniekiem šajā reģionā un vairākas reizes dienā saņem aktuālo informāciju par situāciju, klāstīja asociācijā un piebilda, ka pati asociācija kontaktējas ar Latvijas Ārlietu ministriju, aviokompānijām un tūroperatoriem, lai nepieciešamības gadījumā visi darbotos pēc saskaņota plāna tūristu evakuācijai maksimāli īsā laikā.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka Latvijas tūristiem briesmas nemieru pārņemtajā Ēģiptē patlaban nedraud, taču nepieciešamības gadījumā diplomātiskie dienesti un tūrisma firmas ir gatavas reaģēt atbilstoši, pirmdien Latvijas Radio informēja Ārlietu ministrijas (ĀM) pārstāvis Jānis Sīlis.

Saskaņā ar ĀM ziņām Ēģiptē, Šarmelšeihas un Hurgadas kūrortos, patlaban atrodas 559 Latvijas iedzīvotāji, taču Ēģiptē varētu atrasties "vēl kādi desmiti" Latvijas valstspiederīgo, kuri uz šo valsti devušies individuāli.

Sīlis norādīja, ka arī neviena cita Eiropas Savienības valsts savu pilsoņu evakuāciju pagaidām nav izsludinājusi. Taču, kolīdz tas būs nepieciešams, diplomātiskie dienesti ir gatavi rīkoties un sniegt nepieciešamo palīdzību Latvijas iedzīvotājiem.

"Līdzko situācija mainīsies, esam gatavi reaģēt atbilstoši," uzsvēra ĀM pārstāvis.

Izklaide

Kādu laiciņu nekas nebija dzirdēts no abām konkurējošajām mūzikas gada balvu rīkotājnometnēm – Elitas Mīlgrāves “Zelta mikrofona” un revolucionārās “Gammas”, taču izskatās, ka šajās nedēļās šī klusuma pauze tiks aizpildīta ar uzviju. Ņemiet popkorna tūtes un glāzes ar dzērieniem, iesēdieties ērtāk krēslos un šūpuļtīklos, izklaižu organizētāji gādās par izklaidēm!  

Svarīgākais