Pirmdiena, 6.maijs

redeem Didzis, Gaidis

arrow_right_alt P.S.Kultūra \ Teātris

Ekspresintervija ar Dailes teātra direktoru Andri Vītolu

© vītols

Pirms kāda laika uzvirmoja runas par Dailes teātra seju, ka tai vajadzētu iegūt konkrētākas aprises, meklējot noteiktu attīstības virzienu, reducējoties uz kaut ko vienu.

Kā jūs to redzat?

– Esam apsvēruši šo jautājumu – vienu laiku gājām vairāk uz mūzikliem, pamatā liekot izklaides funkciju. Man liekas, tas ir labi, ka paliksim plašam skatītāju lokam. Mums nav noteikti jāiet vienā virzienā. Bet viens mums tomēr ir – Dailes teātris ir tas teātris, kas piedāvā pasaules dramaturģiju. Ja kāds koncentrējas uz latviešu un Latvijas tēmām, mūsu uzdevums būtu parādīt pasaules, Eiropas dramaturģiju. Gan klasiku, gan mūsdienu dramaturģiju.

– Cik liels būs muzikālo izrāžu īpatsvars?

– Kvalitatīvas muzikālās izrādes ir dārgas. Pat ne tik daudz tehniski dārgas, bet radošais process, jo iesaistīti horeogrāfi, komponisti, libreta autors. Protams, mums ir aktieri ar labām vokālām dotībām un mēs turpināsim šo žanru, bet tas varētu būt viens iestudējums gadā.

– Par vienu no saviem uzdevumiem esat licis gada laikā atrast Dailes teātrim māksliniecisko vadītāju. Rīkosiet konkursu vai meklēsiet bez tā?

– Nē, konkursu ne. Tas varētu būt gada jautājums vai līdz nākamās sezonas vidum. Pagaidām ar repertuārpadomi sakārtojam nākamās sezonas repertuāru, un tad mums ir iespēja arī meklēt. Tas varētu būt cilvēks, ar kuru es varētu risināt tieši šo jautājumu – uz kurieni ies Dailes teātris, kāds būs tā virziens.

– Vai ir paredzētas kādas izmaiņas administratīvajā un mākslinieciskajā štatā?

– Par māksliniecisko štatu – mums ir talantīgi jaunie aktieri, un, protams, mēs vēlētos, lai viņi būtu mūsējie. Štats, tas nozīmē – garantija. Domāju, līdz sezonas beigām tas būs kristalizējies, šajā sezonā viņi diezgan daudz piedalās mūsu iestudējumos kā ārštata aktieri. Tas varētu būt lielākais jaunums, ka daži no jaunajiem aktieriem tiks uzņemti.

– Tad jūs rastu līdzekļus, jo iepriekšējais direktors finansiālu apsvērumu dēļ pērn nevienam štata vietu nepiedāvāja un arī uzskatīja, ka šis kurss tobrīd (pērnā gada pavasarī) Dailes teātrim nav vajadzīgs?

– Tas ir finansiāls jautājums un var mainīties jebkurā brīdī. Līdzekļus radīsim, bet kādā veidā... Jo, protams, mums arī tagad viņiem ir jāmaksā. Ir svarīgi saprast, kuri no viņiem mums ir visvajadzīgākie.

Administrācijā pašlaik nekādu problēmu nav, vienīgi – jāmeklē jauns tehniskais direktors.