Sākas dizaina dienas

Šodien sākas ikgadējais festivāls Dizains. Nākotne 2009 . Šis gads ievērojams ar diviem Eiropas mēroga dizaina dzīves notikumiem - starptautisku konferenci Dizains un valsts politika, kā arī Eiropas dizaina asociāciju apvienības (BEDA) reģionālo valdes sēdi, kuras laikā 1. oktobris tiek izziņots kā Eiropas Dizaina diena.

Festivāls Dizains. Nākotne, kas Rīgā notiek jau piekto gadu pēc kārtas, šogad norisināsies līdz 15. novembrim. Dizaina dienas notiks salonos, dizaina un arhitektūras birojos, izglītības iestādēs un ražotnēs. Pasākuma ietvaros notiks arī 2. Rīgas starptautiskā jauno dizaineru biennāle, kuras devīze ir EKOdizains, un būs skatāmas trīs Eiropas valstu – Austrijas, Slovēnijas un Francijas industriālā dizaina izstādes. Francijas dizaina izstāde Francijas zaļais dizains Latvijas Arhitektūras muzejā tiks atklāta šodien. Tā dos iespēju Latvijas sabiedrībai iepazīt Franciju mums mazāk zināmā šīs zemes kultūras jomā.

Festivāla laikā būs iespēja iepazīt arī pašmāju dizaineru un mākslinieku veikumu – ceļojošā ekspozīcijā DesignDrive un Lauku Šarms Rīgā un Madonā, kā arī Ginta Māldera un mākslas zinātnieces Andas Bolužas foto projektā - izstādē Mana lieta starptautiskajā lidostā Rīga. Savukārt 3. oktobrī Kalnciema iela tiks pārdēvēta par Dizaina ielu. Šeit atradīsies īpaši šim notikumam iekārtota kafejnīca, kurā tiks izvietota retrospekcija Rīgas porcelāns. 20. gs. 50.–80. gadi. Šajā laikā durvis vērs arī MINT māja un Jaunais Melnais, interjera dizaina studija Xcelsior, bet salons lolot vedinās tikties ar lietuviešu dizaineru grupu Contraforma. 5. oktobrī Rīgas pilsētas Arhitektu birojs rīkos starptautiskās Arhitektu dienas pasākumus.

Šodien notiekošajā BEDA valdes sēdē, kuras laikā tiks apspriesti dizainam būtiski jautājumi pašreizējās ekonomiskās situācijas kontekstā, uz tikšanos aicināti dizaineri un dizaina institūciju pārstāvji, dizaina dzīves veidotāji un vadītāji no Centrālās un Austrumeiropas valstīm. Turklāt rītdien starptautiskā konference Dizains un valsts politika pulcēs Eiropas un Latvijas ekspertus, dizaina politikas veidotājus, dizainerus, pasniedzējus un pētniekus, lai diskutētu par dizaina attīstības perspektīvām.

Svarīgākais