Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt P.S.Kultūra \ Teātris

TEĀTRA JAUNUMI: "Zelta zirga" panākumi un bērnu žūrija

PANĀKUMI. Latvijas Leļļu teātra izrāde Zelta zirgs turpina gūt panākumus Polijas teātra festivālos. Lomžas festivāla Grand prix nupat pievienojusies balva par labāko scenogrāfiju Toruņas festivālā Spotkania © Publicitātes foto

Latvijas teātra pasaulē šonedēļ ir divas ievērības cienīgas ziņas, kas skar bērnu un jauniešu izrāžu tematiku. Sāksim ar starptautisku vēsti par to, ka Latvijas Leļļu teātra (LLT) iestudējums Zelta zirgs 25. Starptautiskajā leļļu teātru festivālā Spotkania Polijas pilsētā Toruņā saņēmis balvu par labāko scenogrāfiju.

Kā informē LLT, festivālā tikuši piešķirti vairāki apbalvojumi. Grand prix saņēmis Theater des Lachens (Frankfurte) par izrādi Dons Kihots. Atzinīgi novērtēts arī Grodņas, Slupskas, Belostokas, Lomžas un Poznaņas leļļu teātru sniegums.

Laikā no 12. līdz 20. oktobrim 25. Starptautiskais leļļu teātru festivāls Spotkania pulcēja aptuveni 20 teātra trupu. Deviņās festivāla dienās tika demonstrēti iestudējumi gan mazajiem skatītājiem, gan jauniešiem un pieaugušajiem. Festivāls Spotkania notiek jau 25 gadus, tā organizators ir Baj Pomorski leļļu teātris, kas Toruņā darbojas kopš 1945. gada. Līdzīgi kā Latvijas Leļļu teātris, laika gaitā Toruņas leļļu teātris sācis veidot repertuāru ne tikai mazuļiem, bet arī jauniešiem un pieaugušajiem, kā arī regulāri organizē festivālus Spotkania un One-man Theatre Shows.

Izrāde Zelta zirgs, kas nominēta Spēlmaņu nakts 2017/2018 balvai kategorijā Gada lielās formas izrāde, ir viens no pēdējo gadu nozīmīgākajiem Latvijas Leļļu teātra projektiem. Izrādi iestudējis Nīderlandē mītošais brazīļu izcelsmes režisors, horeogrāfs un leļļu mākslinieks Duda Paiva. Viņa veidotā versija par Raiņa tik labi zināmo darbu gan latviešu skatītājiem, gan arī pašiem izrādes dalībniekiem un veidotājiem ir iespēja iepazīt aktuālākās starptautiska līmeņa leļļu teātra tendences, kā arī palūkoties uz Raiņa lugu no jauna. Iestudējuma radošajā komandā darbojies arī dramaturgs Matīss Gricmanis, scenogrāfs Andris Eglītis, kostīmu māksliniece Vita Radziņa, komponists Rihards Zaļupe, gaismu māksliniece Jūlija Bondarenko un režisora asistents Pāvels Struminskis. Izrādē lomās redzami Anrijs Sirmais, Aleksandrs Jonovs, Druvis Anusāns, Baiba Vanaga un Lienīte Osipova.

Ar festivālu Polijā Zelta zirga starptautiskie plāni šogad vēl nebeidzas. Plānots, ka tas dosies uz Rumāniju, kur no 20. līdz 28. novembrim notiks 14. Starptautiskais laikmetīgā leļļu teātra festivāls ImPuls. Režisora Dudas Paivas iestudētā interpretācija par Raiņa lugu šogad jau plūkusi laurus Lomžas (Polija) starptautiskajā teātru festivālā Valise, saņemot Grand prix. Rīgā savukārt redzēt Zelta zirgu tuvākā iespēja ir 1. novembrī un 6. decembrī.

Plānots, ka Zelta zirga Rīgas izrādes vērtēs vēl kāda žūrija, proti, darbu ir sākusi Spēlmaņu nakts ietvaros izveidotā Bērnu un jauniešu žūrija. Tai līdz 15. novembrim jāskatās un jāvērtē aizvadītās teātra sezonas bērnu un jauniešu auditorijai radītās izrādes, lai 23. novembrī pasniegtu savas simpātiju balvas katrā no kategorijām.

Spēlmaņu nakts rīkotāji šogad pieņēmuši viedu lēmumu atdalīt bērnu izrādes no jauniešu izrādēm - abās kategorijās ir vairāki nominanti, bet kopumā to ir trīspadsmit. Bērnu un jauniešu žūrijā piedalās deviņi bērni un jaunieši vecumā no deviņiem līdz 17 gadiem no Rīgas, Upesciema, Ķekavas un Ikšķiles: Rīgas Doma kora skolas, privātās izglītības iestādes Gaismas tilts 97, Rīgas Teikas vidusskolas, Āgenskalna Valsts ģimnāzijas, Rīgas Kultūru vidusskolas, Rīgas 84. vidusskolas, Ikšķiles vidusskolas, Jūrmalas Alternatīvās skolas un Rīgas 6. vidusskolas. Žūrija jau tikusies ar Spēlmaņu nakts 2017/2018 žūrijas pārstāvi - teātra kritiķi Andru Rutkēviču, lai uzzinātu, kā profesionāli teātra kritiķi vērtē izrādes. Pēc tikšanās žūrija vienojās par saviem vērtēšanas kritērijiem, kā arī skatītāju balsojuma principu. Ņemiet vērā - katrā izrādē, kuru žūrija apmeklēs, arī pārējie skatītāji tiks aicināti izteikt savu viedokli par izrādi, aizpildot speciāli sagatavotu anketu. Bērnu un jauniešu žūrija šogad darbojas jau piekto reizi, un jaunajiem skatītājiem par redzēto nereti ir savs viedoklis, kas atšķiras no pieaugušo spriedumiem par to, kas ir laba bērnu vai jauniešu izrāde.