Trešdiena, 8.maijs

redeem Staņislava, Staņislavs, Stefānija

arrow_right_alt Izklaide \ Tūrisms

Uz Stokholmu pie leģendas

STRANDVĒGENAS PROMENĀDE STOKHOLMĀ ir iemīļota pastaigu vieta un ved no ostas puses uz pilsētas centru un ievērojamākajām vietām, karaļa pili ieskaitot. © Anita Daukšte

Viens no labākajiem variantiem atslēgties no ikdienas īsajās brīvdienās ir doties kruīzā ar Tallink prāmi uz Stokholmu. Tieši tik vienkārši. Un iespējams, ka ļoti daudzi to jau ir paveikuši un domā – kāpēc gan vēlreiz uz turieni doties, viss taču ir jau redzēts – ar visu saprotot Stokholmas centru un Muzeju salu. Taču ir vērts labi apsvērt – vai tiešām viss arī visu nozīmē. Gadās arī pa atklājumam, kas sniedz negaidīti pozitīvas emocijas. Piemēram – pirms pieciem gadiem atklātais leģendārās zviedru popgrupas ABBA muzejs.

Nākamgad aprit tieši 45 gadi, kopš zviedru popgrupa ABBA vinnēja Eirovīzijā ar dziesmu Vaterlo, uzsākot gandrīz desmit gadu ilgu slavas gājienu, kas ierakstījis viņu vārdus popmūzikas vēsturē uz mūžīgiem laikiem. Četri mūziķi no Zviedrijas - Agneta Feltskūga, Anni Frīda Lingstade, Bennijs Andersons un Bjorns Ulveuss - 1972. gadā nodibināja mūzikas grupu, kuras dziesmas ir megapopulāras joprojām un ne tikai viņu vienaudžu vai grupas ziedu laikus piedzīvojušo vidū. Pat šā gada paziņojums, ka ABBA četrinieka virtuālie tēli 2019. un 2020. gadā uzsāks pasaules turneju, spēj iejūsmināt fanu pulkus, kuri ar nepacietību gaida šo «atkalapvienošanos», kaut arī virtuālā veidā.

Fiziskā nemirstība, ziniet, ir ļoti smalka lieta, bet muzikālā - tomēr vienkāršāka. Tāpēc ABBA muzejs Stokholmas Muzeju salā ir viens no saprotamiem veidiem, ka uzturēt dzīvu leģendu un dzīvot līdzi tai. Uzreiz jāpaskaidro, ka šim muzejam nav nekā kopīga ar klīšanu pa putekļainu eksponātu pieblīvētām zālēm un garlaicīgu gidu stāstījuma uzklausīšanu. Muzeja apmeklējums ir aktīvs piedzīvojums, kur jābūt gatavam dziedāt, dejot, skatīties un klausīties. Lieliski, ja zināt vārdus ABBA dziesmām - varēsiet iedziedāt tās karaokes kabīnēs un vēlāk, jau mājās, vai ievadot biļetes kodu, noklausīties savu dziedājumu un spēju atdarināt leģendāros mūziķus muzeja mājaslapā internetā. Līdzīgā veidā varēsiet nofilmēt savu video, dejojot ABBA ritmos, nofotografēties grupas dalībnieku tēlos utt. Varēsiet pat sarīkot pats sev virtuālo grupas dalībnieku koncertu uz skatuves - piespiediet podziņu, un mūziķu tēli «atdzīvosies», lai radītu sajūtu, ka esat «īstā» grupas koncertā.

ABBA fenomenu ir vērts apgūt arī kā izcilu mūzikas mārketinga piemēru. Grupas producents Stigs Andersons bija tas, bez kura līdzdalības leģenda nebūtu dzimusi. Faktiski ne tikai grupas dziedātās dziesmas noveda līdz aizkustinājuma asarām un sajūsmas spiedzieniem simtiem miljonu klausītāju. Tas bija arī grupas stāsts - par krāšņajiem tērpiem, par abu pāru romantiskajām attiecībām, par milzīgo darbu un domām, kas bija katra hita pamatā. Protams, ka romantiskās attiecības starp grupas mūziķiem - Agnetu Feltskūgu un Bjornu Ulveusu (viņi bija precēts pāris), Anni Frīdu Lingstadi un Beniju Andersonu - notēlot un sacerēt nav iespējams - tā bija skaista realitāte, un diemžēl arī attiecību pasaku beigas noveda pie grupas iziruma, paliekot dzīvai vienīgi tās leģendai. Mūziķu tālākās solokarjeras veidojās krietni vien lokālākā mērogā. Taču ABBA ir arī dzīve pēc nāves - muzejā arī tai ir atvēlēta vieta - viens no spilgtākajiem un mūsdienās atpazīstamākajiem tās apliecinājumiem ir mūzikls Mamma Mia, kas pēc desmitgades uzvaras gājieniem uz skatuvēm pārvērtās arī nu jau divos Holivudas grāvējos.

KĀ DZĪVI. ABBA muzejā jūs sagaida slavenā zviedru četrinieka dubultnieku figūras. / Anita Daukšte

Visticamāk, ka latviešiem, kas apmeklē ABBA muzeju Stokholmā, iešaujas galvā viena un tā pati doma: kāpēc mums tāda nav?! Mums taču arī ir dzīva leģenda, kam to veltīt, - Raimonds Pauls! Satriecošas melodijas, lieliski izpildītāji, paša dzīves stāsts - uhh, būtu, kur izvērsties! Bet sapņi lai paliek pie sapņiem, lai gan Stokholmas muzeju vēriens un tehnoloģiskās iespējas tiešām būtu iedvesmas vērtas. Bet, kā jau grupa kādreiz dziedāja Money, money, money, jebšu tās trūkums ir tas, kas allaž ir traucēklis lielisku ideju realizācijai.

UZVARAS TĒRPI. Šajos skatuves tērpos ABBA 1974. gadā uzvarēja Eirovīzijā, un no šī gada sākās tās uzvaras gājiens uz pasaules slavu. / Anita Daukšte

Īso brīvdienu prieki Stokholmā, protams, nav jāierobežo tikai ar viena muzeja apmeklējumu. No Vartahamnenas ostas, kur piestāj Tallink kuģi, var ar 76. autobusu (alternatīva - ar kājām būs līdz centram jāiet kādu stundu) nokļūt Stokholmas iepirkšanās ielās - Ziemassvētku piedāvājums vai janvāra atlaižu akcijas jau nav tik tālu vairs. Savukārt pavasarī, ja sanāks doties uz Zviedrijas galvaspilsētu, turpat centrā ir Japānas ķiršu jeb sakuras aleja, kuras ziedēšana liek sajūsmā aizrauties elpai. Rīgas Pārdaugavas alternatīva pagaidām ir Stokholmas sakuras alejas jaunākā māsiņa, kas nesniedz priekšstatu par šo skaistumu pilnībā. Vēl vajag atcerēties to, ka ceļojums pa jūru ar prāmi jau pats par sevi piedzīvojums, kas piedāvā gan lieliskus jūras un krasta ainavas skatus no klāja, kā arī atpūtas un izklaides iespējas uz kuģa klāja, kur katrs var sajusties kā Dancing Queen, kā dzied leģendārā ABBA.

Anita Daukšte

Fakti:

Ceļojums uz Stokholmu, ABBA muzeju:

  • Ar Tallink prāmi Romantika vai Isabelle
  • No Vartahamnenas ostas ar 76. autobusu līdz pieturai Djurgårdsbron (biļetes var nopirkt uz prāmja, ar to pašu autobusu var nokļūt no/uz pilsētas centru)
  • Muzeja adrese: Djurgårdsvägen 68
  • Muzejā nepieņem skaidru naudu, tikai norēķinu kartes!