Klasikas varā. Jaunās sezonas plāni

Latvijas Nacionālais teātris jauno sezonu sāks 23. septembrī ar vērienīgu muzikālu iestudējumu Leo. Pēdējā bohēma, komponista Raimonda Paula, dzejnieces Liānas Langas, rakstnieces Ingas Ābeles, režisoru Edmunda Freiberga un Ināras Sluckas kopdarbu.

Tas būs stāsts par latviešu gleznotāju Leo Kokli, viņa mākslu, sievietēm un pagājušā gadsimta otrās puses bohēmu. Leģendārā mākslinieka lomā iejutīsies Mārtiņš Egliens un Ainārs Ančevskis. Jau pēc divām dienām, 25. oktobrī, Aktieru zālē skatītāju vērtējumam tiks nodota Ulda Anžes monoizrāde – krievu ģēnija Fjodora Dostojevska Ārprātīgā piezīmes iestudēs viesrežisors no Valmieras teātra Felikss Deičs.

Ļoti intriģējoša ir pirmā oktobra pirmizrāde. Gētes Faustu Jaunajā zālē veidos veiksmīgais radošais tandēms – režisors Viesturs Meikšāns un scenogrāfs Reinis Suhanovs, kas līdz šim kopā strādājuši Valmieras teātrī. Titullomā redzēsim Ivaru Pugu, bet Mefistofeļa loma uzticēta Ivaram Kļavinskim. Lielajā zālē oktobrī pirmizrādi piedzīvos atzītās Latgales dramaturģes Danskovītes (ar šādu pseidonīmu savas lugas, kas arī izdotas atsevišķā krājumā, paraksta Baltinavas vidusskolas latviešu valodas un literatūras skolotāja Anita Ločmele) darba iestudējums ar nosaukumu Latgola.lv. Tas vēstīs par Ontonu (Uldis Dumpis) un Anni (Dace Bonāte), kā arī viņu kaimiņiem Pīteri (Voldemārs Šoriņš) un Mari (Indra Burkovska). Tiek solīts, ka izrāde liks skatītājiem saprast, kur atrodama latviešu izdzīvošanas recepte. Izrādei dziesmu tekstu rakstīs Jānis Peters, mūziku komponēs Valdis Zilvers.

Sezonas pirmajā pusē Nacionālajā teātrī gaidāms vēl viens intriģējošs notikums, un tas saistīts gan ar literārā materiāla, gan aktieru izvēli. Proti, viesrežisors no Dailes teātra Mihails Gruzdovs iestudēs Ļeva Tolstoja Annu Kareņinu ar dzīvesbiedri, beidzamā laikā sevi režisores arodā pozicionējošo Indru Rogu titullomā. Bet viņa nebūs vienīgā režisore uz skatuves – pēc veiksmīgās atgriešanās aktiera ampluā Knurova lomā Indras Rogas izrādē Līgava bez pūra vēlreiz šo soli spers Edmunds Freibergs, atveidojot Kareņinu.

Izklaide

Ar koncertu kultūras norišu vietā “M/Darbnīca” šo trešdien, 2. oktobrī, tiks atklāta džeza dziedātājas Santas Šilleres koncerttūre “Other Ways”. Latvijas koncerta īpašais viesis – saksofonists Toms Rudzinskis.