Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Izklaide \ Tūrisms

VĒRTS PIEDALĪTIES! Iepazīt industriālo mantojumu

© Publicitātes foto

Šīs nedēļas nogalē, no 27. līdz 29. septembrim, notiek Industriālā mantojuma dienas, kurās iespējams iepazīt unikālus objektus Latvijā un Igaunijā.

Nedēļas nogalē apmeklētājiem būs pieejami unikāli industriālā mantojuma objekti Latvijā, Vidzemē, Kurzemē un Rīgas reģionā, kā arī Igaunijas rietumu un dienvidu daļā. Industriālā mantojuma nedēļas nogale ir jauns projekts, kas notiek tikai otro reizi, tomēr apmeklētāju uzmanību saistījis ar to, ka tā laikā iespējams aplūkot objektus, kas ikdienā apmeklētājiem nav pieejami, turklāt daudzu objektu saimnieki piedāvās dažādas aktivitātes. Kopumā būs iespēja apmeklēt vairāk nekā 40 objektus - bākas, dzirnavas, hidroelektrostacijas, ūdenstorņus un dzelzceļa objektus, kuri apvienoti jaunizveidotajā industriālā mantojuma maršrutā. «Industriālais mantojums Latvijā un arī Eiropā kļūst par arvien populārāku tūrisma galamērķi. To apliecina arī mūsu industriālā mantojuma nedēļas nogaļu pasākumi pērnā gada septembrī un oktobrī, kad piecās nedēļas nogalēs 55 industriālā mantojuma objektus Latvijā un Igaunijā apmeklēja vairāk nekā 13 tūkstoši viesu. Kopīgi ar partneriem no Igaunijas projektā esam ne tikai izveidojuši ceļvedi un maršrutu mūsu abu valstu industriālā mantojuma iepazīšanai, bet arī sadarbības tīklu starp objektu saimniekiem, kā arī atjaunojuši vai pilnveidojuši pašus objektus, tādējādi saglabājot šo vēsturisko bagātību. Arī šogad nodrošināsim pēctecību un industriālā mantojuma nišu tūrisma klāstā,» stāsta Jana Kalve, Kurzemes plānošanas reģiona projektu vadītāja.

Industriālais mantojums ir celtnes un ēkas, kas līdz ar tehnoloģiju un nozaru attīstību kļuvušas nevajadzīgas un līdz ar to netiek izmantotas. Igaunijas un Latvijas pārrobežu sadarbības projekta ietvaros pilnīgi jaunu dzīvi ir guvuši vairāki industriālā mantojuma objekti - Zilākalna tornis, Alatskivi kalte, Aizputes ūdenstornis, Airītes stacija, Baložu dzelzceļš, Kuldīgas industriālā mantojuma tornis, Jaunpils dzirnavas, kā arī Līgatnes papīrfabrikas strādnieku dzīvoklis. Projekta ietvaros ir arī izstrādāts unikāls tūrisma maršruts, kas apvieno ne tikai visus projektā iesaistītos 25 objektus, bet arī citas industriālā mantojuma apskates vietas - kopā vairāk nekā 80 objektus Latvijā un Igaunijā.

Šīs nedēļas nogalē apmeklētājiem pirmo reizi tiks atvērts Kuldīgas Adatu tornis. Ēkas četros stāvos izvietotā ekspozīcija iepazīstina ar torņa vēsturisko attīstību, adatu izgatavošanas un izmantošanas vēsturi, kā arī ar adatas nozīmi un tās ietekmi medicīnā, mūzikā, ģeogrāfijā un apģērbu izgatavošanā. Ekspozīcija noslēdzas ar adatu rūpnīcu vēsturi Kuldīgā, savukārt no torņa jumta terases gada siltajos mēnešos apmeklētājiem paveras ainavisks skats pāri Kuldīgas vecpilsētas jumtiem. Turpmāk oktobrī tornis būs atvērts no trešdienas līdz svētdienai, savukārt ziemas sezonā, sākot no novembra līdz maijam, apmeklēt ekspozīciju jaunradītajā tūrisma objektā varēs, iepriekš piesakoties.

Plašāka informācija par Industriālā mantojuma nedēļas nogales pasākumiem, aktivitātēm un apskatāmajiem objektiem - www.industrialheritage.travel mājaslapā.