Tutanhamona dārgumi ceļo pa pasauli

TUTANHAMONA SARKOFĀGS, izgatavots no zelta un inkrustēts ar dārgakmeņiem © REUTERS/SCANPIX/LETA

Tutanhamona kapeņu atklāšanas simtgade būs tikai 2022. gada 4. novembrī, bet jau tagad norisinās šī unikālā notikuma atzīmēšanas pasākumi. Ja vien ir dažas dienas laika, ir vērts doties uz Londonu, kur vēl līdz maija sākumam galerijā Saatchi iespējams apskatīt izstādi Tutanhamons, faraona dārgumi.

Kad 1922. gada 4. novembrī britu arheologam Hovardam Kārteram, kurš jau no 20. gadsimta sākuma bija veicis izrakumus Valdnieku ielejā netālu no Tēbām, izdevās atklāt ieeju Ēģiptes faraona Tutanhamona (1341. p.m.ē. - 1323. p.m.ē.) kapenēs, tās izrādījās pilnīgi neskartas kopš faraona apbedīšanas laika. Tajās tika atrasti vairāk nekā 5000 dažādu priekšmetu - skulptūras, rati, mēbeles un dārglietas, ko seno ēģiptiešu priesteri bija salikuši jaunā valdnieka kapā. Tutanhamona kapeņu atklāšana notika 1922. gada 4. novembrī. Britu arheologa Hovarda Kārtera atklājums tiek uzskatīts par milzīgu veiksmes stāstu, kurš cilvēcei ļāva iepazīt apmēram 3200 gadus senus unikālus artefaktus.

Izstādē Tutanhamons, faraona dārgumi apskatei izlikti 150 eksponāti no Tutanhamona kapenēm, un 60 no tiem nekad nav bijuši apskatāmi ārpus Ēģiptes. Starp unikālajiem priekšmetiem ir arī skulptūras, rotājumi, rituāli priekšmeti, kas valdniekam bija līdzās gan dzīvē, gan nāvē.

Kā zināms, Senajā Ēģiptē nāve tika uzskatīta par atdzimšanas ceļu, un tieši ar šādu vadmotīvu veidota šī izstāde. Apmeklētājiem iespējams iepazīties ar apbedījuma priekšmetu funkcijām, to rituālo nozīmi. Ekspozīcija arī stāsta par vienu no vērienīgākajiem visu laiku arheoloģiskajiem atklājumiem, tā attīstības vēsturi.

Jau 2016. gada nogalē Ēģiptes varas iestādes nolēma veidot ceļojošu izstādi ar 150 priekšmetiem no Tutanhamona kapenēm. Tās mērķis ir ne tikai popularizēt valsts vēsturi un tās senos dārgumus, bet arī vākt līdzekļus jaunajam Lielajam Ēģiptes muzejam. Plānots, ka milzīgais muzeju komplekss tiks izvietots apmēram 50 hektāros, apmēram divu kilometru attālumā no Gizas piramīdām. Starp citu, tā atklāšana plānota jau šogad. Visi šajā izstādē aplūkojamie priekšmeti būs redzami jaunā muzeja pastāvīgajā ekspozīcijā, jo nolemts, ka tie «neatgriezīsies» Ēģiptes muzejā Kairā, kur tie līdz šim bija aplūkojami, bet tiks izvietoti jaunajā muzeju kompleksā un nekad vairs netiks izstādīti ārpus Ēģiptes.

Šī kolekcija pirmo reizi bija aplūkojama Losandželosā, bet pērnā gada izskaņā to bija iespējams redzēt Parīzē, kur tā pulcināja 1,4 miljonus interesentu, tādējādi kļūstot par rekordisti Francijas izstāžu vēsturē. Tareks al Avadi, Ēģiptes muzeja direktors Kairā, BBC apliecinājis, ka šī ceļojošā izstāde varētu būt pēdējā iespēja šos dārgumus redzēt ārpus Ēģiptes, jo «Ēģiptes valdība nevēlas turpmāk dalīt kolekciju. Visiem, kas vēlēsies ar to iepazīties, būs jābrauc uz Ēģipti. Jaunā muzeju kompleksa atklāšana būs signāls visai pasaulei - Ēģipte saudzīgi un ar lielu ieinteresētību attiecas pret savām vērtībām». Tomēr šī kolekcija neatgriezīsies Ēģiptē ne līdz jaunā muzeju kompleksa atklāšanai, pat ne līdz Tutanhamona kapeņu atklāšanas simtgadei, jo paredzēts, ka tā ceļos pa pasauli līdz pat 2024. gadam. Taču 150 eksponāti, kas aplūkojami šajā izstādē, neradīs būtisku robu jaunā muzeju kompleksa ekspozīcijā Ēģiptē, jo pirms simt gadiem atklātajās kapenēs bija ap 5000 priekšmetu, no kuriem publiskai apskatei izlikta tikai trešā daļa. Plānots, ka Lielajā Ēģiptes muzejā būs apmēram 100 tūkstoši eksponātu.

Senie ēģiptieši uzskatīja, ka cilvēks mirst divas reizes - pirmo reizi, kad viņa dvēsele atstāj ķermeni, otro reizi - kad cilvēki, kas viņu atceras, pēdējo reizi izsaka šā cilvēka vārdu. Saskaņā ar šo uzskatu pirms 100 gadiem gandrīz aizmirstais 19 gadu vecumā mirušais Tutanhamons, ir kļuvis gluži vai nemirstīgs.

Britu arheologa atklājums savulaik radīja tutanhamonmāniju, kas izpletās pa visu pasauli. Priekšmeti, kas tika atrasti faraona kapenēs, ļoti spēcīgi ietekmēja ne tikai modi un dizainu, bet pat arhitektūru - Chrysler firmas debesskrāpis Ņujorkā ir viens no spilgtākajiem apliecinājumiem. Vēlreiz tutanhamonmānija uzplauka pagājušā gadsimta septiņdesmitajos gados, kad Tutanhamona kapeņu dārgumi devās savā pirmajā pasaules turnejā. Skatītāju interese bija tik milzīga, ka kopš tā laika radies jēdziens «izstādes - blokbāsteri». Neraugoties uz dažādām leģendām par Tutanhamona kapeņu lāstu, ēģiptieši joprojām uzskata, ka Tutanhamons ir viņu valsts galvenais vēstnieks pasaulē.

Izklaide

Šogad 30 gadu jubileju atzīmē grupa “Pienvedēja piedzīvojumi” – latvju rokmūzikas fenomens, trīs puiši no Sabiles, kuri visas trīs šīs desmitgades muzicējuši nemainīgā sastāvā un būtībā pirmie spējuši kā alternatīvās skatuves pārstāvji tikt radiostaciju rotācijās un TV apritē.

Svarīgākais