Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Izklaide \ Tūrisms

TŪRISMS: Ziemassvētku tirdziņu Top5

© Scanpix

ZIEMASSVĒTKU TIRDZIŅU TOPs

MANČESTRA

Ziemassvētku tirdziņu tradīcijas radās un attīstījās Eiropas kontinentālajā daļā, bet, kā parasti, britiem ir savs viedoklis par šo jautājumu. Mančestrā notiekošais piesaista ar vērienu - apmēram 300 tirdzniecības vietu, kas pat tematiski sadalītas - ir vācu, franču, pasaules tirdziņš, kā arī ģimenēm domātais, kurā ir dažādas izklaides jauniem cilvēkiem.

VĪNE

Tiek apgalvots, ka jau 13. gadsimtā Ziemassvētku tirdziņš Vīnē (Wiener Christkindlmarkt) spējis sev piesaistīt apmēram trīs miljonus apmeklētāju katru gadu. Protams, ka tagad šis skaitlis ir daudz ievērojamāks, jo gandrīz pusotra simta kioskos var atrast visu, ko vajag, un arī to, ko nevajag, bet ļoti gribas tieši Adventes laikā.

DRĒZDENE

Tieši Drēzdenē meklējams Vācijā vecākais Adventes laika tirdziņš, kurš lepojas ar 600 gadu dzīvotspēju. Samērā liels - ražotāji no visa reģiona savu produkciju piedāvā apmēram 250 kioskos. Striezelmarkt lepojas arī ar pasaulē lielāko Ziemassvētku arku un izklaides parku bērniem, kurā ir gan karuseļi un dzelzceļš, gan arī leļļu teātris. Tirdziņa nosaukums cēlies no augļu pīrāga nosaukuma (Strüzel), bet šo pašu našķi tur var meklēt, vaicājot pēc Stollen. Noteikti jānogaršo arī Dresden Rahmklecks - svaigi ceptu maizi ar siera pildījumu.

STRASBŪRA

Viens no pasaules klasiķiem Ziemassvētku tirdziņu segmentā - Christkindelsmärik Strasbūrā, zināms arī ar nosaukumu Marché de l’Enfant Jesus. Viens no vecākajiem tirdziņiem Eiropā, zināms, ka jau kopš 1570. gada vietējie iedzīvotāji te demonstrējuši un citiem piedāvājuši dažādus pašdarinātus izstrādājumus. Ļoti vērienīgs - apmēram 300 mājiņu, kas pat sadalītas tematiskajos blokos. Protams, tajā var meklēt ne tikai tradicionālos šī gada laika našķus un rotājumus, bet arī dažādus gastronomiskus kārumus, piemēram, choucroute (marinēti kāposti) un baeckeoffe (īpaši sautēta gaļa).

NIRNBERGA UN MINHENE

Mazajā Bavārijas pilsētiņā Nirnbergā var meklēt vienu no slavenākajiem tirdziņiem pasaulē (Christkindlesmarkt), kura laikā pilsēta pārvēršas par gluži kā pasaku norises vietu, turklāt šajā tirdziņā daudz kas patiešām ir daudz lētāks nekā līdzīgos tirdziņos citviet Eiropā. Ne mazsvarīgi ir tas, ka no Nirnbergas nav tālu Minhene, Bamberga, Rēgensburga, Koburga, Rotenburga, kas braucienu uz, iespējams, pašu slavenāko Ziemassvētku tirdziņu pasaulē var pārvērst par labu ceļojumu. Turklāt šis tirdziņš 24. decembrī strādās līdz pat diviem naktī. Ir leģenda, ka tieši šajā tirdziņā, kas radies 17. gadsimtā, pirmo reizi atkāpušies no kanoniem un sākuši piedāvāt upeņu karstvīnu Heidelbeer Glühwein.