KULTŪRA: Liepājas teātra sezonas bilance

Zelta pods. Aizvadītās sezonas labākās aktrises Liepājas teātra skatītāju vērtējumā ir Anete Berķe un Inese Kučinska, bet šis Jana Villema van den Bosa iestudējums atzīts par trešo labāko © Publicitātes foto: Ziedonis SAFRONOVS

Liepājas teātris informē, ka 108. sezonas noslēgumā darbinieku kopsapulcē izanalizēti aizvadītās sezonas rezultāti un apkopoti dati par spēlētākajām izrādēm un nodarbinātākajiem aktieriem. Ieskaitot viesizrādes Latvijā un ārvalstīs, kopumā nospēlētas 200 izrādes.

Visvairāk – 17 reižu – spēlēta 2013./2014. gada sezonā tapusī Lauras GrozasĶiberes muzikālā izrāde Piafa ar Agnesi Jēkabsoni titullomā. Gandrīz tikpat daudz – 15 reižu – rādīta Armanda Zvirbuļa iestudētā komēdija Boeing, Boeing un šosezon tapusī izrāde bērniem Bezgalīgo stāstu stāsts Leldes Kaupužas režijā.

Aizvadītās sezonas nodarbinātākā aktrise ir Everita Pjata – viņa nospēlējusi 140 izrāžu un piedalījusies piecos jauniestudējumos. Vēl vairāk par simt izrādēm sezonā nospēlējuši aktieri: Kaspars Kārkliņš (135), Anete Berķe (133), Gatis Maliks (124), Mārtiņš Kalita (118), Rolands Beķeris (117), Agnese Jēkabsone (115), Signe Ruicēna (104), Ilze Jura (103) un Edgars Ozoliņš (100 izrāžu).

2014./2015. gada sezonu Liepājas teātris atklāja un slēdza ar viesrežisora un horeogrāfa no Krievijas Sergeja Zemļanska veidoto Raiņa lugas Indulis un Ārija versiju bez vārdiem. Pēc 13. jūnija izrādes tika atklāts skatītāju dotais sezonas vērtējums, kas pausts, piedaloties ikgadējā Liepājas Kultūras pārvaldes rīkotajā aptaujā. Vērā tika ņemts gan elektroniskais balsojums, gan balsojums teātrī, kā arī piecu teātra kritiķu un zinātnieku (Edītes Tišheizeres, Laimas Slavas, Ievas Rodiņas, Līvijas Dūmiņas un Normunda Akota) viedoklis.

Par labākajiem aktieriem atzīti Inese Kučinska un Egons Dombrovskis, kā arī Anete Berķe un Gatis Maliks otrā plāna lomās. Labākā aizvadītās Liepājas teātra sezonas izrāde skatītāju vērtējumā ir Lauras GrozasĶiberes iestudētā Džordža Orvela utopiskā realitāte 1984. Otro vietu skatītāju balsojumā ieguvusi kustību izrāde Indulis un Ārija, trešo – Jana Villema van den Bosa pasaka pieaugušajiem Zelta pods.

Liepājas teātris savu 109. sezonu atklās 11. septembrī ar Ivana Turgeņeva lugas Mēnesis uz laukiem iestudējumu, ko veidos Liepājas teātra izrāžu Stavangera un Mans blasters ir izlādējies autors Konstantīns Bogomolovs.



Izklaide

Lai nu ko varētu teikt par latvju hiphopa pārstāvjiem, taču izdomas gan viņiem netrūkst: pavasarī pārsteidza Gustavo, kurš izdeva muzikālu īsfilmu, tajā apvienojot savu četru jauno dziesmu ekranizācijas, bet viņa kolēģis Edavārdi nupat gājis vēl tālāk – šis reperis publicējis videoklipu uzreiz visam albumam!