Tallina un Turku sāks baudīt Eiropas kultūras galvaspilsētas titulu

Šonakt no 31. decembra uz 1. janvāri vērienīgu un skaistu ceremoniju un pat vairākas uguņošanas par godu Eiropas kultūras galvaspilsētas titula nēsāšanas uzsākšanai sola Tallina.

Kaimiņi igauņi jau paziņojuši, ka gada laikā notiks gandrīz 7000 pasākumu. Tallinas 2011. gada Eiropas kultūras galvaspilsētas motīvs ir Jūras krasta stāsti, kas atklās Tallinas un Igaunijas garīgās un kultūras asociācijas ar jūras krastu. Kultūras galvaspilsētas programmā iekļautie stāsti būs par jūru – tā caurvīs visu programmu, un, protams, arī daudzi pasākumi notiks pie jūras. Stāstos iekļauta arī Igaunijas vēsture un pašas Tallinas atrašanās vieta blakus jūrai, turklāt pilsēta atzīmēs arī pirms 20 gadiem atjaunoto atvērtību jūrai kopš neatkarības atgūšanas no padomju varas 1991. gadā.

Nākamgad Tallinā ir plānoti vairāk nekā 250 dažādi projekti un katru mēnesi vismaz viens liels festivāls – piemēram, jau janvārī būs 1. Pasaules uguns skulptūru festivāls. Par godu kultūras galvaspilsētas statusam nākamgad kaimiņvalsts galvaspilsētā atvērs daudzus jaunus tūrisma objektus – tā dēvēto Kultūras kilometru promenādē, alternatīvās kultūras centru Kultūras katls (Kultuurikatel), arī Zivju tirgu. Bet viens no gada spožākajiem notikumiem Tallinā būs jaunā Jūras muzeja atklāšana jūlija vidū. Loģiski, ka īpaši liels pasākumu īpatsvars notiks tieši vasarā, kas ir arī tūrisma sezonas visaktīvākais laiks.

Savukārt Somijas pilsēta Turku Eiropas kultūras galvaspilsētas statusa iegūšanas svinības plāno uz 14.–16. janvāri, kad pilsētā paredzēti atklāšanas pasākumi trīs dienu garumā. Atklāšanas pasākums Šī puse, tā puse tiek prognozēts kā gada lielākais notikums un tiek reklamēts kā vērienīgākais, kāds jebkad noticis Somijā. Arī somi gatavo tūkstošiem dažādu pasākumu un prognozē, ka mazā Turku pie sevis atvilinās pat divus miljonus interesentu.

Eiropas kultūras galvaspilsētas tradīcija 25 gadu garumā līdz šim jau vairāk nekā 40 pilsētām devusi iespēju gada laikā parādīt savu kultūras daudzveidību un bagātību miljoniem cilvēku no visas pasaules. Kā zināms, 2012. gadā Eiropas kultūras galvaspilsēta būs Gimarainša Portugālē un Maribora Slovēnijā, 2013. gadā – Marseļa Francijā un Košice Slovākijā, bet 2014. gadā – Ūmeo Zviedrijā un Rīga.