Nākamo dziesmu un deju svētku izmaksas būs apmēram četri miljoni latu

Nākamo Vispārējo latviešu dziesmu un deju svētku izmaksas plānotas aptuveni četru miljonu latu apmērā, informējusi Kultūras ministrija (KM).

Plānots, ka XXV Vispārējie latviešu dziesmu un XV deju svētki notiks no 2013.gada 30.jūnija līdz 7.jūlijam Rīgā vairākās vietās ‒ "Daugavas stadionā", Mežaparka Lielajā estrādē, "Arēnā Rīga", Dailes teātrī, Doma baznīcā, Doma laukumā, Dziesmu svētku parkā, Esplanādē, koncertzālē "Ave Sol", Latvijas Nacionālajā operā, Latvijas Universitātē, Lielajā ģildē, Mazajā ģildē, Rīgas Latviešu biedrības namā, izstāžu zālē "Rīgas Mākslas telpa", Rīgas Svētā Jāņa baznīcā un Vērmanes dārzā.

Savukārt dziesmu un deju svētku budžetu plānots apstiprināt 4 004 929 latu apmērā, no tiem Kultūras ministrijai paredzēti 3,65 miljoni, Iekšlietu ministrijai ‒ 88 742, Veselības ministrijai ‒ 72 439, Latvijas Televīzijai ‒ 152 008 un Latvijas Radio ‒ 40 199 latu apmērā.

To paredz KM rīkojuma projekts, kas ceturtdien pieteikts Valsts sekretāru sanāksmē, līdz ar to drīzumā par to būs jālemj valdībai.

2013.gada dziesmu un deju svētku pasākumu māksliniecisko koncepciju izvērtēšanu un citus padomes kompetencē esošus uzdevumus izskatīs Dziesmu un deju svētku padome. Plānots, ka padome darbu sāks jau šā gada oktobrī. Savukārt Vispārējo latviešu dziesmu un deju svētku rīcības komiteja darbu sāks 2012.gada otrajā ceturksnī.

KM arī norādījusi, ka no nākamā gada būtu jāapstiprina par svētku rīkošanu atbildīgās iestādes ‒ Kultūrizglītības un nemateriālā mantojuma centra ‒ kapacitāte, palielinot darbinieku skaitu par sešām štata vietām, kā arī jāpiesaista papildu darbinieki atsevišķu uzdevumu īstenošanai.

Jau pērn un šogad ir sākta svētku pasākumu mākslinieciskās koncepcijas izstrāde ‒ izsludināti koncepciju konkursi, noteikti mākslinieciskie vadītāji, izstrādāts pasākumu repertuārs.

Svētku koprepertuāra apguvi jau sākuši apmēram 394 kori jeb 18 464 dziedātāji, 544 tautas deju kolektīvi jeb 13 700 dejotāju, 55 pūtēju orķestri jeb 1100 dalībnieku. Pārējie kolektīvi – potenciālie svētku dalībnieki ‒ gatavo individuālās programmas saskaņā ar mākslinieciskajām koncepcijām.

Repertuāra apguvi Latvijas novados metodiski vada valsts finansēti 64 virsvadītāji un virsdiriģenti.

Izklaide

Šogad 30 gadu jubileju atzīmē grupa “Pienvedēja piedzīvojumi” – latvju rokmūzikas fenomens, trīs puiši no Sabiles, kuri visas trīs šīs desmitgades muzicējuši nemainīgā sastāvā un būtībā pirmie spējuši kā alternatīvās skatuves pārstāvji tikt radiostaciju rotācijās un TV apritē.

Svarīgākais