Polijā atklāta pasaulē lielākā Kristus statuja

© Scanpix

Tieši uz Adventes laiku Polijas rietumu daļā atklāta pasaulē lielākā Jēzus statuja.

Kā izrādās, sacensības gars piemīt ne tikai sportistiem, bet arī kristiešiem, un šī statuja atņem lielākās statusu slavenajai Cristo de la Concordia statujai Bolīvijā, jo poļi pacentušies savu uzbūvēt augstāku, turklāt vizuāli tā ir ļoti līdzīga Jēzus statujām gan Bolīvijā, gan Brazīlijā (Christ the Redeemer). Interesantākais ir tas, ka patiesībā pati skulptūra nemaz nav augstāka par bolīviešu radīto, tomēr savu titulu iegūst tāpēc, ka poļu Jēzum ir divus metrus augsts zeltīts kronis.

Skulptūra tapusi netālu no Polijas un Vācijas robežas, Svebodzinas pilsētā, kas atrodas apmēram 50 kilometru no valstu robežas. Ideja pieder vietējam katoļu priesterim tēvam Silvesteram Zavadzkim, kurš aizsāka projektu ar mērķi uzbūvēt pasaulē lielāko Kristus skulptūru. Tieši pateicoties šim 75 gadus vecajam garīdzniekam, tika savākti tās izveidei nepieciešamie līdzekļi. Ideja par statuju viņam radusies jau 2001. gadā, bet tikai 2007. gadā tika uzsākta tās celtniecība, bet tad atkal visu izjauca finansiālā krīze un radās grūtības pabeigt šo vērienīgo projektu. Tomēr Silvesteram Zavadzkim izdevās pārliecināt vietējos iedzīvotājus (arī vietējā cietumā mītošos ieslodzītos) iesaistīties projektā kā brīvprātīgajiem un strādāt bez atlīdzības, vēsta AFP.

36 metrus augstā Svebodzinas Kristus statuja sver aptuveni 470 tonnu, tās augstums (neskaitot kroni) ir 33 metri un simbolizē gadu skaitu, kurus Jēzus nodzīvojis uz zemes; roku atvēziens ir 24 metri. Tikai galvas augstums ir 4,6 metri (svars – trīs tonnas), bet apzeltītā kroņa diametrs ir 3,5 metri, augstums – divi metri, svars – 800 kilogramu. Statujas milzīgumu vizuāli pastiprina fakts, ka tā atrodas 16,5 metrus augstā kalniņā, un tādējādi statujas bruto augstums ir 52 metri. Piemineklis veidots no dzelzsbetona un uzstādīts uz tērauda pamatnes. Šis vērienīgais monuments savulaik radīja galvassāpes tā autoram – skulptoram Marjanam Fikusam, kuram nebija pieredzes tik milzīgu pieminekļu radīšanā, kādu pasaulē nemaz nav tik daudz.

Poļiem būtu noderējusi skulptora Zuraba Cereteli pieredze – Krievijas mākslas akadēmijas prezidentam ik pa laikam tiek norādīts uz pārāk gigantiskajām idejām, tomēr 76 gadus vecā mākslinieka padoms būtu lieti noderējis, jo tieši viņš ir autors vienam no augstākajiem pieminekļiem pasaulē – 98 metrus augstais piemineklis, kas veltīts Pēterim I, ir uzstādīts Maskavā. Kā vēsta pravda.ru, poļi pat esot apsvēruši ideju vērsties pēc konsultācijas pie Zuraba Cereteli, tomēr tikuši galā pašu spēkiem. Ne bez sarežģījumiem – statujas galvas un roku uzstādīšanā bija vajadzīgs milzīgs ceļamkrāns, un pirmie mēģinājumi pabeigt statuju izrādījās neveiksmīgi, jo skulptūras milzīgās detaļas celtnis nespēja pacelt pietiekami augstu. Vislielākie sarežģījumi radās ar galvas uzstādīšanu, un bija pat versija, ka to būs nepieciešams darīt, ņemot talkā helikopterus.

Eiropai ir vajadzīgi tādi sludinātāji kā Kristus – tā par savu mūža darbu izteicies katoļu priesteris tēvs Silvesters Zavadzkis. Tomēr par viņa grandiozo veikumu vietējiem domas dalās. Loģiski, ka pilsētas mērs un vietējie uzņēmēji ir sajūsmā, jo nav jābūt gaišreģim, lai paredzētu milzīgu tūristu pieplūdumu – ne tikai katoļticīgo no Polijas un kaimiņvalsts Vācijas, bet no visas Eiropas un pat pasaules. Un tūristi, kā zināms, ir laba ziņa ekonomikai, jo īpaši – tūrisma biznesam. Savukārt daudzi vietējie iedzīvotāji neslēpj, ka tūristu pūļi mainīs līdz šim mierīgo, kluso un ļoti tīro pilsētiņu. Tomēr fakts, ka pasaulē lielākā monumentālā figūra, kurā atainots kristietības centrālais tēls, atrodas tieši šajā mazpilsētā, glaimo visiem. Nevienam nav arī šaubu, ka garīdznieka galvenais virzošais spēks bijusi vēlme pierādīt pasaulei, ka poļi ir īpaši katoļticīgie. Kā zināms, visā pasaulē ir ļoti populārs tā saucamais svētceļotāju tūrisms, un nu šo maršrutu cienītājiem ir jauns piedāvājums.

Jēzus skulptūra redzama no A2 autošosejas, kas savieno Varšavu un Berlīni.