Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt P.S.Kultūra \ Teātris

Sākas teātra festivāls "Homo Novus"

FESTIVĀLA HOMO NOVUS īpašais notikums – Rīgā pirmo reizi viesosies slavenā Berlīnes teātra Schaubühne am Lehniner Platz trupa ar izrādi Līdzjūtība, galvenajā lomā aktrise Ursina Lardi © Gianmarco BRESADOLA

Piektdien, 1. septembrī, sāksies 13. Starptautiskais jaunā teātra festivāls Homo Novus. «Festivāla programmu veido mākslinieki, kuriem rūp pasaule un mākslas autonomija, bet tās caurviju motīvs ir balss, valoda un uztvere,» uzsver festivāla mākslinieciskā vadītāja Gundega Laiviņa.

Līdz 9. septembrim notiekošais jaunā teātra festivāls Homo Novus turpinās iepriekšējās 12 reizēs iesākto - iepazīstināt ar skatuves mākslas formu un tematu daudzveidību, aicinot sajust un piedzīvot, cik laikmetīgais teātris var būt dzīva, īpašas enerģijas un spēka pilna mākslas forma ar milzu potenciālu. Šogad sarūpēta līdz šim vērienīgākā programma festivāla vēsturē - sešas latviešu mākslinieku un starptautisku komandu pirmizrādes, pieci īpaši Rīgai lokalizēti mākslas darbi ar vietējo dalībnieku iesaisti, kā arī viesizrāžu programma, kuras centrā ir divi ietekmīgi Eiropas teātra un dejas mākslinieki - šveicietis Milo Rau un itālis Alesandro Šaroni.

Pašmāju mākslinieki Krista un Reinis Dzudzilo pirmo reizi patstāvīgi veido «pilnmetrāžas» izrādi, organizētāji prognozē, ka tā varētu kļūt par vienu no spožākajiem notikumiem vizuālā teātra jomā šosezon. Niansētu vizuālā teātra piedzīvojumu sola arī māksliniece Kate Krolle, savukārt Krista Burāne turpinās savus pētījumus, lai saprastu, vai robeža latviešu un krievu kopienu starpā tiešām ir necaursitama vai tā ir tikai politiķu un mediju uzbūvēta fikcija. Ar koncertu, kura mērķauditorija ir augi, festivālā piedalīsies Toms Treinis un Mārtiņš Zariņš, un šis ir viņu pirmais darbs profesionālu režisoru statusā. Interesanta solās būt tamilu mākslinieka Ahilana Ratnamohana un dramaturga Matīsa Gricmaņa sadarbībā tapusī Valodas triloģija, kas pētīs latviešu valodas un identitātes īpatnības. Horeogrāfe Kristīne Brīniņa atgriežas festivālā ar dejas izrādes un instalācijas hibrīdu, lai reflektētu par bailēm.

Festivāls piedāvā vairākas mākslinieciskas idejas un struktūras, kas lokalizētas izrādīšanai Latvijā. Tāda ir gan slavenā Rimini Protokoll mākslinieka Stefana Kegi izrāde - gājiens Remote Rīga, kuras maršruts un teksts veidots speciāli Rīgai, gan Benjamina Vandevalles un vietējā kora radītā skaņas ainava, gan trīs brīnišķīgas izrādes, par kuru līdzautoriem un galvenajiem varoņiem kļūs aptuveni 100 vietējo bērnu.

Gundega Laiviņa stāsta: «Festivāls iepazīstinās ar šobrīd diviem aktuālākajiem laikmetīgā teātra māksliniekiem Eiropā - šveiciešu režisoru, Ģentes Nacionālā teātra māksliniecisko vadītāju Milo Rau un itāļu režisoru un horeogrāfu Alesandro Šaroni. Līdz ar Milo Rau izrādi Līdzjūtība Rīgā pirmo reizi viesosies arī slavenā Berlīnes teātra Schaubühne am Lehniner Platz trupa ar aktrisi Ursinu Lardi. Alesandro Šaroni savukārt varēs iepazīt, noskatoties divas daļas no viņa triloģijas Vai rīt tu mani vēl mīlēsi?. Viesizrāžu programmā iekļauts arī asprātīgais, vizuāli un skaniski apburošais jaunās turku mākslinieces Begumas Erdžias darbs Runas vingrinājumi, kura vienīgais izpildītājs un klausītājs ir pats skatītājs, kā arī serbu mākslinieces Sanjas Mitrovičas politisko runu kompilācija, kas sniedz aktuālu un precīzu komentāru par mūsdienu vēlēšanu mehānismu - īpaši aktuālu Latvijas kontekstā.»

Homo Novus programmu papildina bezmaksas koncertu, filmu un lekciju programma festivāla centrā Kaņepes Kultūras centrā.