Piektdiena, 17.maijs

redeem Dailis, Herberts, Umberts

arrow_right_alt P.S.Kultūra \ Teātris

Tapis politisks trilleris par Andrievu Niedru

© Publicitātes foto, zīmējuma autore Zane Veldre

«Jau vairākas paaudzes uzaugušas, ticot, ka Latvijas valsts dibināšana 1918. gada 18. novembrī bija tā laika labākais vai vienīgais iespējamais risinājums, lai aizvestu mūs pie demokrātiskajām vērtībām, ar kurām lepojamies šodien. Iespējams, tas bija labākais risinājums, skatoties no mūsdienu skatpunkta, taču ne vienīgais,» – tik intriģējoši jauno izrādi, politisko trilleri Andrievs Niedra piesaka nevalstiskais teātris Dirty Deal Teatro. Iestudējuma pirmizrāde notiek šodien, 16. decembrī.

Andrievs Niedra (1871–1942) bija mācītājs, rakstnieks, politiķis, sabiedrisks darbinieks. Literatūras vēsturē viņš sevi ierakstījis ar saviem romāniem, vispirms jau Līduma dūmos, bet politiskā darbība nesusi valsts nodevēja slavu. Par to arī runā iestudējuma dramaturgs un aktieris Kārlis Krūmiņš, kuram šis darbs ir debija dramaturģijā: «Vai man ir gadījies, mēģinot atrisināt kādu problēmu, it kā darīt visu iespējamo, bet beigās attapties vēl dziļākos sūdos kā līdz tam? Andrievam Niedram ir, un par to mēs viņu vēl šodien pieminam ar tautas nodevēja vārdu.»

Kārlis Krūmiņš sola, ka šī izrāde būs «trilleris par to, kā radās mūsu valsts. Un, lai arī gribētos ticēt, ka tās dibināšana un brīvības cīņas bija skaists varoņu un ideju laiks, ka mūsu vēsture ir tik tīra kā dimanta oliņa, kurai neviens melnumiņš nav pieķēries, tomēr var izrādīties, ka īstenībā ir citādi». Politiskā trillera režisors ir Valters Sīlis, kurš strādājis kopā ar mūziķi Tomu Auniņu, mākslinieku Uģi Bērziņu, bet kopā ar Kārli Krūmiņu uz skatuves spēlēs Emīls Kivlenieks. Pēc pirmizrādes Andrievs Niedra būs skatāms 17., 19. decembrī, kā arī 12. un14. janvārī.