Atklāts muzeju komplekss Ķelnē

Pēc 15 gadu projektēšanas un būvniecības šīs nedēļas nogalē Ķelnes centrā durvis ver jauns muzeju komplekss, un pilsētas mērijas kultūras nodaļas vadītājs sola, ka 80 miljonus eiro izmaksājušais projekts kļūs par tūristu pievilināšanas magnētu.

Jaunuzceltajā ēkā jaunu mājvietu atradis Rautenštrauhas-Josta antropoloģijas muzejs, kas specializējies neeiropiešu kultūrās, kā arī Eiropas viduslaiku mākslai veltītā Šnitgena muzeja ekspozīcijas paplašinājums. Ķelnes kultūras nodaļas vadītājs Georgs Kvanders atzinis, ka muzeja atklāšana ir šī gada svarīgākais kultūras notikums pilsētā. Jaunā ēka noslēdz par Neimarktas rajona kultūras kvartetu jau iedēvēto ansambli, kuru veido pilsētas galvenā bibliotēka, Arhitektūras nams un Svētā Pētera mākslas sekcija, kas kalpo kā mākslas izstāžu un koncertzāle.

Jaunā ēka aizpilda tā saukto Ķelnes caurumu, kas radās, kad 2002. gadā, neskatoties uz protestiem visas Vācijas intelektuāļu sabiedrībā, tika nojaukta iecienītā Jozefa Haubriha mākslas zāle, vēsta LETA. Rautenštrauhas-Josta muzeja ekspozīcija veidota, pamatojoties uz tematisko konceptu, nevis atbilstoši tradicionālajam ģeogrāfiskajam principam.

Jaunajā ēkā ievērojamu papildu platību ieguvis arī Šnitgena muzejs, kas tagad ietvers arī Cecīlijas dārzu, kurš ļauj iepazīt viduslaiku krāšņumaugu pasauli.

Šīs nedēļas nogalē jauno muzeju kompleksu iespējams apmeklēt bez maksas.

Izklaide

Kādu laiciņu nekas nebija dzirdēts no abām konkurējošajām mūzikas gada balvu rīkotājnometnēm – Elitas Mīlgrāves “Zelta mikrofona” un revolucionārās “Gammas”, taču izskatās, ka šajās nedēļās šī klusuma pauze tiks aizpildīta ar uzviju. Ņemiet popkorna tūtes un glāzes ar dzērieniem, iesēdieties ērtāk krēslos un šūpuļtīklos, izklaižu organizētāji gādās par izklaidēm!  

Svarīgākais