Brīvdabas muzejs paaugstinājis ieejas maksu

Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā kopš 1.maija ir mainīta ieejas maksa – vasaras sezonā līdz 31.oktobrim ieejas biļete vienam pieaugušajam maksās 2,50 latu, otrdien žurnālistus informēja muzeja pārstāve Iveta Ārgale.

Iepriekš ziemas sezonā ieejas biļete pieaugušajiem maksāja latu, bet vasaras sezonā – divus latus.

Joprojām būs pieejamas atlaides skolēniem, studentiem, pensionāriem, I un II grupas invalīdiem.

Jaunums ir ģimenes biļete, kas maksā piecus latus un paredzēta diviem pieaugušajiem un diviem līdz četriem bērniem vai daudzbērnu ģimenēm. Ieviesta arī Muzeja drauga karte par trīs latiem, kas derīga divus gadus un paredz atlaides ieejas biļetēm, vienu ekskursiju bez maksas īpaši izziņotā laikā, divu pasākumu apmeklējumu bez maksas (izņemot gadatirgu jūnijā) un bezmaksas dalību izstādes autora vadītā ekskursijā īpaši izziņotā termiņā.

Izveidota arī vakara biļete, kas atļauj gribētājiem katru vakaru pēc muzeja darba laika uzturēties muzeja teritorijā, informēja muzeja direktores vietniece Una Sedleniece.

Ārgale paskaidroja, senajām ēkām nepieciešams remonts, tādēļ, apmeklējot muzeju, tiek ziedots vēsturei.

Brīvdabas muzejā tradicionālā Lietišķās mākslas gadatirgus ietvaros jūnija sākumā tiks grebta Baltijā lielākā koka karote. Plānots izgrebt divas koka karotes no liepu koka, kuru garums būs mazliet vairāk nekā divi un divarpus metri, pastāstīja amatnieks Ainārs Vanags. Savukārt Ginesa rekordam būtu jāizgrebj 12 metru gara koka karote, kas ir muzeja tālākais mērķis.

Patlaban dalībai gadatirgū 4.–5.jūnijā jau pieteikušies apmēram 700 amatnieki. Apmeklētāju skaits solās pārsniegt iepriekšējo gadu, kad gadatirgu apmeklēja 28 tūkstoši iedzīvotāju, minēja Ārgale.

Jaunums būs Mūsdienu amatniecības gadatirgus 27.augustā, kur varēs iegādāties mūsdienu amatnieku veikumus – pašlaik aktuālus un modernus darinājumus. Tiem, kas apmeklēs Lietišķās mākslas gadatirgu, saglabājot un uzrādot pasākuma biļeti, būs iespēja saņemt viena lata atlaidi.

Darbību muzejā sācis arī autovilcieniņš "30 minūtēs apkārt Latvijai". Apmeklētāji varēs izkāpt viņiem interesējošos objektos un vēlāk turpināt ceļu. Vienā no tiem būs iespēja izbaudīt tradicionālu latviešu pirti ar sertificēta pirtnieka dalību.

Vēl kāds jaunums ir Jāņu ielīgošanas pasākumi četru dienu garumā – no 19.jūnija līdz Jāņu dienas rītam. Tiks piedāvāts iepazīt katra novada tradīcijas, būs Gardēžu, Amatu, Sentēvu tradīciju, Rotāšanās un Zāļu diena. Tiks gatavoti ēdieni, baudīts alus, kurināta jāņuguns, iets rotaļās, pļauta zāle, siets siers, pīti vainagi un zīlēts, kā arī pavadīta un sagaidīta saule ar dziesmām un dejām. Pasākums noslēgsies ar Zāļu vakara balli.

Brīvprātīgā gada ietvaros muzejs aicina pensionārus vienu līdz divas reizes nedēļā atgriezties senatnē un palīdzēt māju saimniekiem to uzturēšanā, piemēram, pieskatīt muzeja mājas vai izravēt kādu dobi.

Plānoti arī dažādi ierasti pasākumi, piemēram, Kalēju dienas, Seno amatu diena un novadu dienas, kā arī izstādes – jau atklātā "Piens traukos", "Novadu izstāde" un "Metāls un rotas".

Brīvdabas muzejā izvietotas latviešu zemnieku, amatnieku un zvejnieku sētas, ar pastāvīgu ekspozīciju – sadzīves un darba priekšmeti, interjera iekārtojumu, kas raksturo konkrēto laika posmu, novadu un mājas saimnieka nodarbošanos.

Izklaide

Grupa “Nielslens Lielsliens” – īpatnēja apvienība ar neizrunājamu nosaukumu un vēl dīvaināku tās izpildīto mūziku. Skaidrs, ka šādai apvienībai nekas nevar būt vienkārši, tāpēc arī jaunais albums tiek izdots nevis to pa roku galam iemetot straumēšanas servisos, bet piedāvājot to klausītājiem mazliet piemirstajā audiokasetes formātā.

Svarīgākais