Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Izklaide \ Tūrisms

TŪRISMS: TOP 5 galamērķi Eiropā, kur sagaidīt gadu miju

© Toby Melville/ Reuters/SCANPIX

Ģimeniskie, mājīgie un daudzdāvanu Ziemassvētki jau aiz muguras, un lielākajai daļai ļaužu jau ir gatavs scenārijs gadu mijas sagaidīšanai, taču mūsdienu pasaulē iespējams ir daudz kas, arī strauja pārvietošanās, tāpēc pat jaunā gada atnākšanas svinības ir savienojamas ar spējiem lēmumiem, ja par galamērķi izvēlas vietu kaut kur Eiropā. Lūk, vietu TOP 5.

Londona

Viens no šī gada gadu mijas populārākajiem galamērķiem ir Londona. Netērējot laiku minējumos par Eiropas un Lielbritānijas šķiršanās sāgas rezultātu un tā ietekmi uz tūristu paradumiem, svinību kārajiem jāzina vien tas, ka gadu mijas svinības Londonā ir īpaši krāšņas. Šajā laikā obligāti jāapmeklē Londonas brīnumzeme (London Wonderland) Haidparkā. Nebūtu ieteicams palaist garām karalienes parādi - tā ir vērienīga procesija pie Temzas, kas ilgst trīs stundas, un ierasts, ka tajā piedalās apmēram 10 tūkstoši mākslinieku, aptuveni 300 tūkstoši skatītāju.

Ap pusnakti redzeslokā jābūt slavenajai Londonas acij, jo tieši ar to saistās īpaši krāšņa un neaizmirstama uguņošana.

Pau Barrena/AFP/SCANPIX

Barselona

Šajā pilsētā gadu miju sagaidīt ieteicams tiem, kam ir laba veselība un izturība, kā arī gribas mazliet siltākus laika apstākļus. Svinības tur sākas jau ap pulksten 21, kad var doties ielās, izbaudīt atmosfēru un ielu mākslinieku priekšnesumus. Gadu miju Barselonā sagaida ar vērienu, svinībām pat dots īpašs nosaukums - Nochevieja. Jautrības «sākums» meklējams pie strūklakas Montujic’s Magic - pie tās pulcējas gan vietējie iedzīvotāji, gan tūristi. Barselona ir slavena arī ar saviem īpaši krāšņajiem salūtiem.

Irina Kalashnikova/Sputnik/SCANPIX

Parīze

Zinātāji apgalvo, ka šajā Eiropas pilsētā gadu mijā pat vispiekasīgākie var atrast sev piemērotu ballīti, jo to spektrs ir ļoti plašs. Turklāt pilsēta ir skaisti rotāta, un pat šīs pilsētas fani tieši gadu mijā Parīzi var ieraudzīt pavisam citā gaismā. Lai gadu mija paliktu īpašā atmiņā, ir vērts doties mazā izbraucienā pa Sēnu.

Michael Son/AP/SCANPIX

Berlīne

Ballīšu pilsētā ir īpaši jautri svinēt gadu miju, un viena no galvenajām šī laika atrakcijām ir tā saucamā svētku jūdze - no Brandenburgas vārtiem līdz Uzvaras kolonnai. Apmēram miljons cilvēku tieši tur sagaida gadu miju, un, protams, tur ir viss, kas nepieciešams jautrām svinībām - uzstājas mākslinieki, tirgotāji pārdod ēdienus un dzērienus. Šis ir viens no lielākajiem publiskajiem gadu mijas pasākumiem Eiropā.

Ap pusnakti sākas uguņošana, bet pēc tam publisku svinību kārie ļautiņi izklīst pa bāriem un klubiem. Tie, kas pēc vētrainas jaunā gada sagaidīšanas vēl jūtas gana mundri, gada pirmajā dienā var pievienoties ikgadējam četrus kilometrus garajam skrējieniem no Brandenburgas vārtiem.

Publicitātes foto

Reikjavīka

Gada pēdējā dienā Reikjavīkā gaišs ir tikai četras stundas, tas vietējos iedzīvotājus īpaši mudina savu apkārtni rotāt ar dažādiem gaismekļiem, tiek kurti arī ugunskuri, un tas Reikjavīku padara gluži vai par pasaku pilsētu. Lai izbaudītu svētku atmosfēru, noteikti jādodas pie publiski kurtiem ugunskuriem - vietējie tic, ka gada pēdējā dienā ugunskuros iespējams sadedzināt visu netīkamo, kas piedzīvots aizvadītajā gadā. Interesanti, ka pilsētas vara nerīko oficiālu uguņošanu, to dara iedzīvotāji. Tiek lēsts, ka gadu mijā ielās iziet aptuveni 200 tūkstoši cilvēku, no kuriem liela daļa svinības turpina bāros un klubos. Daudzi no tiem, kas iztur līdz rītam, «pa taisno» dodas uz karstajiem avotiem atjaunot veselību.