Pirmizrāde Valmieras teātrī

Māra Mennika un Mārtiņš Upenieks izrādē par mūslaiku cilvēkiem Latvijas laukos © Matīss MARKOVSKIS

Šodien Valmieras teātra LMT mansardā (Mazajā zālē) pirmizrāde – Ērika Vilsona lugu Debesis ir mums iestudējis jaunais režisors Jānis Znotiņš. Tā ir izrāde par mūslaiku Latvijas īstenību, kas paveras ārpus lielpilsētu robežām, – par neapkopto vai izpārdoto zemi, par laukos mītošajiem latviešiem, kas cīnās par izdzīvošanu, jo mīl šo zemi, par tiem, kas aizbraukuši, un viņu attieksmi pret to.

Izrādes galvenie varoņi ir Aigara Vilima atveidotais Pauls, viņa meita, Māras Mennikas Agnese, kas mēģina uzturēt nomāto saimniecību, un faktiskais saimniecības mantinieks, Mārtiņa Upenieka Mareks, kurš ieradies no Anglijas, lai nokārtotu mantojuma lietas.

«Izrādē vēlamies atklāt šo cilvēku skaistāko dzīves brīdi. Mēs redzam meiteni, kas paslēpusi savu sievišķīgo dvēseli zem rupjības un izlikšanās maskas. Viņas tēvs savu jūtīgo sirdi ir paslēpis alkoholā, rupjībā un jokos. Savukārt saimniecības mantinieks ir apmaldījies savos sapņos par ideālo dzīvi. Kaimiņš (Ingus Kniploks) ir jaunbagātnieks, kas dzīvo pavisam citā pasaulē, kuras galvenā vērtība ir nauda. Taču, manuprāt, nav vērts stāstīt tikai par šo cilvēku redzamajām nepilnībām. Daudz svarīgāk ļaut ieraudzīt to gaišumu, kas joprojām ir katrā no viņiem, lai arī kā viņi mēģinātu to paslēpt no citiem un paši no sevis. Lugas varoņiem ir dota viena mēness apspīdēta nakts, lai uz brīdi būtu laimīgi. Jauniegūtā garīgā pieredze ir viņu bagātība,» stāsta izrādes režisors Jānis Znotiņš. Izrādes telpu viņš veidojis kopā ar Ričardu Milleru, kostīmu māksliniece ir Inga Apine.

Vēl šomēnes izrādi var noskatīties 20. un 21. martā, pēc tam 1., 18. un 19. aprīlī.

Izklaide

Līdz ar rudens sākumu mūziķis Ralfs Eilands, kā arī radio, TV šovu vadītājs un improvizators Kaspars Breidaks, kuri kopā pazīstami kā komiķu apvienība “Mēs Jūs Mīlam”, aicina uz savu jaunāko izrādi “Mēs Jūs Mīlam: Beigas”.