Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Izklaide \ Tūrisms

VĒRTS PIEDALĪTIES. Apciemot lībiešus

© Mārtiņš Zilgalvis/F64 Photo Agency

Ar vai bez sniega, bet brīvās dienas vēlams pavadīt svaigā gaisā, un piedāvājumu šādām iespējām ir daudz. Šīs nedēļas nogalē ir iespēja doties izzinošā pārgājienā pa senajiem lībiešu zvejniekciemiem no Mazirbes līdz Kolkai.

Pārgājiena sākums būs Mazirbē, kur tiks apskatīta Mazirbes baznīca, mācītājmuiža, bijusī Mazirbes internātpamatskola, Lībiešu tautas nams, laivu kapsēta, mazbānīša stacija un tās apkārtne. Ievērības cienīgs ir fakts, ka krasta līnija padomju varas laikā bija apsargāta, grūti pieejama, un šeit vēl joprojām var redzēt atliekas no tā laika militārajām būvēm. Ciems pazīstams arī ar to, ka šeit reiz bijusi jūrskola.

Pārgājiens turpināsies ar vēl citu ciemu iepazīšanu, kur bijušas gan skolas, gan baznīcas, kapsētas un citi ievērības cienīgi objekti, kas pašlaik veido kaut ko līdzīgu brīvdabas muzejam.

Pārgājiena dalībnieki apmeklēs arī Košragu, Pitragu, Saunagu un Vaidi. No Vaides pa taisnākajiem ceļiem ieplānota došanās uz Kolku.

Pārgājiena laikā plānots noiet vismaz 25 km, tādēļ šis pārgājiens būs piemērotāks rūdītiem gājējiem, kuriem lieli attālumi un ātrums nav šķērslis. Paša Kolkas raga un ciema izpētei veltīs vēl kādu pārgājienu, kad vairāk pētīs vietu, kur satiekas jūra un līcis. Pārgājiena dalībniekiem līdzi jāņem laikapstākļiem atbilstošs apģērbs un apavi, ēdiens un dzēriens piknika pauzei.

Starts paredzēts sestdien, 22. februārī, pulksten 11.15 autobusa pieturā Mazirbe, kad būs pienācis autobuss no Rīgas. Automašīnu īpašniekiem savus spēkratus visērtāk ir novietot Kolkā, autobusa pieturas tuvumā un uz Mazirbi braukt ar maršruta Rīga - Mazirbe autobusu, kas no Rīgas atiet pulksten 7.30, bet no Kolkas pulksten 10.47. Finišs Kolkā paredzēts ap pulksten 17, lai paspētu uz autobusu Rīgas virzienā.

***

Lībiešu krasts

• Mūsdienās tradicionāli par Ziemeļkurzemes lībiešu ciemiem uzskata četrpadsmit ciemus.

• Šaursliežu dzelzceļu Lībiešu krastā uzbūvēja vācu armija Pirmā pasaules kara laikā, un tas daudzus gadu desmitus, līdz pat 1962. gadam, bija lībiešu svarīgākais transportlīdzeklis, ar kuru nokļūt tālākajos ciemos un pilsētās.

• Mazirbe vēstures avotos pirmoreiz minēta 1387. gadā. Mazirbei pretī jūrā 27 km attālumā atrodas Sāmsalas dienvidu gals - Serves rags.

• Mazirbē mācītājmuižas apkārtnē apskatāmi mēra akmeņi (valsts nozīmes kultūras pieminekļi), 1868. gadā celtā luterāņu baznīca (valsts nozīmes arhitektūras piemineklis) un vecie kapi pie tās, bijušās jūrskolas ēka (celta 1893. gadā, vēlāk pārbūvēta) un netālu no jūras laivu kapsēta.

• Košrags ir viens no jaunākajiem lībiešu ciemiem, kas veidojies 17. gs., tomēr tieši te vislabāk ir saglabājusies vēsturiskā apbūve. Košrags ir valsts nozīmes pilsētbūvniecības piemineklis.

• Kolkas krāšņākais dabas objekts ir pats Kolkasrags - izteiktākais Latvijas piekrastes zemesrags, kur satiekas Rīgas līcis un Irbes jūras šaurums.