Vatikāns godina bijušo ķeceri Galileju

Atzīmējot Galileo Galileha darbības 400. gadadienu, Vatikānā ir apskatāma zinātniekam veltīta izstāde.

Katoļu baznīca Galileju, kurš tiek uzskatīts par mūsdienu astronomijas tēvu, savā laikā pasludināja kar ķeceri. Viņš tika tiesāts par to, ka apstrīdēja tolaik pieņemto uzskatu, ka Saule griežas ap Zemi. Lai arī Koperniks paveica daudz, lai parādītu saikni starp Zemi un Sauli, tieši Galilejs, izmantojot savus instrumentus, šo teoriju pierādīja. Tikai 1992. gadā pāvests Jānis Pāvils II pasludināja, ka baznīcas spriedums Galileja lietā ir bijusi kļūda un ka baznīca nav naidīga pret zinātni.

Izstādē aplūkojami Galileja instrumenti un ar viņa roku rakstīti dokumenti, kuros zinātnieks aizrautīgi apraksta savus pirmos novērojumus. Izstāde aplūkojama līdz janvārim.

Izklaide

VEF Kultūras pilī 20. oktobrī ar īpašu koncertu viesosies savulaik megaslavenais dāņu elektroniskās mūzikas duets “Laid Back” – Tims Štāls (vokāls, taustiņi, bass, bungas) un Džons Guldbergs (vokāls, ģitāra, bass). Ja nu kādam šīs grupas vārds pagaisis no atmiņas, tad tādus gabalus kā “Bakerman” un it īpaši “Sunshine Reggae” laikam jau nu zinās visi.

Svarīgākais