Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt P.S.Kultūra \ Teātris

11.decembra jubilāre: aktrise Māra Zemdega

MEITENES. 19. decembrī skatītāji var novērtēt Māras Zemdegas personības lielumu, talantu un meistarību dramaturģes Rasas Bugavičutes un režisora Elmāra Seņkova iestudējumā © Publicitātes foto

Piektdien, 11. decembrī, 80. jubileju atzīmē Latvijas Nacionālā teātra aktrise Māra Zemdega.

«Aktrise no tā kaluma cilvēkiem un paaudzes, kam teātris ir svēta vieta un aktiera profesija saistīta ar misijas un kalpošanas apziņu. Izcilā tēlnieka Kārļa Zemdegas meita, un, kaut arī tēlniecības monumentālā daba ir attāla aktierim nepieciešamajai elastībai, Māra Zemdega veiksmīgi visa mūža garumā pratusi nest sava tēva garīgo mantojumu līdzi savā profesijā, arī tad, kad tas nav bijis izdevīgi un atstājis viņu zaudētājos. Iekšējā stāja, inteliģence, runas un domas kultūra un pašdisciplīna ļāvusi viņai spēlēt stipras un gudras sievietes gan jaunībā, piešķirot mīlētāju lomām neparastu šarmu, gan vēlāk. Par veiksmīgāko minama sadarbība ar režisoru Mihailu Kublinski, kas ļāvis Māras Zemdegas talantam izpausties gan iepriekšminētos uzdevumos, gan arī neparastākās raksturlomās,» – tā jubilāre raksturota teātra mājaslapā.

Māra Zemdega preses uzmanībai atsaucas nelabprāt, kā precizē teātra zinātniece, ilggadējā Nacionālā teātra darbiniece Rita Melnace: «Pārāk reti ļāvusies intervijām», jo sargā savu privāto telpu. Aktrise pati par sevi sacījusi: «Dzīvē atstāju iespaidu, ka esmu ļoti komunikabla, bet vispār esmu vērsta uz iekšu, un man ir robeža, pār kuru vispār neesmu pārlaidusi nevienu cilvēku. Un tad ir robeža, līdz kurai atļauju pienākt dažiem.» Rita Melnace atzīmē, ka tie daži ir «viņas cilvēki mūža garumā kā režisors Kārlis Pamše, teātra rakstnieks Gunnars Treimanis, kritiķe Ausma Legzda. Vai ļoti tuvie un reizē tālie draugi Amerikā Brigita un Laimonis Siliņi». Aktrises kolēģi viņu raksturo kā cilvēku, uz kuru var paļauties.

Kopš Margas Alehandro Kasonas Trešā vārda (1959) iestudējumā Māra Zemdega nospēlējusi virkni dažādu lomu, piemēram, Patrīciju Remarka Trīs draugos, Elīnu Blaumaņa Skroderdienās Silmačos, Ertu Leldes Stumbres Sarkanmatainajā kalpā. Ieskicējot beidzamo gadu lomas, Rita Melnace atzīst: «Uz septiņdesmit piecu gadu sliekšņa Māra Zemdega pārsteidza visu teātra pasauli, spoži nospēlējot neiedomājami sarežģīto Mērijas Tairones lomu Jūdžina O’Nīla darbā Garās dienas ceļš uz nakti. Aktrises uzvaru pār laiku un apstākļiem. Aktrises uzvaru cīņā ar sevi pašu. Viņa tika nominēta Gada labākās aktrises titulam. Un tad liktos pārsteidzīgs, bet viņas augstajiem kritērijiem mākslā tik saprotamais lēmums – ar 77. dzimšanas dienas izrādi atvadīties no tās.»

Bet aktrise nav atvadījusies no teātra pavisam, viņa spēlē izrādēs Aija (Saimniece) un Skroderdienas Silmačos. Bet jau 19. decembrī skatītāji var novērtēt Māras Zemdegas personības lielumu, talantu un meistarību dramaturģes Rasas Bugavičutes un režisora Elmāra Seņkova iestudējumā Meitenes, kur aktrise mirdz kopā ar kolēģēm Daci Bonāti, Lolitu Cauku, Astrīdu Kairišu, Lāsmu Kugrēnu, Līgu Liepiņu, Intu Tiroli, Guntu Virkavu.