Zagrebas operas režisors: latviešiem ir pamats lepoties ar savu operu

Latvijas iedzīvotājiem ir pamats lepoties ar savu operu, jo tā ir kvalitātes zīmols visā Eiropā, trešdien žurnālistiem sacīja Pētera Čaikovska operas "Mazepa" režisors no Zagrebas operas Ozrens Prohičs.

"Priecājos būt šeit, Rīgā, jo jums ir divi kultūras dzīves zīmoli, kas ir atpazīstami visā Eiropā – Alvis Hermanis un viņa Jaunais Rīgas teātris un Latvijas Nacionālā opera ar direktoru Andreju Žagaru. Par tiem jūs varat būt lepni," teica Prohičs.

Viņa režisētā Čaikovska "Mazepa", kam 28.janvārī paredzēta pirmizrāde Latvijas Nacionālajā operā (LNO), skatuves dzīvi sāka 2010.gadā Horvātijas Nacionālajā teātrī Zagrebā.

LNO vēsturē šī Čaikovska pēc skaita septītā opera uzskatāma par retumu, jo iepriekš "Mazepa" operā iestudēta vien divas reizes – pagājušā gadsimta 30. un 50.gados.

Žagars Zagrebā tapušo iestudējumu, kura centrā ir Ukrainas kazaku vadonis Ivans Mazepa, raksturoja kā "svaigu, aktuālu un uzrunājošu", kas tapis laikmetīgā teātra valodā. Operas sieviešu tēli vizuāli nepārprotami atgādina Ukrainas ekspremjeri Jūliju Timošenko, ko tērpu māksliniece Petra Dančeviča raksturoja kā ikonogrāfisku elementu, slāvu tradicionālās un mūsdienu kultūras saplūsmes simbolu.

"Mazepas" galveno lomu izpildītāji neslēpa, ka muzikālais materiāls ir sarežģīts un prasa lielu vokālo meistarību. Vairāki solisti pat šā iemesla dēļ no piedāvātās lomas atteikušies.

Solistu vidū būs gan ārzemju izpildītāji, gan LNO štata solisti. Mazepas lomu atveidos Edems Umerovs vai Ivans Ponomarenko, Julianna Bavarska vai Aira Rūrāne dziedās Marijas lomu, Krišjānis Norvelis vai Ramazs Čikviladze – Kočubeju, Mihails Makarovs vai Aleksejs Kosarevs – Andreju.

Uz jautājumu, kādēļ galvenajās lomās, līdzīgi kā nesenajā Riharda Vāgnera "Dievu mijkrēslī", ir tik daudz viessolistu, Žagars aģentūrai BNS atbildēja: "Ja repertuāru balsta tikai uz savējiem, tad daudz ko nevarētu iestudēt." Vienlaikus viņš noliedza, ka operā solistu ziņā būtu ieilgusi krīze un viņš būtu neapmierināts ar LNO štata solistu sniegumu.

"Mums ir lieliski solisti," sacīja Žagars, tomēr piebilda, ka LNO kā repertuāra teātrim jāspēj nodrošināt divus sastāvus, turklāt repertuārā jābūt pārstāvētiem dažādiem laikmetiem, tādēļ ar vietējo solistu štatu vienkārši ir par maz.

"[Viessolisti] arī rada labu iekšējo konkurenci," piebilda LNO vadītājs.

"Mazepa" tiks iekļauts arī šīs vasaras Rīgas Operas festivāla repertuārā.

Jau vēstīts, ka 28.janvārī Latvijas Nacionālajā operā notiks Pētera Čaikovska operas "Mazepa" pirmizrāde ar Modestu Pitrenu pie diriģenta pults. Izrāde top sadarbībā ar Horvātijas Nacionālo teātri Zagrebā. To iestudē viens no vadošajiem horvātu teātra un operas režisoriem Ozrens Prohičs, scenogrāfiju veidojis Branko Lepens kopā ar režisoru, bet kostīmu māksliniece ir Petra Dančeviča.

Izklaide

Pie klausītājiem aizceļojis “Latvijas romantisko huligānu, dzīvesprieka un pozitīvo emociju vairotāju” (tā viņus piesaka šīs grupas PR komanda) “Crazy Dolls” jaunākais veikums -  dziesma “Koferi”.

Svarīgākais