Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Izklaide \ Tūrisms

Livonijas garša jeb kulinārais ceļš Latvijā un Igaunijā

© depositphotos.com

Vai nebūtu jauki vienā buru kuģī ar holandiešiem, vāciešiem, angļiem vai zviedriem kopā ar sāļo jūras vēju iestūrēt Rīgas ostā? Vai arī izbraukt ar precēm piekrautās laivās viduslaiku ceļu pa Daugavu? Doties zirgu pajūgā no Rīgas uz Rēveli un Tērbatu, pa ceļam iestiprinoties ceļmalas krogos?

«Kaut arī Livonijas valsts robežas no kartēm sen izdzisušas, latviešu un igauņu tradicionālo ēdienkarti vēl joprojām pamatā sastāda tie paši ēdieni, ar kuriem mielojās mūsu senči. Mēs joprojām paši cepam maizi un brūvējam alu. Tāpat kā agrāk bagātīgi izmantojam dabas veltes - meža ogas, sēnes, zivis un medījumu. Izrādās, ka tieši Livonijas laikā pie mums sāka iepazīt piparus, ingveru, krustnagliņas un kanēli un pēc tā, cik daudz austrumzemju garšvielu bija ēdienā, noteica Hanzas pilsētu augstmaņu turību,» saka Lauku ceļotāja valdes priekšsēdētāja Asnāte Ziemele.

Projekts Livonijas garša, kas īstenots Interreg Estonia-Latvia programmas ietvaros no Eiropas Reģionālā attīstības fonda, cerēto 250 dalībnieku vietā apvienojis 332 mazos pārtikas ražotājus un ēdināšanas pakalpojumu sniedzējus no Latvijas un Igaunijas. Šajā projektā ir iesaistījušies tie uzņēmēji, kas savā ēdienkartē izmanto vietēji audzēto pārtiku, kas seko vietējām pārtikas audzēšanas un ēdiena gatavošanas tradīcijām. Kopīgos semināros, pieredzes apmaiņās, piesaistot ēdienu ekspertus un labākos pavārus, meklējam jaunus veidus, kā oriģināli uzņemt viesus un pasniegt ēdienu, kā tūristam gardi stāstīt sava ēdiena un tradīciju stāstu, ko pasniegt kopā ar nupat pagatavotajām pusdienām. Visus Livonijas garšas dalībniekus iespējams atrast www.celotajs.lv/livonia un www.flavoursoflivonia.com mājaslapās.

Tiem, kas izvēlas ceļot ar papīra formāta palīglīdzekli, izdoti vairāki informatīvi materiāli - tūrisma karte ar brošūru un reģionālo maršrutu lapas. Tūrisma karte un brošūra Livonijas garša izdota sešās valodās - latviešu, angļu, vācu, somu, krievu un igauņu. Kartē iekļauti 249 kulinārā ceļa Livonijas garša objekti, kuros iegriežoties varēs izzināt Livonijas laika ietekmi mūsdienu ēdienos. Par katru Livonijas garšas objektu ir atrodams īss apraksts, darba laiks, kontaktinformācija, ģeogrāfiskās koordinātas, atrašanās vieta kartē, kā arī specializācija - piedāvātie īpašie ēdieni vai ražotie produkti, vai organizētie pasākumi un darbnīcas. Kartei pielikumā ir maza ēdienu brošūra. Šeit aprakstītajā ēdienu izlasē apkopoti nacionālie ēdieni, kuru gatavošanas izcelsme aizsākusies ar Livonijas vēsturisko periodu un ir atpazīstami un iecienīti šodien.

Kā zināms, Livonija ir vēsturisks reģions mūsdienu Latvijas un Igaunijas teritorijā. Livonijas valsts izveidojās 13. gadsimtā, kad dažādu baltu un somu cilšu teritorijas iekaroja Livonijas jeb Zobenbrāļu ordenis. Tā sabruka 16. gs. Livonijas kara rezultātā. Livonijas laikā uzplauka tirdzniecība starp valstīm. Vecā Eiropa un vēlāk arī Livonija iepazina garšvielas - piparus, kanēli, muskatriekstu, sinepes... jo turīgāks bija kungs, jo vairāk garšvielu tika lietotas viņa virtuvē. Nabagie dzēra alu, miestiņu vai sidru, kamēr turīgie slāpes veldzēja ar dažādiem vīniem. Ūdeni tolaik dzēra maz, jo tīrs ūdens bija grūti pieejams. Livonijas laikā pamazām izzuda krasās atšķirības starp vienkāršo ļaužu un kungu ēdienkartēm. Arī zemnieki un kalpotāji iemācījās gatavot un novērtēt garšīgus ēdienus.

Gastronomisku baudu ceļotājiem joprojām var ieteikt reģionālos maršrutus - Baltijas, Brīvības, Gaismas, Jēkaba un Līvu ceļi iepazīstina ar konkrētā reģiona kulināro mantojumu un vēsturi un sniedz informāciju par tuvumā esošajiem Livonijas garšas dalībniekiem, pie kuriem iegriezties, un citām iespējamām apskates vietām.

Šovasar Livonijas garšu varēs izbaudīt vairākos garšu festivālos gan Latvijā, gan Igaunijā. No 20. līdz 21. jūnijam Igaunijā ir ikgadējās Tartu Hanzas dienas, kuru ietvaros notiks Lielais Hanzas gadatirgus ar tirgošanos, Livonijas laika ēdieniem, dzērieniem, meistarklasēm, koncertiem un dažādām darbnīcām, kurās apgūt dažādas senās prasmes. 20. jūlijā Cēsu pilsētas svētku ietvaros notiks Vēsturiskais Hanzas tirgus, tur varēs satikt viduslaiku ļaudis no tuvām un tālām zemēm, līdzdarboties un izzināt tā laika tradīcijas, raudzīties viduslaiku amatu demonstrējumos, baudīt viduslaiku ēdienus un izklaides iespējas. Savukārt no 3. līdz 4. augustam Igaunijā notiks Tartu Pārtikas un vīna festivāls, kas piedāvās autentiskas Igaunijas garšas un Livonijas garšas no Dienvidigaunijas mazajiem ražotājiem un pop-up restorāniem, kā arī bagātīgu vīnu izvēli, bet 17. augustā Igaunijā notiks 10. Ķiploku festivāls, kas šogad notiek Kuremā Jegevas apriņķī (ķiploks bija viens no izplatītākajiem garšaugiem, ko vienkāršie ļaudis Livonijas laikā lietoja ēdiena garšas piešķiršanai). No 5. līdz 15. septembrim Igaunijā notiks Sāremā Ēdienu festivāls ar ielas pikniku, bet 7. un 8. septembrī - Kokmuižas svētki Septiņu ceļu ceļojums, tur tirdziņā varēs sastapt arī vairākus Livonijas garšas pārstāvjus.