Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Izklaide \ Tūrisms

Kur neceļot 2020. gadā?

CEĻOŠANAI DROŠO VALSTU reitingā Travel Risk Map tās sarindotas atbilstoši «briesmu skalai»: zaļa krāsa nozīmē, ka valstīs ir niecīgs briesmu līmenis, dzeltena krāsa – zems līmenis, oranža krāsa – vidējs līmenis, sarkana krāsa – augsts līmenis, bordo – kritisks līmenis. © Ekrānšāviņš

Gadu mijai piedien dažādas ievirzes un nopietnības topi, to netrūkst arī tūrisma industrijā. Pavisam nopietnu topu izveidojusi starptautiskā organizācija International SOS, radot īpašu interaktīvu karti, lai brīdinātu ceļotājus, kur neplānot ceļojumu 2020. gadā, ja vien nav īpašas vēlēšanās riskēt ar savu drošību.

Starptautiskās organizācijas International SOS izveidotā topa pamatā bijuši trīs kritēriji - vispārējā drošība, medicīniskais risks un pakalpojumi, kā arī drošība uz ceļiem. Par visdrošākajām vietām ceļotājiem tiek uzskatītas Skandināvijas valstis, konkrēti - Somija, Dānija un Islande, Zviedrija, Norvēģija, kā arī Grenlande, Luksemburga. Novērtējot vispārējo drošību, ņemta vērā vispārējā politiskā situācija valstī, noziedzības un sociālo nemieru līmenis. Par visbīstamākajām vietām atzīta Lībija un Somālija, pēc ekspertu domām, tur ir kritisks drošības līmenis, un, protams, šajā jomā nopietnas problēmas ir arī Afganistānā, Venecuēlā, Sīrijā, Irākā un Jemenā.

Medicīniski riski, saskaņā ar International SOS viedokli, īpaši augsti ir Nigērijā, Libērijā, Gvinejā, Sjerraleonē, Dienvidsudānā, Eritrejā un Centrālāfrikas Republikā. Atsevišķi tiek nosauktas valstis, kurās jārēķinās ar zema līmeņa medicīnisko apkalpošanu, un to skaitā ir arī Jemena, Sīrija un Ziemeļkoreja. Vienlaikus tiek uzskaitītas valstis, kuras ir visdrošākās ceļotājiem, kuriem varētu rasties medicīniska rakstura problēmas, un tās ir - Kanāda, ASV, Jaunzēlande, Austrālija, Dienvidkoreja un Japāna. Savukārt satiksmes drošība uz ceļiem, saskaņā ar International SOS ekspertu viedokli, visriskantākā ir ne tikai daudzās Āfrikas valstīs, bet arī Venecuēlā, Belizā, Dominikānas Republikā, Saūda Arābijā, Vjetnamā un Taizemē, jo, pēc oficiālajiem datiem, tur ir augsts satiksmes negadījumu līmenis.