Piektdiena, 3.maijs

redeem Gints, Uvis

arrow_right_alt P.S.Kultūra \ Teātris

Jaunatnes teātrim – 75

BURATINO PIEDZĪVOJUMI. Kā aktieru atmiņās palicis pirms pusgadsimta tapušais Jaunatnes teātra iestudējums, varēs uzzināt 31. janvārī Teātra muzejā © Publicitātes foto

Šosvētdien pulksten 16 LKA Eduarda Smiļģa Teātra muzejā notiks Jaunatnes teātra 75 gadu jubilejai veltīts pasākums, kas atgādinās par vairs nepastāvošā teātra vēsturi un dos iespēju tikties ar tā aktieriem.

Pirmais Jaunatnes teātra jauniestudējums bija A. Tolstoja pasaku lugas Zelta atslēdziņa uzvedums, kam pirmizrāde notika 1941. gada 27. janvārī. Buratino toreiz spēlēja Vilis Ķimelis, un gadu gaitā vairākām paaudzēm bija savi Buratino. Pasākumā muzejā piedalīsies 1965. gadā iestudēto Nikolaja Šeiko Buratino piedzīvojumu titullomas atveidotājas – Velta Skurstene un Tamāra Soboļeva, kā arī Malvīne – Anta Krūmiņa. Tāpat apmeklētāji kopā ar aktieriem varēs atcerēties 1975. gada Buratino piedzīvojumus Muļķu zemē, kam dramatizējumu veidoja Ādolfs Šapiro, iestudēja Felikss Deičs. Šo iestudējumu pārstāvēs Buratino – Enriko Avots, Arlekīns – Egils Valčs, Kolumbīne – Alda Krastiņa, Artemons – Ivars Brakovskis, Karabass Barabass, runcis Bazilio – Rūdolfs Plēpis. Par teātri un tā dzīvi stāstīs arī teātra zinātniece, grāmatas Jaunatnes teātris autore Silvija Geikina un Teātra muzeja vadītājs Jānis Siliņš.