Brīnumu, sajūtu un noslēpumu zeme Indija

© Scanpix/AP

Indija ir kontrastu zeme, kurā katram vajadzētu nokļūt vismaz reizi mūžā. Noslēpumaina un maģiska vieta, kas bagāta ar savām garīgajām tradīcijām un daudzajām svētvietām.

Netipiski, ka ceļotāji uz Indiju tiek aicināti nevis tikai kā uz iespaidīgu apskates objektu, bet uz vietu, kur cilvēks var sakārtot sevi, rast atbildes uz iepriekš neatbildētiem jautājumiem un varbūt pat mainīt savu pasaules redzējumu.

Iespējams, daudziem, esot šajā valstī, rodas vēlēšanās tajā atgriezties vēlreiz. Indiju nevar neiemīlēt, jo tā prot pārsteigt ik uz soļa ar visu, kas spēj aizraut cilvēka prātu un sirdi.

Šiva

Šiva ir senākais cilvēcei zināmais dievs. Šivas vārds nozīmē "labvēlīgais". Šis dievs, iespējams, ir vienīgais, kas visbūtiskāk ietekmējis Indijas subkontinenta mākslu un kultūru. Šajā valstī jūs atradīsiet Šivu visur, un faktiski viņš veido šo valsti, jo mīti un nostāsti par viņa darbiem ir ļoti cieši savijušies ar šīs zemes kultūru un ģeogrāfiju.

Kašmira

Indijas ziemeļu reģions Kašmira, kas, Himalaju ieskauta, tiek uzskatīta par vienu no skaistākajām vietām pasaulē. Mongoļu imperators Jehangirs, ierodoties Kašmirā, sajūsmā apgalvojis: "Ja ir paradīze zemes virsū, tad tā ir šeit, tā ir šeit!" Kašmira – dārgakmens Indijas kartē, daudzšķautnains dimants, kas līdz ar gadalaiku maiņu atklāj jaunus, brīnišķīgus dabas skatus. Kad virs milzīgajām kalnu grēdām paceļas rīta saule, ezeros augošie krāšņie lotosi atver savus ziedus, lai sveiktu jaunu dienu.

Šrinagara

Kašmiras galvaspilsēta ir Šrinagara (1585 m virs jūras līmeņa), kas ir trīs ezeru un Dželumas upes ieskauta. Ne velti tā tiek saukta par Indijas Venēciju. Atšķirībā no Venēcijas šeit it viss – pilis, tempļi, veikali un viesnīcas – peld uz ūdens. Vislabākais pārvietošanās veids pa daudzajiem ezeriem un kanāliem ir šikharas – mazas, vieglas laivas. It īpaši neaizmirstams brauciens ar šikhara laivām ir tieši jūnijā, kad ezeros uzzied krāšņie lotosa ziedi. Šrinagara ir slavena ar saviem peldošajiem tirgiem, laivas mājām, greznajiem mongoļu imperatora dārziem.

Thali

Pamatmaltīte Indijā ir Thali. Ēdiens ir izkārtots uz lielas, apaļas paplātes, kas var būt veidota no banānu lapām, tīra zelta vai sudraba, māla, tērauda vai porcelāna. Uz šīs paplātes tiek salikts – dārzeņu ēdieni, lēcas, jogurts jeb "raita", salāti, rīsi, maize, pikantas mērces, marināde. Thali būtība ir izbaudīt dažādās garšas sajūtas.

Gulmarga

Gulmarga ("ziedošā pļava") ir viens no skaistākajiem kalnu kūrortiem ielejā, kas atrodas 2653 metru augstumā. Šeit ir pasaulē vissaugstāk izvietotais golfa klubs (atvērts vasarā). Ziemā Gulmarga ir galvenais Indijas kalnu slēpošanas kūrorts ar lieliskām trasēm.

Lai atklātu Gulmargas skaistumu, jādodas izbraucienos pa gleznaino ieleju gar ciematiem, rīsa laukiem un orhideju plantācijām, pa aizraujošiem serpentīniem tuvāk sniegotajām virsotnēm.

Šikhara

Šikhara ir viens no koka laivu veidiem, kas sastopamas Dal ezerā un citur – Šrinagaras, Džammu un Kašmiras upēs un ezeros. Šikharas ir dažāda izmēra, un tās izmanto dažādiem mērķiem, arī cilvēku pārvadāšanai. Gan Venēcijas gondolas, gan šikharas ir Kašmiras kultūras simbols. Daudzi šikharas joprojām izmanto zivju zvejai, ūdensaugu vākšanai, transportam ezera dziļajās daļās. Tomēr pārsvarā tās ir pārsegtas ar brezentu un tiek izmantotas tūristu pārvadāšanai.

Šankararačarjas templis

Skaistais Šankararačarjas templis ir viens no populārākajiem hinduisma svētceļojumu galamērķiem, kas atrodas gleznainā vietā Gopadari kalna pakājē – 320 metri virs Šrinagaras pilsētas līmeņa. Savu vārdu tas ieguvis par godu lieliskajam filozofam Šankararačarjam, kas viesojās Kašmirā apmēram pirms desmit gadsimtiem. Templim ir ne tikai svarīga reliģiskā, bet arī arhitektoniskā vērtība, jo tas balstīts uz astoņstūra pamatnes un sastāv no apmēram 100 pakāpieniem. Svētnīcu, kas atrodas tempļa iekšienē, veido apļveida šūnas, un no tās paveras lielisks skats uz ieleju.

Mongoļu imperatora dārzi

Nishat dārzs viens no lielākajiem Mongoļu imperatoru dārziem. Nishat dārzs ir veidots no 7 terasēm, un no tā paveras lielisks skats uz Pir Pandžal kalnu grēdu un Dal ezeru.

Shalimar dārzu veido 4 terases, un to uzskata par mongoļu dārza dizaina pilnību.

Laivas māja jeb houseboat

Galvenais tūristu piesaistītājs Šrinagarā ir "mājas uz ūdens" Dal ezerā. Tās nepeld pa ezeru, bet ir noenkurotas krastā speciālās piestātnēs. 19. gadsimtā tās sāka parādīties Dal ezerā un tuvējos ūdeņos, kad uz Šrinagaru, bēgot no Indijas līdzenumu karstuma, sāka ierasties angļi. Pēc likuma, angļi Kašmirā zemi pirkt nedrīkstēja, tāpēc viņi ierīkoja dzīvesvietas uz ūdens, Dal ezerā veidojot mājas garās laivās.

"Mājas uz ūdens" ir gan vienkāršas baržas, gan īstas pilis. Lielākajai daļai ir dažas koloniālā stilā iekārtotas dzīvojamās istabas ar tualeti, dušu un karstu ūdeni, virtuvi, apkalpotāju.

Tikše klosteris

18 kilometru no Lehas atrodas viens no Ladakhas skaistākajiem klosteriem – Tikše klosteris, kurā joprojām dzīvo ap 100 mūki. Klosteris ir lielisks Ladakhas arhitektūras paraugs, kas bagāts ar daudzām stupām, statujām, sienu gleznojumiem, lielu pīlāru, kurā iegravētas Budas mācības. Klosterī atrodas 15 metrus augstā zelta Budas statuja – "nākotnes Buda".

Svarīgākais