Piektdiena, 17.maijs

redeem Dailis, Herberts, Umberts

arrow_right_alt P.S.Kultūra \ Teātris

Māras Ķimeles jaunā izrāde

«Skumji, ka Brehta politiskais teātris atkal ir aktuāls,» secina Māra Ķimele © Publicitātes foto

Sestdien, 21. novembrī, pulksten 19 Teātra mājā Zirgu pasts (Dzirnavu ielā 46) ir iespēja noskatīties Latvijas Kultūras akadēmijas Dramatiskā teātra aktieru un režisoru 3. kursa studentu izrādi Kurāža, ko iestudējusi šā kursa vadītāja Māra Ķimele. Izrāde tapusi pēc Bertolta Brehta lugas Kuražas māte un viņas bērni motīviem.

«Skumji, ka viņa politiskais teātris atkal ir aktuāls,» atzīst Māra Ķimele. «Paradoksālā kārtā gribētos, lai viņa lugas šodien nebūtu jāiestudē, lai tam nebūtu iemesla, lai kara nebūtu. Bet karš ir tepat blakus, un mēs iestudējam Brehtu,» secina režisore.

Kuražas māte un viņas bērni sarakstīta 20. gadsimta 30. gadu beigās, pirmoreiz publicēta Otrā pasaules kara laikā, 1941. gadā. Lugas darbība notiek Trīsdesmit gadu kara laikā 17. gadsimtā. Kuražas māte, īstajā vārdā Anna Fīrlinga, ir sīktirgotāja, kas ar savu furgonu pavada karapulkus, tādējādi karš nodrošina viņai iztikšanu. Savu iesauku Kuraža (tulkojumā – drosme) viņa guvusi, jo ne lodes, ne bumbas nav spējušas nobiedēt tik ļoti, lai pamestu savu preču furgonu. Viņa ir sieviete–izdzīvotāja, kas izmanto kara dotās iespējas nopelnīt, bet zaudē abus dēlus un meitu.

«Lasot Bertolta Brehta lugu Kuražas māte un viņas bērni, šķiet, tā runā par šodienu, par to, kas notiek mums blakus. Tas mūs uztrauc un biedē. Cik ļoti karš attiecas un mums? Vai mēs pret to varam cīnīties? Kā? Vēl esam jauni, tikai studenti. Vai pēc gadiem saviem bērniem varēsim teikt, ka mēs nestāvējām malā?» savas izjūtas, veidojot šo iestudējumu, formulējuši studenti. Izrādē spēlē Elīna Avotiņa, Anne Nele Āboltiņa, Elīna Dambe, Alise Danovska, Andris Gindra, Pauls Iklāvs, Niklāvs Kurpnieks, Kārlis Reijers, Toms Treinis, Toms Veličko, Igors Šelegovskis, Mārtiņš Velps.