Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Izklaide \ Tūrisms

Īsās brīvdienas Pērnavā. Ko redzēt, ko darīt un cik tas maksā?

© Priidu Saart, Visit Pärnu

Brīvdienās Pērnavā latviešu valodu var dzirdēt bieži – sastopam latviešus viesnīcā, SPA, kafejnīcās un uz ielas. Pērnavā par tūristiem no Latvijas priecājas – pērn visvairāk atpūtnieku šajā Igaunijas pilsētā ieradās tieši no mūsu valsts, apsteidzot līdz tam vienmēr apmeklējuma ziņā līderos esošo Somiju.

Šogad līdz septembrim Pērnavā viesnīcās pārnakšņojuši 40 tūkstoši Latvijas iedzīvotāju, stāsta Pērnavas pilsētas Tūrisma attīstības speciāliste Ave Lāne. Tiesa, no Somijas šogad uz Pērnavu atbraukuši jau 57 tūkstoši. Taču tā kā gads vēl nav beidzies, turklāt šajā statistikā nebija iekļauti Latvijas valsts svētki, tad, pilnīgi iespējams, ka arī šogad Latvija būs Pērnavas TOP tūristu valsts. Kas latviešus tā vilina uz šo Igaunijas pilsētu?

Ilze Šteinfelde

No Rīgas līdz Pērnavai ceļā paiet nedaudz vairāk nekā 2 stundas. Tiem, kas dzīvo Vidzemes jūrmalā, uz Pērnavu jāmēro vēl īsāks ceļš. Tā kā Pērnava ir salīdzinoši neliela, tad uz šo Igaunijas pilsētu var doties arī ar satiksmes autobusu no Rīgas. Izkāpjot Pērnavas autoostā, viesnīcas, SPA un citas izklaides vietas ir kā ar roku sasniedzamas. Uz Pērnavu var doties vienas dienas ekskursijā vai apmesties viesnīcā un izbaudīt plašākas atpūtas iespējas. Aprakstot izbaudīto, ir norādītas cenas 2022. gada novembra vidū, tas ir tad, kad viesojos Pērnavā. Iespējams, arī Pērnavas SPA pēc kāda laika būs spiesti celt cenas, jo elektrības cenas igauņus sit tikpat sāpīgi kā latviešus. Daļai uzņēmumu elektrības rēķins ir pieaudzis 5 līdz 6 reizes. Pagaidām neviens no Pērnavas SPA cenas nav paaugstinājis.

SPA tikai pieaugušajiem

Ilze Šteinfelde

“Hedon” viesnīcā, kas tiek uzskatīta par labāko viesnīcu Pērnavā, ir iekārtots SPA pieaugušajiem - “Silent SPA”. Tajā baudīt relaksējošu atmosfēru, pirtis un baseinus drīkst tikai no 14 gadu vecuma. Atšķirībā no lielākās daļas ūdens atrakciju vietu, šeit tiešām valda rimta atmosfēra - fonā skan nomierinoša mūzika, viesi pirtis un peldes bauda nesteidzoties. Pirms SPA procedūrām viesi saņem ne tikai mīkstu halātu un lielu dvieli, bet arī kosmētikas komplektu, kurā iekļauts aprikožu kauliņu skrubis, sāls, dažādi toniki un krēmi, ko var izmantot konkrētās procedūrās.

SPA klāstā ir tvaika pirts, aromterapijas sauna, sāls sauna (sāls koncentrācija šajā pirtī ir tāda pati, kā atrodoties Nāves jūras krastā), sauna, kurā aromterapija mijas ar gaismas terapiju, sālsūdens baseins, masāžas baseins, kāju vannas utt.

Mans favorīts - sāls baseins. Tajā ūdens ir tik sāļš, ka peldēt nav iespējams - jāļaujas sāļā ūdens celtspējai, vienkārši guļot ūdenī. Ērtībai var izmantot peldēšanas palīglīdzekļus. Taču jāatceras, ka jebkura skramba vai brūce, ja tāda ir uz ķermeņa, sālsūdenī ļoti sūrstēs.

Hedon SPA & HOTEL, visit Parnu

SPA apmeklējumam ir paredzētas 3 stundas. Sākotnēji šķiet, ka ar 3 stundām būs par daudz, bet īstenībā nomierinošā atmosfēra ir tik iekļaujoša, ka laiks aizrit nemanot. Starp procedūrām var atpūsties speciālā atpūtas telpā, baudot zāļu tēju vai citronūdeni.

Cena 2022. gada novembra vidū: no 18 līdz 33 eiro, atkarībā no nedēļas dienas. Viesnīcas viesiem - vēl lētāk.

Labsajūta līdz pirkstu galiņiem

Pērnavā kopumā ir 8 SPA - katra gaumei. Visplašāk zināmais ir “Tervise Paradiis” viesnīcā esošais akvaparks, saunas un SPA centrs. “Tervise Paradiis” atrodas pašā jūras krastā. No numuriņiem redzama pludmale un promenāde, pa kuru labā laikā pastaigājas atpūtnieki.

Ilze Šteinfelde

Tā kā viesnīcā atrodas arī akvaparks, saunas un SPA , tad grēks būtu neizbaudīt nobraucienus pa trubām, peldi baseinā, burbuļvannas, dažādas pirtis. Mani favorīti - sāls pirts un medus masāža. Pēc sāls pirts āda kļūst maiga un zīdaina, savukārt, baudot medus masāžu, labsajūta pārņem līdz pirkstu galiņiem.

Cenas 2022. gada novembra vidū: Akvaparka un/vai pirts centra apmeklējums pieaugušajiem no 7 līdz 30 eiro, bērniem no 4 līdz 11 eiro atkarībā no laika, nedēļas dienas un piedāvājuma plašuma. Bērniem līdz 4 gadiem - bez maksas. Medus masāža 60 minūtes maksā 45 eiro.

Sniega sauna

Pavisam nesen Pērnavas “Viiking Saaga Water and Sauna center” ir ieguvusi jaunu saunu - Sniega saunu. Tajā ir tik auksts, ka var redzēt dvašu. Uz grīdas un sienām ir sniegs. Tāpēc ieeja saunā tiek rekomendēta čībās un pie ieejas ir uzraksts, kas vēsta, ka tajā nedrīkst uzturēties ilgāk par 15 minūtēm. Pēc šīs saunas apmeklējuma vienaldzīgo parasti nav - daļa šausminās un fiksi izmūk laikā, citi tajā atgriežas vēl un vēl. Labsajūtai iesaku saunā ņemt līdzi sausu dvieli un uzlikt to uz pleciem. Tad aukstums tik ļoti nekož kaulā.

Spa Hotel Viiking, Visit Parnu

“Viiking Saaga Water and Sauna center” protams nav tikai sniega sauna, tajā ir arī sāls sauna, aromātiskā sauna, somu pirts, baseins ar masāžu un pretstraumi, burbuļvannas utt. Viena no pirtīm ir iekārtota arī uz jumta. Pa pirts logiem ziemā var baudīt sniegotu ainavu.

Cena 2022. gada novembra vidū: no 10 līdz 20 eiro.

Sēņu saldējums uz sūnas desertā

“Hedon” viesnīcā iekārtotais restorāns “Raimond” plāno iegūt “Michelin” zvaigzni, stāsta “Hedon SPA & Hotel” pārdošanas menedžeris Romets Rahnu. Spriežot pēc baudītā un redzētā, šī iecere noteikti īstenosies. Baudīt neticami gardu desertu, kas ir gatavots no sūnām, mizām, sēnēm, var tikai šeit.


Šajā restorānā ēdienu izvēle nenotiek tradicionāli - netiek atnesta ēdienkarte ar ēdienu uzskaitījumu uz vairākām lapām. Šeit ir jāizvēlas starp 4 piedāvājuma variantiem. Katrā no tiem ietilpst 3 ēdieni, kuru garšas ir atšķirīgas, bet tajā pašā laikā papildina viena otru. Turklāt katrs no ēdiena piedāvājuma variantiem ir ar savu stāstu. Piemēram, radīt Meža ēdienus šefpavāru Marko Lumera pamudināja viņa un citu igauņu raizes par meža izciršanu Igaunijā. (Latvietis to noteikti sapratīs).

Ilze Šteinfelde

Restorāns “Raimond” nosaukts komponista un mūziķa Raimonda Valgres vārdā. Raimonds ilgus gadus dzīvoja Pērnavā un daudzas savas dziesmas rakstīja tieši šeit.

Ja dodaties uz šo restorānu, palūdziet, lai Jūs apkalpo viesmīlis Aleksis. Tā ir bauda vērot viņu darbā. Aleksis katru gadu kopā ar latviešiem atzīmē Latvijas dzimšanas dienu, vai nu Latvijas valsts dzimšanas dienā dodoties uz Latviju, uz Igaunijas vēstniecību Latvijā, lai šajā dienā apkalpotu vēstniecības viesus, vai arī uzņemot viesus no Latvijas “Raimond” restorānā.

Uz restorānu ar čībām kājās

Pērnavā Vana-Rääma ielā ir iekārots mājas restorāns “Kirss toidul” (latviski tas skanētu apmēram kā “Ķirsītis uz ēdiena”). Un tas tiešām ir mājas restorāns. Tajā ikdienā dzīvo Lillestes ģimene. Ienākot restorānā, ir jānovelk ielas apavi un mājas saimniece Evelija Kasemaa-Lilleste piedāvā uzvilkt čības. Pati viņa rosās pa virtuvi un aicina arī viesus iemācīties gatavot kādu jaunu ēdienu, piemēram vjetnamiešu “spring roll”.

Ilze Šteinfelde

Evelija stāsta, ka viņa nav profesionāla pavāre. Īstenībā viņa ir mārketinga speciāliste, kura strādāja Tallinā. Taču vienā brīdī viņu šis darbs tā izsūca, ka viņa kopā ar dzīvesbiedru Tanelu nolēma mainīt dzīvi pilnībā. Sākumā meklējuši māju Tallinas apkārtnē, bet neko piemērotu nav atraduši. Toties uzgājuši šo burvīgo māju Pērnavā. No sākuma domājuši padzīvot un saprast, ko dzīvē vēlas darīt, aizbraukuši pat uz Vjetnamu. Laiks gājis, bet apskaidrība kā nav nākusi tā nav nākusi. Un tad viņa pēkšņi sapratusi, ka grib gatavot maltītes arī priekš citiem. Viņai vienmēr ir paticis rosīties pa virtuvi, un tagad viņa šo savu aizrautību likt lietā. Starp citu, profesionāls pavārs ir viņas dzīvesbiedrs - Tanela, taču viņš tagad izvairoties tuvoties virtuvei, izņemt atsevišķas reizes.

Ilze Šteinfelde

Restorāna apmeklējums ir jāpiesaka laikus, jo Evelija produktu rezerves netaisa. Tikai tad, kad ir pasūtījums, viņa no rīta dodas uz tirgu un uz veikalu, un nopērk visu, ko vajag konkrētai maltītei.


Šis restorāns darbojas tikai no rudens lūdz pavasarim, tas ir, nesezonā. Sezonas laikā, tas ir vasarā, Lillestes ģimene visu savu māju izīrē atpūtniekiem, bet paši dodas uz Sāremā salu.

Igaunija 12 golfa celiņos

Aptuveni pirms gada Pērnavā atvērās “Glow Golf” - mini golfs, kas ātri kļuvis populārs gan Igaunijas iedzīvotāju, gan arī tūristu vidū. Lai spēlētu šo golfu, nav nekādu ierobežojumu - ne vecuma (tas patīkot gan mazuļiem, gan vecmāmiņām un vectētiņiem), ne prasmju, ne arī kustību traucējumu. Golfa laukumiņi ir izvietoti tik lielā attālumā viens no otra, lai spēlētāji viens otram netraucētu un pa tiem brīvi varētu pārvietoties un golfu spēlēt arī cilvēki ratiņkrēslos. Spēles noteikumi ir tādi, kā jebkurā citā golfā - ar pēc iespējas mazāk sitieniem jāiesit bumbiņa caurumā. Gandrīz katrā golfa laukumiņā kā atalgojums par labu sitienu gaida kāds pārsteigums. Lai uzturētu intrigu, nestāstīšu kādi. Atzīšos vien, ka vienā no golfa laukumiņiem bumbiņu dzenāju 7 reizes, lai piespiestu griezties vējdzirnavas.

Pirms pāris gadiem no atraktīvās spēles šeit nebija ne miņas. Šeit atradās būvmateriālu veikals. Kad šīs vietas īpašniekiem dzima ideja par mini golfu, viņi izsludināja konkursu, kurā pieteicās vairāk nekā 10 realizētāju, piedāvājot šo vietu pārvērst par kosmosa golfu, džungļu golfu vai ko citu līdzīgu, kas jau reiz ir realizēts. Taču īpašniekiem bija sava vīzija - viņš šajā vietā vēlējās parādīt Igauniju - tādu, kā to redz paši igauņi. Līdz ar to var teikt, ka otra šāda mini golfa nav nekur citur pasaulē. Turklāt visus sienas zīmējumus gleznoja mākslinieki, neizmantojot trafaretus.

Vispieprasītākais laiks šī golfa spēlēšanai ir tieši nesezona, proti, kad laukā jau ir vēss un ātri paliek tumšs. Ģimenes, kuras atbraukušas uz Pērnavu atpūsties, labprāt izmanto iespēju uzspēlēt golfu kopā ar bērniem.

Cena 2022. gada novembra vidū: no 5 līdz 10 eiro. Bērniem līdz 4 gadiem - bez maksas.

Vīns un rokdarbi vīriešiem

Pērnavā atrodas unikāla darbnīca un veikaliņš, kurā apvienojusies divu ģimenes uzņēmumu meistarība - tēva un meitas vīna darītava “Mamm&Frukt” un mātes un meitas vadītā dizaina studija “Vaas&Vaas”.

Ilze Šteinfelde

Ja parasti darbnīcās un meistarklasēs, kurās kaut ko var izkrāsot darbojas bērni, tad šeit pie darba parastu ķeras pieaugušie. Tas gan nenozīmē, ka šeit nekad neiegriežas bērni. Ir arī pasākumi bērniem, bet tie notiek ievērojami retāk nekā pieaugušajiem.

Meistarklases laikā, degustējot vīnus un klausoties stāstus, pieaugušie paši savām rokām var apgleznot sviesta nažus, mīklas ruļļus, maizes dēlīšus. Kā liecina pieredze, interesantākie dekorējumi iznāk tieši vīriešiem.

Cena 2022. gada novembra vidū: no 12 līdz 23 eiro.