Sāksies Cēsu Mākslas festivāls

Piektdien, 23. jūlijā sāksies viens no vērienīgākajiem vasaras mākslas notikumiem – Cēsu Mākslas festivāls. Kā katru gadu tajā būs iespēja baudīt daudzveidīgu un kvalitatīvu mākslas, mūzikas, kino un teātra programmu. Festivāls Cēsīs norisināsies trīs nedēļas – līdz 15. augustam.

"Mākslas festivāls Cēsīs notiek ceturto gadu. Domāju, ka nu jau Cēsīm ir tiesības to saukt par tradicionālu. Pat ekonomiskās krīzes apstākļos ir izdevies festivālam piesaistīt finansējumu gan no valsts, gan stabilām biznesa kompānijām un izveidot programmu, kas nav blāvāka kā iepriekšējos gados. Gribētu apgalvot, ka šogad tā ir pat krāšņāka, turklāt jau īsteni starptautiska," pasākumam veltītajā preses konferencē stāstīja festivāla direktors Juris Žagars.

Festivāls tradicionāli sāksies ar laikmetīgās mākslas izstādes atklāšanu Cēsu Alus brūzī 23. jūlijā pulksten 18. Šogad tajā būs pārstāvēti visu trīs Baltijas valstu mākslinieki, tādējādi atspoguļojot Baltijas aktuālās mākslas tendences. Latvijas ekspozīcijas kuratore Daiga Rudzāte sacīja: "Kā jau katru gadu izstādes vieta būs Cēsu Alus brūzis. Prieks, ka šogad esam paplašinājuši telpas un izstāde būs lielāka. Izstādes Take Care tēma ir mākslas un skatītāja attiecības. Tā mēģinās izzināt, kā māksla ietekmē cilvēka domāšanu. Un pat, ja pirmajā mirklī šķiet, ka neietekmē, kādas neredzamas pēdas cilvēka apziņā tā tomēr atstāj." Turpinot izstādē izvirzīto tēmu loku, 24. jūlijā visas dienas garumā notiks starptautiska starpnozaru konference The Care to Create jeb Rūpes radīt, kurā aicināti piedalīties Baltijas, Skandināvijas, Krievijas un Francijas laikmetīgās mākslas un akadēmiskās mūzikas jomu profesionāļi. Konferences mērķis ir sadarbības tīklu veidošana un stiprināšana starp dinamiskām laikmetīgās mākslas, mūzikas un to teoriju organizācijām.

Trīs nedēļu laikā festivāla apmeklētājiem būs pieejams interesants piedāvājums. Mūzikas programmā iekļauti koncerti, kuros uzstāsies gan starptautisku atzinību guvušie kori – Valsts akadēmiskais koris Latvija un Latvijas Radio koris, gan orķestris Sinfonietta Riga, Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris un Vidzemes kamerorķestris, kā arī tiks piedāvāti komponistu Kristapa Pētersona, Līgas Celmas un Santas Ratnieces jaundarbi. Apjomīgajā kino piedāvājumā būs Japānas mūsdienu un klasiskā kino filmu programma un režisora Daiņa Kļavas filmas Dubļi pirmizrāde, kā arī Ginta Grūbes un Dāvja Sīmaņa jaunā filma Pasaules skaņa. Teātra mīļotājiem būs iespēja baudīt spēcīgo Jaunā Rīgas teātra izrādi Vectēvs neierastā vidē – Cēsu dzelzceļa stacijas noliktavās.

Viena no festivāla lielākajām intrigām šogad ir elektroakustiskā pastaiga mežā Pasaka par Kurbadu, kas tiks piedāvāta 24. jūlijā pulksten 19, 21 un 23. Latvijas Radio kora grupas mākslinieciskais vadītājs Kaspars Putniņš kopā ar režisori Zani Kreicbergu un diviem komponistiem – Līgu Celmu un Kristapu Pētersonu – sagatavojuši humoristisku un pat ironisku pasakas interpretāciju, kurā visas lomas, ieskaitot suņus un vanagus, spēlēs Latvijas Radio kora grupas dziedātāji. Festivāla direktors Juris Žagars atzina, ka "pat festivāla organizētāji joprojām ir neziņā par galarezultātu. Tomēr, neskatoties uz to, biļetes uz pasākumu jau gandrīz ir izpirktas".

Izklaide

Kultūrvietā “Hanzas perons” pagājušās nedēļas nogalē norisinājās “Austras balvas 2024” pasniegšanas ceremonija, kas beidzās ar nelielu (daudziem pat lielu) pārsteigumu – par prestižās balvas ieguvējiem kļuva jau daudzus gadus nepastāvošā grupa “kuba”, kura šovasar izdeva pirms diviem gadu desmitiem radītus ierakstus. Kā tā? Pavērsim priekškaru.

Svarīgākais