Cēsīs un Āraišos notiks Livonijas svētki

Rīt Cēsīs un Āraišos ar dažādiem pasākumiem norisināsies ikgadējie Livonijas svētki.

Svētku programma šogad ir tematiski sadalīta divās daļās, piemeklējot katrai norisei atbilstošāko norises vietu – Cēsu pils kļūs par oāzi viduslaiku mākslai, aktieru meistarībai, mūzikai un bruņniecības izklaidēm sestdien, un Āraišu vēsturiskais centrs atskanēs dūdu, kara bungu un bruņotu vīru balsīs, viduslaiku kara mākslas lietpratējiem no visas Baltijas tiekoties pirmajā autentiskajā cietokšņa ieņemšanas kaujā svētdien, 22. maijā. Āraišu ezerpils vārtus vērs dzīvās vēstures kopām, senais ciemats un tā apkārtne atdzīvosies senlaiku amatnieku, tirgotāju un zemnieku ritmā.

Cēsu pils dienas galvenā svētku tematika – sieviete viduslaikos. Tai gatavojoties, jau kopš februāra sākuma Livonijas dziesminieki gatavojas „Livonijas mīlas dziesmu” konkursam, kura noslēgumā dziesminieku sniegumu vēros, klausīsies un vērtēs svētku apmeklētāji.

Šajā dienā ikkatram būs iespēja iesaistīties dažādās vēsturiskās aktivitātēs: sekot līdzi maizes cepšanas norisei autentiskā viduslaiku maizes krāsnī, piedalīties viduslaiku kulinārijas meistarklasēs, vērot un izzināt vešerienes amata prasmes, meistara vadībā izgatavot Sv. Katrīnas, Jaunavas Marijas un citu svēto aizbildņu amuletus – tā saucamās svētceļnieku zīmes, noklausīties interaktīvu stāstījumu par sievietes skaistumu un tā kopšanu viduslaikos, uzzināt jaunākās viduslaiku modes tendences, kā arī nosūtīt mīlestības vēstules no 14.gadsimta.

Visas dienas garumā pils dārzā norisināsies divkaujas to Livonijas karotāju starpā, kuri pretendēs uz Āraišu kaujas karavadoņa vietu. Vizuāli krāšņas un īpaši dinamiskas būs nu jau par neatņemamu svētku tradīciju kļuvušās kaujas uz pils tilta. Savukārt lokšaušanas un kaujas spēļu sacensībās piedalīties varēs visi Livonijas ļaudis un viesi, sola organizatori.

Izklaide

Kultūrvietā “Hanzas perons” pagājušās nedēļas nogalē norisinājās “Austras balvas 2024” pasniegšanas ceremonija, kas beidzās ar nelielu (daudziem pat lielu) pārsteigumu – par prestižās balvas ieguvējiem kļuva jau daudzus gadus nepastāvošā grupa “kuba”, kura šovasar izdeva pirms diviem gadu desmitiem radītus ierakstus. Kā tā? Pavērsim priekškaru.

Svarīgākais