Alvis Hermanis: izrāde "Kapusvētki" ir atbilde katoļu tumsonībai

"Mēs neturpināsim mītu, ka kapusvētki ir kristiešu pasākums. Šobrīd, kad katoļu baznīca nonākusi lielās finansiālās grūtībās, viņi sāk uzvesties agresīvi un histēriski. Par to varējām pārliecināties arī Jāņa Pujata runā, kurā viņš vērsās pret cilvēkiem, kas piekopj meditāciju un jogu. Tumsonība un agresivitāte ir saglabājusies ne tikai katoļu, bet kristiešu baznīcā vispār. Ja ļautu vaļu, viņi droši vien labprāt sadedzinātu pāris raganas tautai par prieku," Jaunā Rīgas teātra (JRT) jaunās sezonas preses konferencē sacīja teātra mākslinieciskais vadītājs, režisors Alvis Hermanis.

Viņa režisētā izrāde Kapusvētki, kas pievēršas šā lokālā fenomena tradīcijām, pasaules pirmizrādi piedzīvoja Vīnē, Wiener Festwochen festivālā. Jaunās sezonas sākumā, 28. augustā, gaidāma pirmizrāde arī pašu mājās.

Alvim Hermanim Kapusvētki pagaidām būs pēdējais latviešu projekts: "Kapusvētki būs noslēdzošā izrāde pagājušās sezonas triptiham, iekļaujot izrādes Melnais piens un Ziedonis un Visums, kā arī noslēdzošā manai interesei par latviešu fenomenu. Kādu laiku man šajā tēmā vairs nebūs, ko teikt, tāpēc metīšu mieru. Skaidrs, ka latvieši ir izredzēta tauta, bet ne tik lielā mērā," jokoja režisors. Viņš šosezon skatītājiem piedāvās Ivana Gončarova darba Oblomovs iestudējumu. Pretēji klišejiskajai interpretācijai, kurā Oblomovs tiek padarīts par slinkuma simbolu (līdzīgi Sūnu ciemam, tikai krievu versijā), šoreiz stāsts drīzāk risināts kā poētiska un filozofiska līdzība par dzīves smalkumu.

Režisore Māra Ķimele trešo reizi mūžā iestudēs Viljama Šekspīra klasiku Otello. "Nevaru garantēt izrādes panākumus, taču garantēju nopietnu pieeju darbam, atbildīgu aktieru darbu un interesantus meklējumus profesionālā ziņā," teica režisore. Pirmizrāde gaidāma 15. oktobrī. Māra Ķimele patlaban gatavo vēl vienu iestudējumu: "Tas vēl karājas gaisā. Gribētos iestudēt Dostojevski. Iespējams, tā būs izrāde Mazajā zālē."

Latviešu tēmas turpināšana šosezon uzticēta režisorei Ilzei Olingerei, kura kopā ar aktieriem veidos etīžu izrādi, balstītu uz latviešu rakstnieku tekstiem – Latviešu rakstnieku stāsti. Otra režisores izrāde – Deli Deja (krievu dramaturgs Ivans Viripajevs) – top sadarbībā ar laikmetīgās dejas meistari Olgu Žitluhinu.

Kā ierasts, vienu izrādi sezonā iestudēs arī aktieris un režisors Varis Pinķis. Šoreiz par iedvesmas avotu ņemts Hulio Kortasara garstāsts Vajātājs. Savukārt JRT aktieru kolektīvs veido iestudējumu pēc Maikla Freina lugas Kopenhāgena motīviem. "Tas ir aktieru patstāvīgais darbs. Tikai, ja būs nepieciešams, viņiem vēlāk piepulcēsies kāds no teātra režisoriem," uzsvēra Alvis Hermanis.

Vakar sākusies biļešu iepriekšpārdošana uz jaunās sezonas izrādēm, pie kases pulcējot rindu jau kopš sešiem rītā. Jaunais teātra atbalsta partneris Latvijas Mobilas telefons (LMT) tālab ieviesis īpašu privilēģiju – LMT klientiem (dzimšanas dienu gaviļniekiem) būs garantēta iespēja rezervēt biļetes uz jebkuru jubilejas mēneša izrādi.

Jaunajā sezonā skatītājiem tiks piedāvāta nebijusi iespēja – bērnistaba, kurā teātra apmeklētāju atvases izrādes laikā pieskatīs profesionālas audzinātājas no bērnudārza BeBe. Biļetes cena – 3,63 lati.

JRT mārketinga daļas vadītāja Andra Rutkēviča informēja, ka karstajā laikā netiks pārdotas biļetes uz vietām pēdējās rindās Lielajā zālē. "Tā kā zālē nedarbojas ventilācija, mēs nevēlamies skatītājus pakļaut bezgaisa mocībām. Vēlamies, lai skatītāji varētu izbaudīt izrādi," viņa teica. "Jā, esam vienīgais Latvijas teātris, kurā nav veikts remonts. Tās ir sekas tam, ka nekad neesam identificējušies ar politiskajām partijām un nekādus koncertus viņiem neesam taisījuši. Esam apolitisks teātris, tāpēc – bez remonta," kritiski piebilda Alvis Hermanis.

Izklaide

Grupa “Nielslens Lielsliens” – īpatnēja apvienība ar neizrunājamu nosaukumu un vēl dīvaināku tās izpildīto mūziku. Skaidrs, ka šādai apvienībai nekas nevar būt vienkārši, tāpēc arī jaunais albums tiek izdots nevis to pa roku galam iemetot straumēšanas servisos, bet piedāvājot to klausītājiem mazliet piemirstajā audiokasetes formātā.

Svarīgākais