Piektdiena, 17.maijs

redeem Dailis, Herberts, Umberts

arrow_right_alt P.S.Kultūra \ Teātris

Spēlmaņu nakts ar refrēnu – tāpat kā pērn

GADA AKTRISE. Jaunā Rīgas teātra aktrisei Baibai Brokai pagājusī sezona bijusi ļoti veiksmīga, ko apliecina Spēlmaņu nakts balva par darbu izrādēs Aspazija. Personīgi (attēlā), Tumsas vara un Divpadsmit krēsli © Publicitātes foto: Jānis DEINATS

Vakar Ināras Sluckas režisētajā Spēlmaņu nakts ceremonijā Dailes teātrī apbalvoti 2014./2015. gada sezonas labākie kolektīvie un individuālie sasniegumi. Apbalvoto saraksts pie vairākām kategorijām liek secināt – tāpat kā pērn.

Kā jau bija atklāts iepriekš, balvu par mūža ieguldījumu šogad saņēma divi Nacionālā teātra meistari – aktieri Uldis Dumpis un Ģirts Jakovļevs, kuru saspēli svētdienas vakarā varēja redzēt Kavalieru viltības ierakstā LTV.

Galveno – gada izrādes –, kā arī labākās mazās formas izrādes balvu saņēma Elmāra Seņkova Antigone, atkārtojot pagājušā gada scenāriju, kad šīs pašas balvas tika Elmāra Seņkova Ezeriņam. Tādējādi Latvijas Nacionālais teātris notur līderpozīciju divus gadus pēc kārtas. Tieši tāpat kā pērn, gada lielās formas izrāde tapusi Jaunajā Rīgas teātrī, un, tieši tāpat kā Peldošo–ceļojošo, šā gada laureāta Cerību ezera režisors ir Vladislavs Nastavševs. Par gada režisori atzīta Laura Groza-Ķibere, kas balvai bija nominēta par Equus Dailes teātrī un 1984 Liepājas teātrī.

Gada aktrises balvu saņēma Jaunā Rīgas teātra aktrise Baiba Broka – Aspazija izrādē Aspazija. Personīgi, Matrjona izrādē Tumsas vara un loma izrādē Divpadsmit krēsli. Un atkal jau, tāpat kā pērn, par gada aktieri atzīts dailēnietis Dainis Grūbe, kurš savu izcilību apliecinājis izrādēs izrādē Equus Lauras Grozas-Ķiberes vadībā un Visās viņas grāmatās, ko iestudējis Dmitrijs Petrenko Dailes teātrī. Dmitrijs Petrenko ir gada izrādes bērniem vai pusaudžiem režisors – balva šajā kategorijā piešķirta Latvijas Leļļu teātrī tapušajam Neglītajam pīlēnam.

Gada aktrise otrā plāna lomā ir Nacionālā teātra aktrise Lolita Cauka par lomām izrādē Šis bērns, lomu izrādē Raiņa sapņi un lomu izrādē Šengenas zonas spožums un posts. Un, tāpat kā pagājušajā gadā, labākais aktieris otrā plāna lomā ir Dailes teātra aktieris – Artis Robežnieks, kurš bija nominēts par Borisa Nikolajeviča Čepurnoja lomu Dž. Dž. Džilindžera izrādē Saules bērni.

Viena balva ceļo uz Daugavpils teātri, jo Jeļena Ņetjosina (Meitene izrādē Pie mums viss kārtībā un Aņutka izrādē Tumšās alejas) to saņēma kategorijā Gada debija vai jaunais skatuves mākslinieks.

Gada scenogrāfa balvu par Viestura Kairiša iestudētajai operai Vīlas veidoto telpu saņēma Reinis Dzudzilo. Bet kategorijā Gada kostīmu vai grima mākslinieks ar balvu novērtēts Kristīnes Jurjānes un Sarmītes Balodes kopdarbs, veidojot tēlu vizuālo risinājumu Alvja Hermaņa izrādei Divpadsmit krēsli un Māras Ķimeles iestudējumam Aspazija. Personīgi Jaunajā Rīgas teātrī. Ingas Ābeles luga, kas ir Aspazijas pamatā, atzīta par gada sasniegumu oriģināldramaturģijā (teksts, luga vai scenārijs). Gada gaismu mākslinieks ir Igors Kapustins, kura talants un meistarība spoži atklājās Kirila Serebreņņikova iestudētajos Raiņa sapņos Nacionālajā teātrī.

Kategorijā Gada kustību mākslinieks laurus plūkusi horeogrāfe Inga Raudinga par darbu vizuāli iespaidīgajā Liepājas teātra Zelta podā un Nacionālā teātra Vīnes meža stāstos. Nacionālā teātra Raiņa sapņus redzējušos nepārsteigs, ka gada mūzikas autors ir Jēkabs Nīmanis, kurš Spēlmaņu nakts balvai bija nominēts arī par Blaktij radīto mūziku. Kā allaž, balvu kategorijā Gada sasniegums baleta mākslā saņēma kāds Latvijas Nacionālā baleta mākslinieks, un šogad par labāko atzīta Evelīna Godunova – Džuljeta izrādē Romeo un Džuljeta. Gada sasniegums laikmetīgajā dejā ir Elīnas Gaitjukevičas Atgriešanās, ko veidojušas apvienības Dejas anatomija un Kaktiņš Stūrītis.

2014./2015. gada sezonas jauniestudējumus vērtēja un laureātus noteica teātra kritiķe, teātra zinātniece un Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes docente, žūrijas priekšsēdētāja Zane Radzobe, teātra kritiķe un kultūras žurnāliste Undīne Adamaite, teātra kritiķe Mārīte Gulbe, teātra kritiķe, teātra portāla Kroders.lv redaktore Ieva Rodiņa, teātra zinātniece Maija Svarinska.

Arī šogad bērniem un jauniešiem veidotos iestudējumus skatījās un vērtēja žūrija mērķauditorijas vecumā. Spēlmaņu nakts ceremonijā bērnu žūrija pasniedza pašu darinātu simpātijas specbalvu Ģirta Šoļa iestudējumam Emīls un Berlīnes zēni, kas tapis Latvijas Leļļu teātrī.

Skatītāju viedoklis no žūrijas vērtējuma neatšķiras vienā – gada aktiera – kategorijā, tāpat kā pērn, skatīju balvu saņēma Dailes teātra aktieris Dainis Grūbe. Savukārt par gada izrādi skatītāji atzinuši Lauras Grozas-Ķiberes Equus Dailes teātrī. Arī labākā aktrise, pēc skatītāju domām, strādā Dailes teātrī – tā ir Ilze Ķuzule-Skrastiņa, kas bija nominēta par Navālas lomu izrādē Ugunsgrēki un  Felicitu Bovarī kundzē.

Laureātu saraksts ļauj secināt – latviešu teātra vadības stūri savās rokās pārliecinoši pārņēmuši Latvijas jaunās režijas pārstāvji.

Spēlmaņu nakts 2015 laureāti

Nozīmīgākie iestudējumi

Gada izrāde:

Antigone Latvijas Nacionālajā teātrī, režisors – Elmārs Seņkovs

Gada lielās formas izrāde:

Cerību ezers Jaunajā Rīgas teātrī, režisors – Vladislavs Nastavševs

Gada mazās formas izrāde:

Antigone Latvijas Nacionālajā teātrī, režisors – Elmārs Seņkovs

Gada izrāde bērniem vai pusaudžiem:

Neglītais pīlēns Latvijas Leļļu teātrī, režisors – Dmitrijs Petrenko

Gada sasniegums laikmetīgajā dejā:

Atgriešanās, izrādes autore Elīna Gaitjukeviča, apvienība Dejas anatomija un muzikālā apvienība Kaktiņš Stūrītis

Labākie individuālie sniegumi

Gada režisors:

Laura Groza-Ķibere – Equus Dailes teātrī un 1984 Liepājas teātrī

Gada aktrise:

Baiba Broka – Aspazija izrādē Aspazija. Personīgi, Matrjona izrādē Tumsas vara un loma izrādē Divpadsmit krēsli Jaunajā Rīgas teātrī

Gada aktieris:

Dainis Grūbe – Alans Strengs izrādē Equus un Mihaels izrādē Visas viņas grāmatas Dailes teātrī

Gada aktrise otrā plāna lomā:

Lolita Cauka – lomas izrādē Šis bērns, loma izrādē Raiņa sapņi un loma izrādē Šengenas zonas spožums un posts Latvijas Nacionālajā teātrī

Gada aktieris otrā plāna lomā:

Artis Robežnieks – Boriss Nikolajevičs Čepurnojs izrādē Saules bērni Dailes teātrī

Gada debija vai jaunais skatuves mākslinieks:

Jeļena Ņetjosina – Meitene izrādē Pie mums viss kārtībā un Aņutka izrādē Tumšās alejas Daugavpils teātrī

Gada scenogrāfs:

Reinis Dzudzilo – Vīlas Latvijas Nacionālajā Operā

Gada kostīmu vai grima mākslinieks:

Kristīne Jurjāne un Sarmīte Balode – tēlu vizuālais risinājums izrādēs Divpadsmit krēsli un Aspazija. Personīgi Jaunajā Rīgas teātrī

Gada gaismu un video mākslinieks:

Igors Kapustins – gaismas izrādē Raiņa sapņi Latvijas Nacionālajā teātrī

Gada kustību mākslinieks:

Inga Raudinga – Zelta pods Liepājas teātrī un Vīnes meža stāsti Latvijas Nacionālajā teātrī

Gada sasniegums baleta mākslā:

Evelīna Godunova – Džuljeta izrādē Romeo un Džuljeta Latvijas Nacionālajā operā

Gada mūzikas autors:

Jēkabs Nīmanis – Blakts un Raiņa sapņi Latvijas Nacionālajā teātrī

Gada sasniegums oriģināldramaturģijā (teksts, luga vai scenārijs):

Inga Ābele – Aspazija. Personīgi Jaunajā Rīgas teātrī