Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Izklaide \ Tūrisms

TŪRISMS. Izstāde "Balttour 2020" aicina ceļot

© Publicitātes foto

Nākamās nedēļas nogalē, no 31. janvāra līdz 2. februārim, Ķīpsalā notiks 27. starptautiskā tūrisma izstāde-gadatirgus Balttour 2020. Būs iespējams uzzināt tūrisma sezonas jaunumus, informāciju par populārām ceļošanas iespējām. Organizētāji lēš, ka tūrisma izstāde varētu piesaistīt ap 30 tūkstošus apmeklētāju.

Arī šogad Balttour piedalīsies tūrisma industrijas pārstāvji no pašu mājām un tuvākajām kaimiņzemēm, kā arī pārstāvji no eksotiskām valstīm. Kopumā tiek plānots, ka no 35 pasaules valstīm izstādē piedalīsies 850 dalībnieku, no kuriem lielākā daļa būs Latvijas uzņēmēju. Dažādu valstu tūroperatori, tūrisma aģentūras un citi nozares uzņēmumi piedāvās izdevīgākos ceļojumus un aktīvās atpūtas galamērķus teju 200 pasaules valstīs. Šogad ir samazinājusies to valstu pārstāvniecība, kuras var dēvēt par tūrisma pašpietiekamām valstīm, tas nozīmē, ka mazāk būs pārstāvju no Turcijas, Spānijas, Ēģiptes, Horvātijas un Grieķijas, taču palielinājusies interese no Baltkrievijas, Gruzijas, Armēnijas un Uzbekistānas. Būs arī pārstāvji no eksotiskām valstīm, piemēram, Kubas, Indonēzijas un Seišelu salām. Protams, vislielākā pārstāvniecība izstādē būs no Latvijas, bet īpaši plašs pārstāvju skaits būs no Baltkrievijas un Gruzijas.

Kā ierasts, tūrisma izstādē būs divas halles - Apceļo Latviju! un Atklāj pasauli!. Hallē Atklāj pasauli! varēs uzzināt par jaunākajiem tūrisma objektiem, izveidot savus maršrutus un gūt vērtīgus padomus veiksmīgākai ceļošanai. Hallē Apceļo Latviju! ar moto «Atklāj Latviju no jauna!» par tūrisma piedāvājumiem informēs Latvijas reģionu pārstāvji. Ceļotgribētāji varēs uzzināt ne tikai par jau esošajiem tūrisma objektiem reģionā, bet arī par jaunākajām pastaigu takām, skatu torņiem, muzejiem, aktīvās atpūtas iespējām, pilīm, muižām un daudz ko citu. Vietējās tūrisma industrijas pārstāvji ik gadu atgādina, ka Latvija ir izcila vieta pasaulē, kur izbaudīt mieru un klusumu, bet tajā tikpat labi var atrast iespējas aktīvai atpūtai, kā arī kulinārajiem un gastronomiskajiem piedzīvojumiem reģionos, kultūras un izklaides pasākumus, pastaigu takas, pilis, skatu torņus. Un katru gadu izstādē Balttour 2020 tiek informēts par jauniem piedāvājumiem tūrismā. Piemēram, sagaidot Alūksnes 100. gadskārtu, tur jau ir atjaunots Dienvidu tornis Livonijas ordeņa pilsdrupās un izveidota Gājēju taka, un pavisam drīz alūksniešus un pilsētas viesus priecēs zip line jeb gaisa trošu nobrauciens, kas ļaus traukties pāri Alūksnes ezeram. Savukārt Pāvilostā pērnā gada tūrisma sezonas izskaņā īstenojās sens Ziemupes ciema iedzīvotāju sapnis - tur tika atklāta senlietu krātuve Jūras māja, kurā var apskatīt ne tikai zvejniecībā sen izmantotas lietas, bet arī 2007. gada 12. augustā Ziemupes pludmalē atrastās zobenzivs mulāžu. Pērnā gada nogalē Dobeles novada Krimūnās svinīgi tika ierakts pirmais Svētā Jēkaba jeb Santjago norādes stabiņš. Svētā Jēkaba asociācija ir uzsākusi maršruta izveidi, lai pievienotos Eiropas Santjago ceļu tīklam, un viens no maršruta posmiem vedīs cauri Dobeles novadam. Nenovērtējams ieguvums kultūras jomā ir arī līdzās Dobeles Mūzikas skolai uzceltā akustiskā koncertzāle Zinta. Tieši Balttour 2020 apmeklētāji pirmo reizi varēs iepazīt Ogres novada audiogidu - tas ceļotgribētājus iepazīstinās ar 88 populāriem tūrisma objektiem Ogrē un tās apkārtnē, to izmantojot, varēs rast atbildes uz daudziem jautājumiem, arī to, kā radies Ogres Zilo kalnu nosaukums, un kāda ir leģenda par Ķeipenes kinostaciju?

Savukārt Latvijas valsts mežu dabas parkā Tērvetē ir atklāts jauns veloparks turpat trīs kilometru garumā. Aktīva dzīvesveida piekritēji var izbaudīt braucienu pa līkumiem, pagriezieniem, tramplīniem, virāžām, laipām un tiltiem, turklāt trasē ir izveidoti arī desmit izglītojoši stendi par mežu un tā kopšanu. Savukārt piecu minūšu attālumā no dabas parka atrodas neparasts namiņš koku galotnēs.

Siguldā var izbaudīt unikālu atrakciju - Tīklu torni, kas veidots no tīklu labirintiem, batutiem un laukumiem trīs stāvos. Mierīga pastaiga būs pa jauno maršrutu, kas veltīts latviešu izcilajam komponistam, pirmās latviešu nacionālās operas Baņuta autoram Alfrēdam Kalniņam. Pastaigu maršrutā iekļautas komponista nozīmīgākās vietas Siguldā.

Balttour apmeklētāji varēs iepazīt pavisam jaunu tūrisma maršrutu Aizraujošs ceļojums piļu un muižu parkos, kur apvienotas 55 pilis, muižas un muižu parki Zemgales, Šauļu un Panevēžas apkaimē. Jaunu maršrutu piedāvā arī Jelgava - aptuveni 15 km garajā maršrutā Jelgava - skulptūru pilsēta iekļautas 23 pilsētā sastopamas skulptūras un 13 lielformāta keramikas skulptūras Pasta salā. Savukārt romantiskai atpūtai atjaunotas Elejas muižas parka vēsturiskās taciņas, uzbūvēts tiltiņš pāri dīķim uz pussalu un izveidoti jauni interaktīvi objekti. Lielauce aicina tos, kuriem patīk viesoties zemnieku saimniecībā - vienas dienas ekskursijā iespējams iepazīt četras lauku sētas, viņu saimniekus un dažādus iemītniekus - aitas, trušus, pērļu vistas, ponijus un zilo govi.

Kā apgalvo izstādes dalībnieki - tieši novados top skaistākās Instagram fotogrāfijas, un tieši Balttour iespējams gūt jaunus impulsus, lai dotos īsā ceļojumā ārpus Rīgas ne tikai vasarā.